Soud OSN nařídil Izraeli, aby zajistil, že v Gaze nebude páchána genocida

26. 1. 2024

čas čtení 5 minut
 
Mezinárodní soudní dvůr nevyhověl žádosti Jihoafrické republiky o nařízení okamžitého příměří


Mezinárodní soudní dvůr OSN v historickém rozhodnutí nařídil Izraeli, aby zajistil, že jeho síly nebudou páchat genocidu na Palestincích v Gaze.

Předsedkyně soudu Joan Donoghueová v pátečním předběžném rozhodnutí uvedla, že Izrael musí "přijmout veškerá opatření, která jsou v jeho pravomoci", aby zabránil činům, které spadají do působnosti úmluvy o genocidě, a musí "s okamžitou platností" zajistit, aby se jeho síly nedopustily žádného z činů, na které se úmluva vztahuje.

Soud nevyhověl žádosti Jihoafrické republiky, aby nařídil okamžité zastavení války, která zničila velkou část pásma Gazy a podle zdravotnických orgánů v Gaze zabila více než 25 000 Palestinců.



 
Rozhodnutí není konečným slovem soudu o tom, zda se jednání Izraele rovnalo genocidě, ale poskytuje silný náznak toho, že soudci se domnívají, že existuje věrohodné riziko pro Palestince podle úmluvy o genocidě. Při vyhovění žádosti Jihoafrické republiky o zvláštní opatření soud nemusel konstatovat, zda se Izrael dopustil genocidy, což bude určeno později, pouze to, že jeho činy mohly spadat pod úmluvu o genocidě a že bylo nutné přijmout naléhavá preventivní opatření.

Donoghueová uvedla, že Izrael musí "přijmout veškerá opatření, která jsou v jeho moci, aby zabránil" zabíjení Palestinců, způsobování vážné tělesné nebo duševní újmy, záměrnému vytváření životních podmínek, které mají vést k fyzickému zničení celé palestinské skupiny nebo její části, a zavádění opatření, která mají zabránit porodům Palestinců.

"Soud je rovněž toho názoru, že Izrael musí v rámci svých pravomocí přijmout opatření k zabránění a potrestání přímého a veřejného podněcování ke spáchání genocidy ve vztahu k příslušníkům palestinských skupin v pásmu Gazy," uvedla.

"Soud se dále domnívá, že Izrael musí přijmout okamžitá a účinná opatření, která umožní poskytování naléhavě potřebných základních služeb a humanitární pomoci k řešení nepříznivých životních podmínek Palestinců v pásmu Gazy."

Donoghueová zdůraznila, že Izrael musí zajistit uchování důkazů o údajné genocidě a do měsíce musí podat soudu zprávu.

Ačkoli soudci nevyzvali k okamžitému příměří, rozhodnutí vzbudí naději na jeho uzavření, aby bylo možné poskytnout humanitární pomoc 2,3 milionu obyvatel Gazy, z nichž většina byla vysídlena v důsledku izraelského bombardování. Mnozí z nich žijí v provizorních ubytovacích zařízeních, včetně stanů, přístřešků ve školách, které spravuje OSN, nebo spí na podlahách nemocnic či venku v mrazivých a nehygienických podmínkách. Chybí potraviny, voda a zdravotnický materiál.

Zatím není jasné, zda Izrael rozsudek splní, ačkoli se tím zvýší tlak na jeho diplomatické a vojenské podporovatele, včetně USA a Spojeného království, aby zaujali razantnější postoj k řešení humanitární krize.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se již dříve zavázal pokračovat ve vojenské kampani, dokud nebude dosaženo "úplného vítězství". "Nikdo nás nezastaví, ani Haag," řekl Netanjahu na začátku tohoto měsíce.

Ve válce bylo zabito více než 1 % - 25 700 lidí - obyvatel Gazy, většinou žen a dětí, a stovky tisíc budov byly poškozeny nebo zničeny.

Donoghueová uvedla:  "Soud se domnívá, že civilní obyvatelstvo v pásmu Gazy je i nadále mimořádně zranitelné. Připomíná, že vojenská operace vedená Izraelem po 7. říjnu 2023 měla mimo jiné za následek desítky tisíc mrtvých a zraněných a zničení domů, škol, zdravotnických zařízení a další důležité infrastruktury, jakož i vysídlení v masovém měřítku. Soud konstatuje, že operace stále pokračuje a že předseda izraelské vlády 18. ledna 2024 oznámil, že válka, cituji, 'bude trvat ještě mnoho dlouhých měsíců'."

Ačkoli se Izrael k žalobě proti němu a Jihoafrické republice, která ji podala, vyjádřil s despektem, bylo významné, že si najal silný právní tým, aby ji vyvrátil, místo aby se rozhodl nespolupracovat.

Argumentoval tím, že se snažil minimalizovat civilní oběti, ale že jsou tragickou nevyhnutelností konfliktu, který vyvolaly útoky ze 7. října a který byl pro Izrael nezbytný k ochraně jeho občanů.

Donoghueová uvedla, že soud je "vážně znepokojen" osudem rukojmích unesených 7. října z Izraele "a vyzývá k jejich okamžitému a bezpodmínečnému propuštění".

Úmluva o genocidě z roku 1948, která byla přijata po masovém vyvražďování Židů během nacistického holocaustu, ji definuje jako "činy spáchané s úmyslem zcela nebo zčásti zničit národnostní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu". Pro přijetí předběžných opatření není nutné prokázat jednání, které je genocidou, ale je nutné, aby alespoň některé z údajných činů spadaly do působnosti úmluvy.

Velmi očekávané rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora přišlo v souvislosti se zprávou agentury Reuters, že ředitel americké Ústřední zpravodajské služby a jeho izraelský protějšek se v nadcházejících dnech setkají s katarskými představiteli, aby jednali o druhé možné dohodě o rukojmích v Gaze a o přerušení bojů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2449

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2024