Ruská agrese na Ukrajině. Svět zrazuje Ukrajinu

21. 9. 2023

čas čtení 10 minut

Dva mrtví a 21 zraněných při ruských úderech na šest ukrajinských měst; Zelenskyj se setká s Bidenem

Rusko v noci na čtvrtek zaútočilo na nejméně šest měst; Volodymyr Zelenskyj vystoupí v americkém Kongresu. Republikáni navrhují zákon o dočasném financování bez finanční pomoci pro Ukrajinu

- Zdroj z ukrajinské rozvědky sdělil,  že ukrajinská bezpečnostní služba a námořnictvo v noci zasáhly leteckou základnu Saky na Ruskem okupovaném Krymu a způsobily "vážné škody".

- Při největších ruských úderech od 15. srpna byli zabiti dva lidé. Masivní ruský útok zasáhl nejméně šest měst po celé Ukrajině a zranil nejméně 21 osob.




Útok provedený v Mezinárodní den míru se časově shodoval se summitem Valného shromáždění OSN v New Yorku, na němž ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přednesl projev a představil ukrajinský "mírový vzorec".
 
- Ve městě Cherson na jihu země, v blízkosti frontové linie, byli při čtvrtečních útocích zabiti dva lidé a nejméně pět jich bylo zraněn
o poté, co úder zasáhl obytný dům, uvedl oblastní gubernátor Oleksand Prokudin.

- V Kyjevě bylo zraněno sedm lidí, včetně devítileté dívky,
informoval starosta Vitalij Kličko, a poškozeny byly některé obytné a komerční budovy.

- Nejméně šest úderů zasáhlo charkovskou čtvrť Slobidskij a poškodilo civilní infrastrukturu, uvedl oblastní gubernátor Oleh Syniehubov. Starosta města dodal, že dva lidé byli posláni do nemocnic.

- Podle ministra vnitra Ukrajiny Ihora Klymenka bylo v Čerkasech v centrální části Ukrajiny zraněno sedm osob a nejméně jedna osoba byla zachráněna zpod trosek.


- Ve Lvovské oblasti na západě země byla zasažena průmyslová zóna, kde došlo k poškození budov a požáru, ale informace o obětech nebyly bezprostředně k dispozici, dodal Klymenko.

-  Oblastní gubernátor Vitalij Koval informoval o úderech ve městě Rivne ve stejnojmenné severozápadní oblasti
.

- Velitel ukrajinské armády uvádí, že protivzdušná obrana sestřelila 36 ze 43 ruských raket vypálených při nočním útoku.

- Oleksij Kuleba, bývalý gubernátor Kyjevské oblasti a nyní zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, poskytl aktuální informace o nočních útocích. Napsal:

V noci na čtvrtek Rusko zahájilo masivní raketový útok na Ukrajinu. Cílem jsou civilisté, ubytovny, čerpací stanice, hotel, energetická a civilní infrastruktura.

    Město Kyjev, Kyjevská oblast - jsou poškozené a poškozené domy. Čerkaská oblast - pokračuje demolice trosek zničeného hotelu, deset lidí je zraněno, dva jsou ve vážném stavu. Rivenská oblast - část regionálního centra bez elektřiny. Lvovská oblast, Charkovská oblast - byly rovněž zasaženy.

    Chersonská oblast je neustále pod palbou. Během noci nepřítel zabil tři lidi a pět zranil.

    Upřímnou soustrast jejich příbuzným. Všem postiženým se dostává pomoci. Na místě jsou místní úřady a všechny potřebné služby. Likvidace následků ostřelování pokračuje.

    Čekají nás těžké měsíce - Rusko bude útočit na energetické a kriticky důležité objekty. Neignorujte varování před nálety. Dbejte na vlastní bezpečnost.

    Pokusy Rusů každý den a každou noc zasévat paniku a teror ostřelováním našich mírumilovných obcí jen potvrzují nelidskou povahu okupantů.

- Při ranním ruském raketovém útoku na západní ukrajinskou oblast Rivne byla zasažena energetická a civilní infrastruktura, uvedl ve čtvrtek podle agentury Reuters místní gubernátor Vitalij Koval.

- Rusko tvrdí, že přes noc sestřelilo 22 ukrajinských bezpilotních letounů

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že sestřelilo 19 bezpilotních letounů nad regiony Černého moře a Krymu a další tři drony, které Ukrajina vypustila na Belgorodskou, Kurskou a Orlovskou oblast.

- Ukrajinská státní televize Suspilne s odvoláním na prokuraturu v regionu uvádí, že počet zraněných v Charkově v důsledku ruských raketových útoků vzrostl na tři.

- Belgie zvažuje, zda dodá Ukrajině své stíhačky F-16, uvedl premiér Alexander De Croo.

Belgie nahrazuje své stíhačky F-16 stíhačkami F-35 a její ministerstvo obrany již dříve uvedlo, že stíhačky F-16 jsou pro Ukrajinu příliš staré na to, aby je mohla použít v boji, ačkoli De Croo řekl, že by mohly být stále užitečné, například při výcviku pilotů.

"Požádal jsem ministerstvo obrany, aby zjistilo, jaké využití by naše letouny F-16 mohly mít na Ukrajině," řekl De Croo podle agentury Reuters belgické televizní stanici VRT při projevu na okraj valného shromáždění OSN v New Yorku. "Musíme zvážit všechny možnosti."

- Polsko už nebude posílat zbraně na Ukrajinu, říká polský premiér

Polsko již nebude posílat zbraně na Ukrajinu, aby se mohlo soustředit na vlastní obranu, prohlásil polský premiér několik hodin poté, co si Varšava předvolala kyjevského velvyslance kvůli sporu o vývoz obilí.

