Hlavním problémem Kremlu je, že uvěřil vlastní paranoidní propagandě

21. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
29. srpna Valerij Garbuzov, ředitel Institutu pro studium USA a Kanady, publikoval jeden z nejvýznamnějších článků, které se v posledních měsících objevily v moskevských médiích. Odsoudil ruské vedení za to, že žije v iluzorním světě, který si samo vytvořilo, a dopouští se kvůli tomu chyb. Od svých názorů neustoupil ani poté, co byl kvůli nim odvolán z funkce. 

"Hlavním motivem mého vyprávění je, že mýty vytvořené v různých dobách a zavedené do masového veřejného povědomí přispívají, spolu s dalšími faktory, k dočasné sociální konsolidaci kolem současné vlády za účelem dosažení určitého cíle. Historie Ruska XX. století a realita modernity to dobře dokazují."

"Během této doby sovětská/ruská vláda pod různými politickými režimy používala nástroje formující mytologémy a mytologické vědomí celého národa (světová revoluce, komunismus, rozvinutý socialismus, obecná krize kapitalismu, suverénní demokracie, hluboký lid atd.), které často vytvářely zkreslený obraz světa. Se změnou režimů se změnily i nástroje. Rusko nebylo výjimkou. Tato praxe byla typická pro mnoho zemí v různých historických obdobích."

"Od roku 1967 se Arbatovův institut USA a Kanady Ruské akademie věd, který jsem vedl, nezabývá politickou propagandou, ale vážnou a důležitou záležitostí - kritickým pochopením událostí a procesů probíhajících ve světě kolem nás, zejména komplexní vědeckou studií zemí severoamerického regionu (USA a Kanady) a plní své funkce prostřednictvím státních úkolů schválených zakladatelem. Důkazem toho jsou tisíce vědeckých publikací našich zaměstnanců - amerikanistů, specialistů na mezinárodní záležitosti, uznávaných jak v naší zemi, tak ve zbytku světa."

"A konečně, zejména pro moderní falešné vlastence: Vědecký personál ústavu nikdy nebyl a není hnízdem zahraniční rozvědky nebo kruhem zákeřných karbonářů, kteří připravovali tajné spiknutí proti sovětské vládě nebo jejím nástupcům."

"I když se říká, že pacienti trpící určitými poruchami (zvláště když jsou oblečeni v pseudovlastenecké tóze) si to myslí."

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
3847

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2023