Ruská agrese na Ukrajině: Další ruské masivní útoky raketami a drony

30. 5. 2023

čas čtení 23 minut
- Jeden mrtvý při třetím útoku na Kyjev během poslednich 24 hodin

Rusko v úterý časně ráno, několik hodin po pondělních denních a nočních útocích, zahájilo údery bezpilotních letounů na Kyjev; drony zasáhly budovy v Moskvě a způsobily "drobné" škody

- Anton Geraščenko, bývalý ukrajinský ministr, charakterizoval noční situaci v Kyjevě jako "složitou. Ve svém tweetu uvedl:

Další těžká noc pro Kyjev. Nyní uplynulo jen několik hodin mezi ruskými útoky.

Rusko v noci vypustilo 31 bezpilotních letounů z různých směrů, ve vlnách, aby ztížilo protivzdušnou obranu. Bylo sestřeleno 29 dronů.

Po zásahu úlomky dronu začala hořet obytná budova. Jeden člověk zemřel, několik bylo zraněno, mnoho lidí bylo evakuováno. Podle kyjevského starosty bylo poškozeno několik soukromých budov a mnoho aut.

Většina z nás v noci téměř nespala, slyšela výbuchy a modlila se za naši protivzdušnou obranu. Žertujeme, že v Kyjevě vám bude trvat tři dny, než se vyspíte osm hodin. Držíme se, bojujeme a všechno to zvládneme.

- Drony zasáhly několik budov v Moskvě - moskevský starosta

Drony zasáhly několik budov v Moskvě a způsobily "drobné" škody a nezpůsobily žádná vážná zranění, uvedl v úterý brzy ráno starosta ruského hlavního města.

"Všechny záchranné služby města jsou na místě incidentů," uvedl v prohlášení starosta Sergej Sobjanin.

Ruská státní tisková agentura RIA uvedla, že někteří obyvatelé domu na ulici Profsojuznája na jihu Moskvy byli evakuováni.

Několik ruských kanálů pro zasílání zpráv Telegram oznámilo, že v úterý brzy ráno bylo sestřeleno čtyři až deset dronů, uvedla agentura Reuters.

Tato ruská tvrzení nebylo možno  nezávisle ověřit. Rusko normálně lže, jako když tiskne.


- Úterní útok na Moskvu následuje po podobném útoku na ukrajinské hlavní město Kyjev, který byl proveden ruskými drony v noci a podle starosty města Vitalije Klička si vyžádal nejméně jednoho mrtvého.

Podle agentury AFP ruské síly v pondělí během dne vypálily na Kyjev palbu raket, která poslala zpanikařené obyvatele běžet do úkrytu při neobvyklém denním útoku na ukrajinské hlavní město po nočních úderech.

Na začátku května byly při útoku, z něhož byla obviněna Ukrajina, sestřeleny dva bezpilotní letouny nad Kremlem.

Moskva, která se nachází více než 1 000 km od Ukrajiny, se od začátku konfliktu na Ukrajině stala terčem útoků dronů jen výjimečně, uvádí AFP, přestože v jiných částech Ruska jsou tyto útoky stále častější.

Snímky zveřejněné na sociálních sítích ukazovaly stopy kouře na obloze nad Moskvou. Jiné ukazovaly rozbité okno.


Andrej Vorobjov, gubernátor Moskevské oblasti, na svém kanálu Telegram uvedl, že několik dronů bylo sestřeleno při přiblížení k Moskvě, píše agentura Reuters.

Sobjanin uvedl, že někteří obyvatelé byli evakuováni.

- Putin: Kyjev se snaží zastrašit ruské civilisty

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Ukrajinu z "teroristické činnosti" a prohlásil, že Kyjev zvolil cestu zastrašování ruských občanů.

Uvedl, že útok dronů na Moskvu, který se uskutečnil  v úterý, byl zaměřen na "civilní cíle" a že bude posílena protivzdušná obrana hlavního města. Uvedl, že fungovala uspokojivě, ale "je na čem pracovat".

