"Magický realismus vzniká tam, kde chybí občanská společnost"

29. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Moskevská spisovatelka Jevgenija Někrasová říká, že literární trend magického realismu se v Ruské federaci šíří ze stejných důvodů, jako dříve mezi latinskoamerickými spisovateli. Stojí za ním absence občanské společnosti a pocit lidí, že nemohou sami o sobě nic ovlivnit.

Magický realismus vzniká, jak říká, právě tam, kde neexistuje občanská společnost nebo kde se teprve začíná formovat, kde stát neplní svou zamýšlenou roli a místo toho se angažuje v represích.

Je to běžné v Latinské Americe, Indii a zcela zjevně v Rusku, kde prostý realismus příliš nefunguje. Tam může magický realismus nejen dát lidem naději, že se věci mohou změnit, ale že nejsou tak bezmocní ve srovnání se silami, vládnou, jak předpokládají.

Někrasová uvádí jako příklad televizní epizodu, ve které se dobrý policajt pere s násilníkem, který někoho drží v zajetí. Najednou se objeví létající talíř, násilník je vyrušen, zajatec uteče a policista může dělat svou práci, jak má – dobrý příklad, jak se může stát něco dobrého, když se zdá, že nic dobrého není možné.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4854

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2023