Více než třetina Američanů je přesvědčena, že Izrael páchá genocidu, ukázal průzkum

26. 1. 2024

čas čtení 3 minuty
 
Průzkum zveřejněný ve středu ukazuje rozdělení podle věku a politických názorů, přičemž 35 % respondentů se domnívá, že izraelská válka proti Palestincům je genocidou


Více než třetina Američanů zastává názor, že Izrael páchá genocidu na Palestincích, ukázal ve středu zveřejněný průzkum.

Podle průzkumu agentury Economist/YouGov se zhruba stejný počet dospělých domnívá, že izraelská vojenská kampaň proti Palestincům, při níž bylo od 7. října zabito podle odhadů více než 25 000 lidí, je genocidou: 35 % respondentů tvrdí, že ano, 36 %, že ne, a 29 % není rozhodnuto.


Mezi mladšími Američany a podle politického klíče jsou rozpory výraznější. Téměř polovina dotázaných ve věku 18-29 let, 49 %, tvrdí, že Izrael páchá genocidu, 24 % s tím nesouhlasí a 27 % si není jisto.

Čísla jsou zhruba podobná i u registrovaných demokratů, kteří v charakteristiku genocidy věří 49 %-21 %, zatímco 30 % je nerozhodnutých. Republikáni jsou mnohem příznivěji nakloněni izraelskému počínání - 57 % respondentů tvrdí, že se nejedná o genocidu, pouze 18 %, že ano, a přesně čtvrtina si není jistá.

Průzkum veřejného mínění, který se uskutečnil mezi 21. a 23. lednem, přichází v době, kdy se Mezinárodní soudní dvůr v Haagu chystá v pátek vynést prozatímní rozhodnutí ve věci genocidy Jihoafrické republiky proti Izraeli a postupuje samostatná žaloba proti administrativě Joe Bidena za "nezabránění genocidě".

Případ v Haagu, který byl projednáván během dvou dnů na začátku tohoto měsíce, je považován za důležitý ukazatel mezinárodních nálad ohledně izraelské kampaně v Gaze. Jihoafrická republika prohlásila, že více než 50 zemí souhlasí s jejím tvrzením, že Izrael během své vojenské reakce na útoky Hamásu ze 7. října prokázal "mrazivý" a "nezpochybnitelný" záměr spáchat v Gaze genocidu.

"Tento soud má k dispozici důkazy za posledních 13 týdnů, které nezpochybnitelně ukazují vzorec chování a související záměr, který odůvodňuje věrohodné tvrzení o genocidních činech," uvedla jihoafrická právnička Adila Hassimová.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že obvinění je nepravdivé. "Bojujeme proti teroristům, bojujeme proti lžím. Izrael je obviňován z genocidy, zatímco proti genocidě bojuje," řekl.

Mezitím je na pátek naplánováno první slyšení ve věci federální žaloby podané Centrem pro ústavní práva (CCR), která tvrdí, že Bidenova administrativa nesplnila své povinnosti vyplývající z amerického a mezinárodního práva a nezabránila Izraeli v zabíjení civilistů v Gaze.

"USA mají k dispozici prostředky, které mohou mít odstrašující účinek na izraelské představitele, kteří nyní provádějí genocidní činy proti palestinskému lidu v Gaze," uvádí se ve stížnosti.

USA tvrzení, že Izrael porušuje úmluvu OSN o prevenci a trestání zločinu genocidy, otevřeně odmítají.

Jihoafrická republika požaduje od soudců Mezinárodního soudního dvora rozhodnutí o okamžitém příměří neboli zastavení nepřátelských akcí.

Žaloba CCR, podaná v Kalifornii jménem několika palestinských skupin, žádá soud, aby zakázal USA poskytovat Izraeli zbraně, peníze a diplomatickou podporu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1961

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2024