"Již nebudeme předávat zbraně Ukrajině, protože nyní vyzbrojujeme Polsko modernějšími zbraněmi," řekl Mateusz Morawiecki v odpovědi na otázku, zda Varšava bude i nadále podporovat Kyjev navzdory neshodám ohledně vývozu obilí.

Polsko je jedním z nejvěrnějších podporovatelů Ukrajiny po ruské invazi v únoru 2022 a je jedním z hlavních dodavatelů zbraní Kyjevu. Hostí také milion ukrajinských uprchlíků, kterým poskytuje různé formy státní pomoci.

- Zelenského nynější návštěva Washingtonu bude   mnohem náročnější než hrdinské přivítání, kterého se mu dostalo před devíti měsíci.

Když Zelenskyj v prosinci přednesl projev na společném zasedání Kongresu, sklidil ovace ve stoje, ale ve čtvrtek ráno bude ceremoniál minimální a ukrajinského prezidenta čekají obtížné rozhovory za zavřenými dveřmi, až se setká s vedoucími představiteli Kongresu, kteří jsou uprostřed ostrého boje o výdaje, který by mohl vést k uzavření vlády.

Také demokraté budou mít otázky, pokud ukrajinská delegace přijde s žádostí o dronovou technologii. Představitelé strany se obávají poskytnutí zbraňových systémů, které by mohly být použity k úderům na ruské území, a podle zdrojů z Kongresu bude Zelenskyj dotazován na roli Kyjeva při nedávných úderech na Moskvu a další cíle hluboko v Rusku.

- 14 zraněných při ruských úderech na Kyjev, Charkov a Čerkasy

Ukrajinskými městy v noci otřásly exploze, které při masivním ruském útoku vyvolaly požáry a zranily nejméně 14 lidí.

V Kyjevě bylo zraněno sedm lidí, včetně devítileté dívky, informoval starosta města Vitalij Kličko, a poškozeny byly některé obytné a komerční budovy.

Nejméně šest úderů zasáhlo charkovskou čtvrť Slobidskij a poškodilo civilní infrastrukturu, uvedl regionální gubernátor Oleh Syniehubov. Starosta města dodal, že dva lidé byli převezeni do nemocnice.

V Čerkasech, kde byla poškozena budova sociální infrastruktury, bylo zraněno pět osob a nejméně jedna osoba byla pohřbena pod sutinami, uvedl oblastní gubernátor Ihor Taburec.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se dnes odpoledne v Bílém domě setká s americkým prezidentem Joem Bidenem, který by měl oznámit nový balíček vojenské pomoci ve výši 325 milionů dolarů. Balíček údajně nebude zahrnovat rakety ATACMS s doletem 300 km, o které Ukrajina žádala.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu vystoupil v Radě bezpečnosti OSN a uvedl, že od ruské invaze do jeho země uplynulo 574 dní "bolesti, ztrát a boje".
Řekl, že národy a vlády ztratily důvěru ve schopnost a ochotu OSN bránit suverénní hranice a že OSN je "neúčinná", ale že "je schopna udělat více".

- Více než desítka evropských zemí, jakož i Austrálie a Kanada, požádaly ve středu světový soud, aby rozhodl, zda má pravomoc v případu, který zahájil Kyjev a v němž tvrdí, že Rusko zneužilo úmluvu o genocidě k poskytnutí záminky pro invazi na Ukrajinu. Ukrajina předložila případ Mezinárodnímu soudnímu dvoru (ICJ), nejvyššímu soudu OSN pro spory mezi státy, několik dní poté, co Rusko 24. února loňského roku zahájilo plnohodnotnou válku proti svému menšímu sousedovi.

- Íránský prezident Ebrahím Raísí v dlouhém kuloárním projevu na Valném shromáždění OSN obvinil USA z rozdmýchávání násilí na Ukrajině, což vyvolalo protesty zástupce Izraele při OSN.

- Podle nové studie se Rusko "záměrně a opakovaně" zaměřilo na zdravotnická zařízení v ukrajinském městě Cherson a způsobilo škody na dětských nemocnicích, porodnicích a regionální klinice.

- Švédské vyšetřování loňské sabotáže plynovodu Nord Stream je v citlivé fázi a vyšetřovatel Mats Ljungqvist doufá, že bude uzavřeno do konce roku, řekl ve středu agentuře Reuters.

- Ukrajinská první dáma v úterý vyzvala světové lídry, aby pomohli vrátit ukrajinské děti násilně odvlečené do Ruska, kde jsou   indoktrinovány a zbavovány národní identity. V projevu na okraj Valného shromáždění OSN Olena Zelenská uvedla, že více než 19 000 ukrajinských dětí bylo násilně přemístěno nebo deportováno do Ruska nebo na okupovaná území.

    Gubernátor ruské Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov ve středu oznámil, že v důsledku přeshraničního ostřelování ukrajinskými ozbrojenými silami přišly tři osady v regionu o proud a jedna žena byla zraněna. Později oznámil, že při ostřelování poblíž obce Maksimovka byl zabit jeden muž a další zraněn.

- Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva se ve středu více než hodinu setkal se Zelenským a jednal s ním o způsobech, jak dosáhnout mírového ukončení války na Ukrajině.
"Měli jsme dobrý rozhovor o důležitosti cest k budování," napsal Lula na Twitteru po jejich setkání v New Yorku na okraji Valného shromáždění OSN.

0
Vytisknout
4097

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2023