Nonšalantně absurdní

22. 5. 2023

čas čtení 2 minuty
Tohle je tak nonšalantně absurdní, že je potřeba to využít a obrátit to. A možná si trochu říct o tom, co je to levice a kdo je to taková Rosa Luxemburg. Nadace s jejím jménem podporuje tisíce levicových aktivit napříč světem, třeba tuto, o které je řeč. U nás takřka neznámá, maximálně "nějaká komunistka", hned metr za hranicemi v Německu jedna z největších postav historie levicových či dělnických hnutí. Jen německé heslo na wiki budete prolistovávat hodinu. Stála důsledně proti násilné Leninově revoluci, stála proti německému prvoválečnému běsnění. Zastávala silně levicové postoje, ale nikoliv na násilných, ale založených na demokracii. Byl začátek 20. století, žádné demokracie, žádná práva pracujících atd., napsal Matěj Hollan.

Pozn. JČ. Možná stojí za to připomenout, že levičáka/trockistu Petra Uhla věznil husákovský komunistický režim čtyři roky ZDE

 
Studoval jsem půl roku v Berlíně a čuměl jsem, když první, co mě přivítalo na univerzitě, byla socha Engelse. A Karl-Marx-Allee. Naprostý nezvyk. Nedávám to popravdě doteď a se vším, co jakkoliv zavání komunismem, mám obrovský problém a vím proč, ale tohle prostě nejde z evropských dějin vytěsnit. Ani z těch demokratických.

Má víc krve na rukách Rosa Luxemburg, Karl Marx nebo Margaret Thatcher? Jak se to vezme co?
Budeme lynčovat každého pravičáka, který se vztáhne k "Železné lady"? Jako důvodů by se našlo fakt dost.

Jenže u nás je v módě lynčovat jen ty, kdo si dovolí pohybovat se v evropském levicovém MAINSTREAMU, protože tam přesně Janka stojí. To, co představuje za ideologii, je zcela běžnou součástí toho Západu, ke kterému se tahle vláda tak halasně hlásí.

Nelíbí se mi německá pozice k mnoha věcem, Ruskem počínaje, nelíbí se mi, že na škole, kde jsem studoval, byla socha Engelse. Ale kurva se mi taky nelíbí, že tato vláda opět ideologicky znásilnila ÚSTR a vědci, kteří si dovolí dívat se na minulý režim vědecky, jsou už zase vyhazováni. Tohle je naprosto nahovno situace, která znemožňuje skutečně demokratickou diskuzi.

Jance přeju hodně sil, protože jako levicově smýšlející žena to má v tom našem pravicově mužském chlívku fakt těžký.

A teď se pojďme bavit třeba o tom, jestli není pro všechny lepší, když ona dohromady s pravicově liberálně-konzervativním Blažkem neprosadí dekriminalizaci konopí. Jestli nás to nedostane dál, než když se budeme plácat po ramenách, kdo si víc kopne do Janky, která není poslušně pravicově středostavovská holčicka. Je to jen na nás.

3
Vytisknout
3559

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2023