Máme inflaci i pokles HDP o 0,4 procenta, to se máme

30. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Česká republika má stále jednu z nejvyšších inflací v Unii. Stále dokola se ve veřejném prostoru opakuje, že potřebujeme utlumit poptávku v ekonomice, abychom inflaci dostali na nižší hodnoty. Podle Českého statistického úřadu ale poptávka už poklesla natolik, že naše ekonomika zřejmě padá do recese.

   

V prvním čtvrtletí česká ekonomika klesla o 0,4 procenta, čekalo se přitom, že to bude jen 0,2 procenta. Pokud vláda míní vážně boj s vysokým zadlužením státu, musí se snažit naopak o výrazný růst HDP. Nemluvě o tom, že by se měla kromě boje se zadlužením starat především o prosperitu české společnosti, tedy o růst HDP, který přináší peníze na investice a rozvoj. Cituji ze iRozhlasu:

Ekonomika klesla v meziročním srovnání poprvé od prvního čtvrtletí 2021. Ve srovnání s předchozím kvartálem hrubý domácí produkt (HDP) v prvních třech měsících letošního roku stagnoval. Meziroční pokles HDP ovlivnily zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností a změna stavu zásob. Pozitivní vliv naopak měly výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí a zahraniční poptávka.“

Nyní tedy máme v České republice kombinaci vysoké inflace a začínající recese. Do toho má přijít vládní balíček, o němž nikdo pořádně neví, jaký bude mít efekt. Ekonomové jako třeba David Marek z Deloitte, poradce prezidenta, pořád opakují, že v poptávce je příliš mnoho peněz – podle Marka to lze vidět z toho, že jsou vyprodány už všechny zájezdy v cestovních kancelářích.

Je-li tedy v ekonomice příliš mnoho peněz, je třeba je přece vzít tam, kde jsou, nikoli plošně tlačit poptávku domácností, která už tak je varujícím způsobem nízká (což svědčí o chudobě těchto domácností – těžko někdo, kdo nemá na základní potraviny, pojede k moři), dolů a ekonomiku do recese.

Vezme-li vláda peníze tam, kde způsobují inflaci, pomůže rozpočtu a potlačí inflaci, zároveň nebude muset tlačit nízkopříjmové domácnosti do ještě větší chudoby (nedávno i Helena Horská z Reiffeisen v Českém rozhlase připustila, že vládní balíček odnesou nejvíce lidé s nízkými příjmy ve prospěch vysokopříjmových OSVČ).

Čerstvá zpráva o recesi

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/ekonomika-cesko-1-ctvrtleti-2023_2305300929_ako







2
Vytisknout
4209

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2023