Řekl, že Ukrajina zvolila cestu pokusu "zastrašit Rusko, ruské občany [útoky na] obytné budovy", a dodal, že útoky dronů jsou "jasným projevem teroristické činnosti".

Prezident, který loni v únoru nařídil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, v komentáři,  rovněž pohrozil odvetou a uvedl, že obyvatelé Ukrajiny by měli pochopit, že vedení jejich země tlačí Rusko k reakci

Uvedl, že to nebylo Rusko, kdo rozpoutal válku, a opět obvinil rozšiřování NATO.

Prohlásil, že soupeření mezi Ruskou federací a Ukrajinou po rozpadu Sovětského svazu bylo nevyhnutelné, ale předpokládalo se, že proběhne civilizovaným způsobem.

Tvrdil však, že Ukrajinu tehdy ovládli lidé, kteří se na popud Západu vydali cestou vytváření protiruských nálad, a že Rusko bylo podvedeno, když slíbilo, že nebude rozšiřovat NATO na východ, a pak se dostalo i na Ukrajinu, které bylo slíbeno případné členství v NATO.

- Bílý dům uvedl, že USA stále shromažďují informace ohledně zpráv o úderech bezpilotních letounů na Moskvu, a zopakoval, že nepodporuje útoky uvnitř Ruska a soustředí se na pomoc Ukrajině při znovuzískání jejího území,
píše agentura Reuters.

- Evropská komise a americké ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters vyjádřily znepokojení nad novou polskou legislativou, která by podle nich mohla osobám, o nichž se má za to, že jednaly pod ruským vlivem, fakticky zakázat zastávat veřejné funkce po dobu deseti let, aniž by byl zajištěn řádný soudní přezkum.

Polský prezident Andrzej Duda v pondělí prohlásil, že podepíše návrh zákona, který umožní komisi vyšetřit, zda opoziční strana Občanská platforma (PO) vedená Donaldem Tuskem umožnila, aby byla země nepřiměřeně ovlivňována Ruskem, a v důsledku toho se stala příliš závislou na jeho palivech, když byla u moci. Zákon je předkládán před parlamentními volbami koncem tohoto roku.

Evropská komise uvedla, že je zákonem znepokojena a nebude váhat v případě potřeby přijmout opatření.

"Tento nový zákon vyvolává obavy, že by mohl být využit k ovlivnění možnosti jednotlivců ucházet se o veřejné funkce, a to bez spravedlivého soudu," uvedla v prohlášení.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že se obává, že by zákon "mohl být zneužit k zasahování do svobodných a spravedlivých voleb v Polsku" a k blokování kandidatury opozičních politiků bez řádného procesu.

Strana PO tato tvrzení odmítá a tvrdí, že zákon má za cíl zničit podporu Tuska před volbami, které se budou konat na konci roku.

Zákonodárce PO Marcin Kierwinski v pondělí pro televizní stanici TVN24 uvedl: "V normální demokratické zemi by někdo, kdo je jejím prezidentem, nikdy nepodepsal takový stalinský zákon".

- James Cleverly, britský ministr zahraničí, řekl televizi Sky News, že Ukrajina má "legitimní právo" se bránit a smí "promítnout sílu" za své hranice.

Na úterní tiskové konferenci v Estonsku dostal Cleverly od Sky News otázku týkající se ranního útoku dronu v Moskvě a toho, zda má Ukrajina právo zaútočit na ruské území.

Cleverly odpověděl:   "Ukrajina má samozřejmě legitimní právo tak učinit v rámci svých vlastních hranic, ale má také právo vrhnout sílu za své hranice, aby podkopala schopnost Ruska vrhnout sílu na samotnou Ukrajinu."

Cleverly dodal, že "legitimní vojenské cíle" za hranicemi Ukrajiny jsou součástí její sebeobrany.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov chce, aby Německo a Velká Británie poslaly jeho zemi stíhačky Eurofighter Typhoon k boji proti ruským leteckým útokům, uvedl v rozhovoru, který v úterý zveřejnila mediální skupina Funke.

