Proč se Britské listy nezastávají pana Druláka

Není výzkumník jako výzkumník

3. 11. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta
Čtenář Britských listů pan Hořák vznesl vůči redakci dotaz, proč se Britské listy nepostavily také na stranu pana Druláka, zaměstnance Ústavu mezinárodních vztahů, jemuž zaměstnavatel odeslal vytýkací dopisy, v nichž ho žádá, aby se zdržel publikace nepodložených a zkreslených tezí jménem ústavu v českém tisku.

Za redakci shrnuji následující postoj, jenž stojí na faktu, že existuje diametrální rozdíl mezi Muriel Blaive z hlediska výzkumného i z hlediska velmi odlišného postupu jejich zaměstnavatelů:

1) Muriel Blaive vyhozena byla, a to pod záminkou “zvýšení efektivity Ústavu pro studium totalitních režimů", Petru Drulákovi z Ústavu mezinárodních vztahů jeho pracovněprávní poměr ukončen nebyl. 

2) Muriel Blaive nebylo vytýkáno, že poškozuje jméno instituce, která ji zaměstnává, Petru Drulákovi ano a zdůvodněně. 

3) To nejpodstatnější: Muriel Blaive je excelentní vědkyně, aktivní a publikující, jak ostatně dokládá otevřený dopis, v němž jsou shrnuty její výzkumné aktivity v rámci práce pro ÚSTR, zatímco Petr Drulák produkuje zejména ideologicky zaujaté texty bez jakékoliv výzkumné hodnoty, které v mnohém pouze sofistikovanějším způsobem reprodukují prokremelskou rétoriku pomatenců požadujících vystoupení ČR z EU a NATO a vytváření bilaterálních vztahů s nepřátelským státem (nepřátelským z jeho vlastního rozhodnutí). Profesura pan Druláka má nulovou hodnotu, což prokazuje jeho nevědecká činnost, za kterou je placen výzkumnou institucí.

4) I pan Drulák našel své zastánce, nechť je mu to přáno. Jejich skladba odpovídá povaze veřejného vystupování pana Druláka, Britské listy do této skladby zjevně nepatří: 

0
Vytisknout
7383

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2022