Bílý dům podpořil návrh zákona o konfiskaci zmrazených ruských rezerv ve výši 300 miliard dolarů

12. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena podpořila návrh zákona, který umožňuje konfiskaci zmrazených ruských aktiv ve výši přibližně 300 miliard dolarů, které mají být použity na obnovu Ukrajiny. Vyplývá to z nóty americké Národní bezpečnostní rady (NSC) Kongresu, kde byla připravena odpovídající iniciativa.

"Návrh zákona dá exekutivě pravomoci nezbytné k zabavení ruských suverénních aktiv v zájmu Ukrajiny," uvádí se v nótě. Vysoce postavený představitel agentury potvrdil postoj Bílého domu a dodal, že tato otázka bude projednána na schůzce zemí G7 před druhým výročím začátku války na Ukrajině.

Washington již dříve pověřil tři pracovní skupiny, aby prozkoumaly způsoby, jak do 24. února 2024 zkonfiskovat ruský majetek, napsal deník Financial Times. K této snaze se připojily Kanada, Británie a Japonsko. Německo, Francie a Itálie však vyjádřily námitky a označily za nutné pečlivě prozkoumat legálnost takového kroku. Podle FT se zvažují různé možnosti: Od přímé konfiskace a utrácení zmrazených ruských aktiv až po použití výnosů z nich nebo použití těchto prostředků jako zástavy za půjčky.

USA zintenzivnily diskuse o této otázce uprostřed zpoždění při schvalování nových balíků pomoci pro Ukrajinu, uvedly zdroje The New Tork Times. Zejména Kongres se od října nedokázal dohodnout na balíku ve výši 61,4 miliardy dolarů a země EU nebyly schopny vyčlenit 50 miliard eur.

Podle Evropské komise země G7, EU a Austrálie v roce 2022 zmrazily aktiva ruské centrální banky za 260 miliard eur. Zároveň se v EU nachází aktiva v hodnotě 210 miliard. Patří mezi ně hotovost na bankovních účtech a státní dluhopisy v eurech, dolarech a dalších měnách.

Převážná většina aktiv zablokovaných v EU v hodnotě přibližně 191 miliard eur byla zmrazena v belgickém depozitu Euroclear. Dalších 19 miliard eur zabavila Francie. Podíl ostatních zemí je mnohem menší, například Německo drží aktiva v hodnotě asi 210 milionů eur. Ve stejné době byla ve Spojených státech zablokována aktiva v hodnotě pouze 5 miliard dolarů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2127

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024