Nacistická propaganda ministerstva financí

6. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ministerstvo financí je proti valorizaci příspěvku na péči pro postižené lidi. Přitom jde o bod programového prohlášení vlády. Ale i kdyby tomu tak nebylo, přece nebudeme šetřit právě na těchto lidech. Nebo skutečně ano? Prý nikdo nekontroluje zneužívání. Ale to přece není chyba těch postižených lidí. Mají za selhání státu platit oni?

Plakát v nacistickém Německu kritizuje náklady péče o invalidy:

60 000 říšských marek stojí tento geneticky nemocný naši lidovou společnost. SOUDRUHU, TO JSOU TAKÉ TVÉ PENÍZE!




 

Dejme si to do širšího rámce. Vláda peníze na pomoc postiženým samozřejmě může snadno vybrat vyššími daněmi. Jenže místo toho, aby bylo tabu byť jen uvažovat o tom, že budeme trestat postižené lidi, fakticky nepřekročitelná linie pro vládu je zavést takové daně, aby bylo na valorizaci péče pro postižené a další základní funkce státu.

Bude další krok zabíjení lidí v domovech důchodců nebo v tzv. eldéenkách? Tím by se přece také hodně ušetřilo, třeba by se pak mohly i snížit daně pro ty nejbohatší, aby nenesli tak těžce společné břemeno státního dluhu. Taky by nebylo nutné obtěžovat se s placením sociálních pracovníků, tedy těch „socek“, které beztak podle vládnoucí ideologie k ničemu nejsou (dokud pan ministr neskončí s pokročilým Alzheimerem někde v dlouhodobé péči, ale tehdy už dávno nebude mít žádný hlas ve veřejné debatě, nemluvě o veřejné moci). O úspoře na nákladech na důchody nemluvě.

Strašné je, že vláda žádným způsobem nevede veřejnou debatu o tom, kolik se tím krokem proti postiženým má ušetřit a jaké následky to může mít. Prostě se to vypustí do veřejného prostoru, snad ve snaze vyvolat duchy staré nacistické propagandy. Na jednom takovém letáku z doby Třetí říše je obrázek postiženého člověka, který sedí na židli, a za ním stojí ztepilý, mladý nacista. Text pak říká občanům, kolik je stojí péče o toho postiženého člověka. Ministerstvo financí svým tvrzením, že postižení nás stojí tolik, že jim už více nedáme, vytváří přesně tento obraz ve veřejném prostoru.

Kultivovaná, civilizovaná vláda by se měla chlubit tím, jak pečuje o ty nejslabší lidi ve své společnosti. Karel Popper, k němuž by se tolik českých pravičáků tak rádo hlásilo, tvrdil, že úroveň vlády se pozná právě podle toho, jak pečuje o nejslabší. U nás se místo toho vede debata postavená na tom, že postižení a jejich rodiny příspěvek na péči zneužívají a že si mohou obstarat přežití jinými dávkami. Proto nedáme ani těm, kdo jsou poctiví a opravdu to potřebují. Neuvěřitelné.

 

Zpráva na iRozhlase: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/prispevek-na-peci-valorizace-zamitnuti_2306060630_fos

 

 

 

4
Vytisknout
7370

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2023