Ukrajina: Nakonec proběhnou jednání – ale ne tak, jak si myslíme

21. 11. 2022

čas čtení 6 minut
Volodymyr Zelenskij stále odmítá mluvit s Vladimirem Putinem. To ale neznamená, že jednání mezi Ukrajinou a Ruskem vůbec nepřichází v úvahu, říká vojenský historik Martin van Creveld. Očekává, že se stanou čtyři věci.

Teoreticky války končí, když poražená válčící frakce nemá žádnou bojovou sílu a vítěz si může dělat, co chce. V praxi však mnohé, ne-li většina válek končí jinak. Když se válka blíží ke konci a není pochyb o jejím výsledku, poražený se pokusí získat nejlepší možné podmínky, zatímco vítěz může být v pokušení ušetřit další úsilí, náklady a krev. Další možností je, že dojde k patové situaci, která způsobí, že obě strany budou zvažovat, zda lze jejich cílů skutečně dosáhnout, a hledat cestu ven.

Téměř ve všech případech je zahájení jednání spojeno s rituálem, velkým nebo malým. Když probíhají jednání, mohou být přímá nebo nepřímá. Přímá jednání zahrnují schůzku, nebo spíše sérii schůzek, mezi zástupci obou válčících stran; v nepřímých jednáních hrají důležitou, někdy zásadní roli zprostředkovatelé. Ve středověku tento úkol obecně připadal církvi; kyvadlová diplomacie, kterou proslavil americký ministr zahraničí Henry Kissinger v letech 1973/74, když létal tam a zpět mezi Jeruzalémem, Káhirou a Damaškem, není moderní vynález.

Podobnou roli může zastávat i neutrální strana nebo Organizace spojených národů. Jednání mohou být omezena na skutečně válčící strany, ale mohou zahrnovat i další strany. Bylo tomu tak např. na Vídeňském kongresu v letech 1814/15, kterého se zúčastnily delegace téměř všech evropských států, nebo na Versailleské konferenci v letech 1919/20.

Hádka o konferenční stůl

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení se mírová jednání a boje vzájemně nevylučují – ve skutečnosti se velmi často odehrávají současně. Dobrým příkladem toho je takzvaná stoletá válka mezi Francií a Anglií. Začalo to v roce 1337 a skončilo v roce 1453. Ve skutečnosti události sestávaly z celé řady válek, někdy simultánních, někdy po sobě jdoucích, s přestávkami mezi nimi.

Za těch 116 let, co tato válka fakticky trvala, se snad nenašla jediná, za které by nebyla vedena mírová jednání - když ne mezi hlavními aktéry, tedy králi obou zemí, tak mezi jejich podřízenými, kteří v decentralizovaném feudálním systému panujícím v té době často požívali značných svobod. Jednou z otázek, u kterých se často hledala dohoda, byla výměna vězňů – jako je tomu dnes po pádu Chersonu.

Mírová jednání související s třicetiletou válkou začala v roce 1635, ale skončila až v roce 1648 (pokud vynecháme úzce související válku mezi Francií a Španělskem, která trvala až do roku 1657). Pokus ukončit válku ve Vietnamu začal v roce 1969, ale trval čtyři roky; pouhé rozhodnutí o konkrétní podobě konferenčního stolu, který by uspokojil všechny účastníky (USA, Jižní Vietnam, Vietcong a Severní Vietnam), trvalo měsíce.

Co můžeme očekávat, použijeme-li výše uvedené principy na současný konflikt na Ukrajině? Bod číslo jedna: S největší pravděpodobností budou jednání nejprve vedena nepřímo a později přímo. V současné době je Volodymyr Zelenskij rozhodnutý nesedět s Putinovými představiteli, natož s ním samým.To, že si s Putinem nesedne, však nutně neznamená, že jsou vyloučena jakákoli jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. O tuto roli by mohl být požádán nějaký druh prostředníka, s největší pravděpodobností OSN nebo země jako Indie, která v současnosti není zapojena do konfliktu. Další možností je, že Putina sesadí jeho vlastní lidé a jeho nástupci projeví větší ochotu vyjednávat než Putin sám.

Bod číslo dvě: Vzhledem k množství zemí NATO a skutečnosti, že Putin má málo blízkých spojenců, velmi pravděpodobně odmítne mírový kongres a bude trvat na individuálních jednáních. V každém případě budou ostatní účastníci formálně vyloučeni, i když se mohou pokusit postavit se na okraj, aby posbírali co nejvíce drobků.

Bod číslo tři: Jednání budou téměř jistě protahovaná, než se dopracují k závěru. Minimálně měsíce, možná roky. V jejich průběhu se může palba zastavit - nebo pokračovat, i když přerušovaně a v menším měřítku. Příkladem toho, jak se tyto dvě věci mohou míchat, je válka ve Vietnamu.

Bod číslo čtyři: Při pohledu z Moskvy se zdá, že vítězství – ať už to slovo znamená cokoliv – je daleko, ještě dále, než tomu bylo v den, kdy před devíti měsíci zahájily ruské armády invazi. Na ukrajinské straně, i když vezmeme v úvahu nedávná vítězství Zelenského, to nevypadá jako reálný jeho proklamovaný cíl vyhnat Rusy ze všech ukrajinských území, kterých se od roku 2014 zmocnili. Vzhledem k tomu, že problém násilím nelze vyřešit, je velmi pravděpodobné, že se nakonec nějaký kompromis najde. Takový, který dá Ukrajině mnoho z toho, co chce, ale který v každém případě umožní Putinovi připsat si vítězství, například formou prohlášení NATO, že Ukrajina se k této organizaci nemůže připojit.

Konečně, tento krátký článek není založen na ničem jiném než na historii. V minulosti se historie často ukázala jako špatný průvodce budoucností. Ale je to vše, co máme.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
6335

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2022