Potřebujeme skutečně, aby každý, kdo má ruce a nohy, pracoval?

22. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Od začátku května neustále čekám na dvě věci: 1. jak jsou na tom úřady práce, protože ministr Jurečka slíbil, že od května budou perfektně fungovat, 2. jaké jsou výsledky šetření o příčinách vysoké ceny potravin, což mělo být ze strany vlády taky oznámeno v květnu. Pokud jde o první bod, v neděli jsem se dočkal, nebo spíše ne.

V Otázkách V. Moravce totiž mluvil, docela přesvědčivě, pan ministr Jurečka sám a ukazoval, jak velkého pokroku bylo dosaženo. Všechna čest. Jen bych chtěl slyšet analýzu situace na těch úřadech od někoho nezávislého. Nikdo, kdo by měl nezávislá data ovšem v pořadu nebyl. Poslouchat pak spor mezi panem ministrem a osobními dojmy jeho oponentek Maláčové (bývalá ministryně práce a sociálních věcí, nyní pracuje pro odbory) a Šafránkové (působí jako poslankyně za SPD) bylo celkem únavné a hlavně naprosto k ničemu. Tvrzení proti tvrzení.

Možná zajímavá shoda panovala na tom, že dávky na bydlení jsou zneužívány lidmi, kteří by je nemohli dostávat, kdyby se zkontroloval stav jejich majetku. Jinými slovy: žádné dávky ve skutečnosti nepotřebují. Pan ministr tvrdil, že situaci napraví. Spor o výši dávek nebo výši platů se mi nezdál moc srozumitelný. Naopak jsem měl sklon věřit panu ministrovi úspěchy v oblasti digitalizace, protože právě jeho ministerstvo nedávno v rozhovoru pro ČT chválil prezident Svazu průmyslu a dopravy Rafaj. Já totiž potřebuji, aby vládu hodnotil někdo, kdo je na ní nezávislý a kdo zároveň dokáže zhodnotit realitu a má zájem na jejím zlepšování, nikoli na udržení se (nebo vyšplhání k) u politické moci.

Naopak stále méně chápu posedlost pana ministra Jurečky tím, že všichni, kdo „mají ruce a nohy“, musejí pracovat. Když pominu to, že kvalitní práci mohou dělat i lidé bez rukou a bez nohou, pokud třeba mají dobré vzdělání a pracují intelektuálně (navíc úžasné obrazy lze malovat i ústy, jak asi všichni vědí), zdůraznil bych, že – jak ostatně řekla v OVM paní Maláčová – v ČR je už nyní velmi nízká nezaměstnanost a nemá příliš smysl tlačit ji ještě dolů. V jiném vydání OVM pan ministr ostatně připustil panu Bezděkovi, hradnímu poradci v oblasti důchodů, že tak získá pro rozpočet asi jednu miliardu. Proč kvůli tomu šířit fašistickou náladu, že nezaměstnaní jsou nějací parazité?

Navíc průmysl nechce nucení nemotivovaných lidí bičem do práce, chce motivované lidi ze zahraničí, třeba z Tchaj-wanu, pro které je, jak to formuloval pan Rafaj nedávno, Česko stále nedobytnou zemí. Tam leží obrovské bohatství pro tento stát, pane ministře.

Představte si, že ti lidé u nás budou dělat vysoce kvalifikovanou práci, po které touží (nemusíte jim vyprávět o rukou a nohou a ponižovat je nucením do práce), za kterou budou dostávat vysoké mzdy (odvody do důchodového systému!), ty mzdy pak budou utrácet aspoň z části v českých obchodech, restauracích, službách atd. – tedy budou dávat práci dalším lidem. Nemluvě o tom, že průmysl díky kvalifikované práci cizinců zbohatne a bude moci více investovat atd. Navíc k tomu nepotřebujete žádnou fašistickou rétoriku, naopak musíte proti takové rétorice a mentalitě bojovat.

1
Vytisknout
5516

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2023