Ukrajina vede kampaň za to, aby jí její západní spojenci poskytli stíhací letouny, zejména letouny F-16 americké výroby, kterými létá několik zemí NATO.

Německo a Velká Británie zatím odmítly stíhačky poslat s tím, že nedisponují letouny F-16, které Ukrajina chce. Říkají, že čas potřebný k výcviku pilotů a značné podpůrné posádky potřebné k vyslání jejich stíhaček Eurofighter Typhoon znamenají, že by byly jen málo užitečné.

Podle Reznikova by však mohly být užitečné i v boji Ukrajiny proti ruské invazi.

Dosud nebyla darována žádná letadla západní konstrukce. Polsko a Slovensko dodaly 27 letounů MiG-29, aby doplnily ukrajinskou flotilu ze sovětské éry.

- Úterní útoky dronů byly zaměřeny na některé z nejbohatších oblastí Moskvy. Podle agentury Reuters k nim patřila i západní zóna, kde má Putin a elita svá sídla.

Deník Guardian hovořil s pracovníkem ochranky sídlícím v elitní uzavřené komunitě v Žukovce, poblíž které k úderům došlo.

    Probudil mě v 6.15 hlasitý výbuch a pak se dalších 45 minut každých zhruba 10 minut ozvalo asi šest dalších výbuchů.

    Bylo to k posrání, všichni vyšli na balkony nebo šli ven, nikdo nechápal, co se děje.

Dmitrij, který žije v borovicemi porostlé čtvrti Odincovo západně od Moskvy, řekl deníku Guardian:

    V šest hodin ráno se to začalo dít, náš dům se třásl. Ozvalo se pět až sedm výbuchů a to bylo všechno... pak jsme šli zase spát.

- Novinář BBC Francis Starr sdílel na Twitteru klip, v němž moderátor ruské státní televize Vladimir Solovjov vyzývá k "demontáži" ukrajinských regionů včetně Kyjeva, Oděsy a Dněpru.

"Na tato města by dnes měly být provedeny údery, mnohem brutálnější než ty naše současné," řekl.

Uvedl také, že země "bojuje proti NATO".

"NATO dodalo vše pro zničení Ruska," dodal.




- Zdá se, že přinejmenším jeden z dronů použitých k útoku na předměstí Moskvy byl ukrajinský dron UJ 22 vyrobený společností Ukrjet.

Údajné záběry dronu, zachycené při letu během útoku, se podle všeho shodují se zveřejněnými snímky bezpilotního prostředku, o němž Rusko tvrdí, že byl použit při jiných pokusech o útok.

UJ 22, který vypadá jako zmenšený lehký letoun, má údajně dolet 800 km a je schopen létat šest hodin, byl navržen především jako průzkumný a útočný dron schopný nést náklad o hmotnosti asi 20 kg, obvykle granáty a miny - včetně šesti granátů RPG-7VM nebo čtyř minometných min ráže 82 mm.

Je schopen vzlétnout a přistát na 100 m dlouhém letištním pásu a předpokládá se, že operační dosah s pozemní posádkou je asi 100 km. Nedávné použití bezpilotních letounů však naznačuje, že některé modely byly přestavěny na bezpilotní letouny kamikaze s předem naprogramovanými informacemi o cíli.

Snímky poškození budov v Moskvě z úterního útoku dronů se zdály odpovídat malé náloži výbušnin, která zřejmě vedla k převážně povrchovým škodám.

Pokud by se potvrdilo, že se jedná o UJ 22, zapadalo by to do zjevného vzorce nedávných snah Kyjeva zasáhnout pomocí bezpilotních letounů cíle hluboko v Rusku.

V únoru 2023 se UJ-22 zřítil v Rusku 100 km od Moskvy poté, co se mu podařilo urazit asi 460 km na ruské území, aniž by ho ruská protivzdušná obrana zničila.

