"Vojáci na jedno použití" jsou v rámci nové brutální ruské taktiky zásobováni drogami a poté nasazováni do sebevražedných misí proti Ukrajině

22. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Ruské síly zásobují "jednorázové" vojáky drogami a vysílají je do sebevražedných misí proti ukrajinským pozicím.

Krvavá taktika Moskvy spočívá v tom, že využívá vojáky, které považuje za postradatelné, a vrhá je do akce na frontě poté, co jim podá amfetamin nebo jiné drogy.

Obvykle se jedná o muže odvedené z okupovaných východních území Luhanska a Doněcka, jejichž části jsou již téměř deset let pod kontrolou Ruska nebo ruských zmocněnců.


Tyto takzvané "jednorázové jednotky" tvoří také Wagnerovi žoldnéři naverbovaní z vězení a nedostatečně vycvičení civilisté, které Vladimir Putin donutil ke službě v rámci mobilizace.

Ukrajinští obránci na ně zahajují palbu a často likvidují celé jednotky, ale své pozice tím prozrazují lépe vycvičeným ruským jednotkám, které je mohou napadnout nebo přivolat letecký úder.

Jednorázová pěchota je  nucena bojovat, protože při ústupu na ni střílí vlastní spolubojovníci.

V nové zprávě zkoumající novou ruskou taktiku, kterou zveřejnil britský vojenský think tank RUSI, se píše:

"Ukrajinští vojáci uvádějí, že tito ruští vojáci se často zdají být pod vlivem amfetaminů nebo jiných omamných látek, přičemž materiál získaný na bojišti naznačuje, že jsou běžně užívány v tekuté formě."

"Ukrajinští vojáci zaznamenali, že mnozí z těchto vojáků pokračovali v postupu i poté, co byli zraněni. Při více než jedné příležitosti ukrajinští vojáci uvádějí, že jednorázoví pěšáci byli při pokusu o ústup terčem střelby z ruských pozic.

"Jakmile jsou týmy zničeny obrannou palbou, ruské síly vypraví vpřed další týmy po stejné linii postupu.
Ukrajinské síly musí nepřetržitě bránit své pozice proti po sobě jdoucím vlnám, přičemž spotřebovávají munici, odhalují místa svých obranných pozic a vyčerpávají svůj personál."

0
Vytisknout
3151

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2023