Nejnovější útok - přinejmenším co do rozsahu - naznačuje, že Ukrajina je stále ambicióznější jak v rozsahu, tak ve svých schopnostech provádět útoky drony na velké vzdálenosti, i když příslušné zbraně mají mnohem menší nosnost než drony Shaheed íránské výroby, které Rusko používá k útokům na Ukrajinu.

Zdá se, že hlavní účel nedávných útoků ukrajinských dronů hluboko v Rusku je stejně tak psychologický jako cokoli jiného - snaha přenést válku na Ukrajině na práh Rusů.

- Ruské ministerstvo obrany obviňuje Kyjev z "teroristického" útoku na Moskvu, do kterého bylo zapojeno osm dronů


Na Telegramu napsalo:

    Kyjevský režim dnes ráno podnikl teroristický útok bezpilotními letadly na Moskvu.

    Při útoku bylo použito osm bezpilotních letounů. Všechny nepřátelské drony byly sestřeleny.

    Tři z nich byly potlačeny elektronickým bojem, ztratily kontrolu a odchýlily se od zamýšlených cílů.

    Dalších pět bezpilotních letounů bylo sestřeleno systémem SAM Pantsir-S v Moskevské oblasti.

Moskevský starosta uvedl, že při útoku nebyl nikdo vážně zraněn, ale z některých bytů museli být evakuováni obyvatelé a dva lidé vyhledali lékařskou pomoc. Na místě pracují záchranné složky.

Ruské výroky nebylo možno nezávisle ověřit.


- Kyjevská městská vojenská správa zveřejnila své shrnutí útoku: "Za posledních 24 hodin nepřítel provedl již 3 útoky. Nepřítel navíc neustále mění zbraně pro útok, po kombinovaných raketově-dronových a následně balistických útocích použil agresor výhradně bezpilotní letouny."

Na město bylo vypuštěno asi 20 bezpilotních letounů, uvedla správa.

- Jeden mrtvý při požáru bytového domu

Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že při požáru v obytném domě v Holosijevském okrese, který způsobily padající trosky z dronu, zemřel jeden člověk.

"Ve čtvrti Holosiivskyj, kde vypukl požár ve výškové budově v důsledku pádu trosek, záchranáři v současné době evakuovali z budovy 20 osob. Jedna osoba zemřela. Jedna starší žena je hospitalizována lékaři. Dvě oběti byly ošetřeny na místě," napsal Kličko na Telegramu.

Sedmadvacetiletá žena byla hospitalizována se "středně těžkými" zraněními způsobenými padajícími troskami v jižní oblasti Kyjeva, uvedl Vitalij Kličko na Telegramu.

"Masivní útok! Zůstaňte doma!" uvedl starosta a dodal, že poškozena byla také několikapatrová budova ve čtvrti Holosiivskyj

Vojenská správa města uvedla, že noční útok byl proveden pomocí bezpilotních letounů.

Padající trosky způsobily požár domu v jižní městské čtvrti Darnytskyj a v plamenech byla také tři auta v centrálně položené čtvrti Pečerskyj, uvedla správa.

V noci se v Kyjevě a v centrálních Čerkaské, Kirovohradské a Mykolajivské oblasti i v jižním Chersonsku rozezněly sirény.

Ruské síly vypálily na Kyjev předtím v pondělí příval raket, které v panice poslaly obyvatele běžet do úkrytu při neobvyklém denním útoku na ukrajinské hlavní město po nočních úderech.

Trosky dopadly také v kyjevské čtvrti Dnipro, ale ne do obytné oblasti, uvedla kyjevská městská vojenská správa.

Aktuální informace o výbuchu ve čtvrti Svjatošyn - kyjevská městská vojenská správa uvedla, že ve čtvrti spadly trosky a že na místě jsou záchranné služby.

"Údaje o zničení a obětech se upřesňují," uvedla správa na Telegramu.

- Zde je fotografie požáru v Hološívském - fotografii zveřejnila Kyjevská městská vojenská správa a na Twitteru ji sdílela Isobel Koshiw, bývalá reportérka této farnosti:
Podle kyjevského starosty Vitalije Klička byli obyvatelé z vícepodlažního obytného domu v Holosijevském okrese evakuováni.

"Evakuují se obyvatelé ve čtvrti Holosiivskyj, kde hoří výšková budova. Jedna osoba byla zraněna," uvedl Kličko.

- Zpravodajové deníků Globe and Mail a The Economist v Kyjevě nespí a snaží se zachovat si smysl pro humor i přes stávky.

Mark MacKinnon z deníku Globe and Mail říká, že místní obyvatelé začali nočním stávkám říkat "diskotéka"

- Rusko v úterý v časných ranních hodinách zahájilo novou "masivní" vlnu útoků na Kyjev a systémy protivzdušné obrany zasahovaly proti přilétajícím cílům,
uvedli představitelé města, zatímco v několika dalších regionech houkaly sirény.

Představitelé kyjevské vojenské správy uvedli, že systémy protivzdušné obrany útoky odrážejí. Padající trosky zasáhly několik čtvrtí hlavního města, včetně historických čtvrtí Podil a Pečerskij.

V důsledku pádu trosek začala hořet vícepodlažní obytná budova a jeden dům, uvedly úřady.

Rusko v květnu opakovaně zaútočilo na ukrajinské hlavní město pomocí kombinace dronů a raket, většinou v noci, aby lidem způsobilo psychické potíže, uvedl kyjevský představitel.

Úterní údery byly sedmnáctým leteckým útokem Ruska na hlavní město v tomto měsíci a přišly poté, co bylo město dvakrát napadeno v pondělí, včetně vzácného útoku ve dne.

- Požár obytné budovy

Další informace o požáru v několikapatrové budově - místní úřady potvrdily, že se jedná o požár v obytné budově, který způsobily padající trosky.

"V důsledku pádu trosek ve vícepodlažní obytné budově došlo k rozbití oken a vytržení dveří v několika bytech. Informace o škodách a obětech se upřesňují," uvedla kyjevská městská vojenská správa na Telegramu.

- Požár ve vícepodlažní budově v Kyjevě

Ve vícepodlažní budově v kyjevské čtvrti Holosijevskij vypukl požár, uvedl právě na Telegramu starosta Vitalij Kličko:

"Požár ve vícepodlažní budově v Holosijevském okrese. Na místě pracují zdravotníci a záchranáři," napsal Kličko.

V kyjevském Pečersku hoří tři auta kvůli padajícím troskám, uvedl před několika minutami na Telegramu starosta města Vitalij Kličko.

Zaznamenáváme zprávy o dalších explozích, které jsou slyšet v Kyjevě - není jasné, zda jsou důsledkem činnosti protivzdušné obrany.

Zprávy o explozích přicházejí v době, kdy kyjevské úřady varovaly, že směrem k hlavnímu městu míří další bezpilotní letouny Shahed.

- V Kyjevě hoří dům, hlavní město se stalo terčem třetího útoku během 24 hodin

V Kyjevě se stále rozeznívá letecký poplach, Rusko zahájilo třetí útok na hlavní město Ukrajiny během 24 hodin.

Shrnutí předchozích informací:

Jedenáct ruských raket namířených na Kyjev sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno. V důsledku útoků byl jeden člověk hospitalizován. Místní úřady oznámily, že v důsledku pádu trosek začala hořet střecha dvoupatrové budovy ve čtvrti, požár se však podařilo zkrotit.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí uvedl, že použití protiraketových systémů Patriot dodaných USA zajišťuje stoprocentní úspěšnost zachycení a bude hrát roli při postupu proti ruské invazi.  "Když Patrioty v rukou Ukrajinců zajistí 100% míru zachycení jakékoli ruské rakety, teror bude poražen," řekl Zelenskyj ve svém nočním videopřání.

- Jakékoli mírové urovnání přijatelné pro Ukrajinu by mělo zahrnovat demilitarizovanou zónu zasahující 100 až 120 km do Ruska, navrhl poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Klíčovým tématem poválečného urovnání by podle něj mělo být stanovení záruk, které by zabránily opakování agrese v budoucnu.

-  Americký prezident Joe Biden uvedl, že turecký prezident Tayyip Erdogan v pondělním telefonátu zopakoval přání Ankary nakoupit od Spojených států stíhačky F-16. Biden reagoval, že Washington by rád viděl, aby Ankara upustila od námitek proti vstupu Švédska do NATO. K výměně názorů došlo, když Biden volal Erdoganovi, aby mu poblahopřál k vítězství v nedělních tureckých prezidentských volbách.

- Při ruském útoku na město Toretsk byli v pondělí ráno zabiti dva lidé a osm jich bylo zraněn
o, uvedl gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Kyrylenko uvedl, že ruské síly při útoku kolem 11:30 místního času použily vysoce explozivní letecké pumy, které poškodily čerpací stanici a několikapatrovou budovu ve městě.

- Ruské ministerstvo vnitra zařadilo amerického senátora Lindseyho Grahama na seznam hledaných osob poté, co Vyšetřovací výbor uvedl, že zahajuje trestní řízení kvůli jeho komentáři na ukrajinském státním videu. Na sestříhaném videozáznamu, který zveřejnila kancelář ukrajinského prezidenta z pátečního setkání Grahama se Zelenským v Kyjevě, je Graham zachycen, jak říká, že "Rusové umírají", a poté prohlašuje, že americká podpora je "nejlepší peníze, jaké jsme kdy utratili". Rusko uvedlo, že Graham by měl veřejně říci, zda se domnívá, že jeho slova byla v sestřihu videa vytržena z kontextu.

- Polský prezident Andrzej Duda prohlásil, že podepíše zákon, který umožní komisi vyšetřit, zda opoziční strana Občanská platforma (PO) v době, kdy byla u moci, nedovolila, aby byla země nepřiměřeně ovlivňována Ruskem a v důsledku toho se stala příliš závislou na jeho palivech. Strana PO tato tvrzení odmítá a tvrdí, že zákon má za cíl zničit podporu strany před volbami, které se budou konat na konci roku.

- Dánská premiérka Mette Frederiksenová uvedla, že její vláda plánuje zvýšit výdaje na vojenskou pomoc Ukrajině v průběhu letošního a příštího roku o 2,6 miliardy dolarů
. Na začátku letošního roku Dánsko zřídilo fond ve výši 1 miliardy dolarů na vojenskou, civilní a obchodní pomoc Ukrajině. Dánský veřejnoprávní rozhlas Danmarks Radio uvedl, že nové prostředky jsou určeny na vojenskou pomoc.

- Ukrajinský parlament schválil zákon, který na 50 let uvaluje sankce na Írán. Návrh zákona předložil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Návrh zákona zastaví tranzit íránského zboží přes Ukrajinu, zakáže používání jejího vzdušného prostoru a uvalí na Írán a jeho občany obchodní, finanční a technologické sankce.

-  Zdá se, že šéf Wagnera Jevgenij Prigožin "opět nepřímo podkopal autoritu a režim ruského prezidenta Vladimira Putina", napsal Institut pro studium války ve své nejnovější analýze konfliktu. Americký thinktank své tvrzení založil na Prigožinově odpovědi novináři, který se ho ptal na zákaz jakýchkoli diskusí o  skupině Wagner ze strany ruských státních médií.

- Zahraniční investoři, kteří opustili Rusko poté, co tam prodali své podniky v období od března 2022 do března 2023, stáhli ze země přibližně 36 miliard dolarů
, uvedla státní tisková agentura RIA s odvoláním na analýzu údajů centrální banky.

- Počet obětí pátečního ruského raketového útoku na zdravotnické zařízení v Dněpru se podle gubernátora regionu zvýšil ze dvou na čtyři osoby.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4104

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2023