Americké listy: Seznamte se se švýcarským miliardářem, kterého američtí konzervativci považují za "nového Sorose”

26. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut
Georgi Sorosovi je již 93 let a předal svým dědicům kormidlo svých podniků a filantropických aktivit. Krajní pravice tedy potřebuje novou osobu, která by přesvědčila její naivní stoupence, že je "iluminátskou" hlavou levice. Agentura Bloomberg zveřejnila článek o tom, koho američtí konzervativci označují za nového George Sorose, podnikatele a filantropa, který se stal pro pravici známým padouchem. Nyní mají nového padoucha -  "radikálního" švýcarského miliardáře s "bankomatem na temné peníze" s tajným plánem pro Ameriku.

 
Hansjörg Wyss, dlouholetý mecenáš v oblasti životního prostředí a zdravotnictví, má 88 let a kromě společné ekologické agendy má se Sorosem jen málo známých vazeb. Jeho bohatství však již léta prosakuje liberálním ekosystémem, a to i v době, kdy demokraté odsuzují temné peníze v americké politice, které umožňují politicky aktivním skupinám utajit identitu dárců. Na pravici jeho politika, bohatství a zahraniční původ nevyhnutelně vyvolávají srovnání se Sorosem. Soros, který je Žid a přežil holocaust, se narodil v Maďarsku. Útoky proti němu byly často vnímány jako antisemitské.

“Wyss je zakladatelem společnosti Synthes Holdings AG, výrobce lékařských přístrojů, a spolumajitelem britského fotbalového klubu Chelsea, a podle indexu miliardářů agentury Bloomberg má majetek přes 10 miliard dolarů, což je o 3 miliardy dolarů více než Soros,” říká  se v článku, který napsala Emily Birnbaumová. 

Skupina Americans for Public Trust vypracovala osmistránkovou zprávu, která je napojena na vlivného konzervativce Leonarda Lea: "Zahraniční vliv ve volbách v USA".

Podle agentury Bloomberg, “Republikáni se snaží Wysse vykreslit jako svého dalšího levicového Svengaliho. (V románu Trilby od George du Mauriera z roku 1894 mladá modelka Trilby O'Ferrallová propadne kouzlu Svengaliho, zlotřilého hudebníka a hypnotizéra. Svengali pomocí hypnózy vycvičí Trilbyin hlas a promění ji v pěveckou hvězdu, přičemž si ji zcela podmaní. Svengaliho zlovolné přesvědčovací schopnosti udělaly na čtenáře takový dojem, že se jeho jméno v roce 1919 začalo používat jako obecné označení pro jakéhokoli podlého manipulátora).”

“S blížícími se prezidentskými volbami v USA v roce 2024 se objevují i střízlivé otázky ohledně možnosti dalšího zasahování do voleb. Americká zpravodajská komunita varovala, že Rusko opět využívá špiony, sociální média a státem řízená média k podkopávání demokratických voleb po celém světě," pokračuje článek.

Kampaň konzervativců proti Wyssovi však nabízí pohled na to, jak se v dnešní polarizované Americe ovládají těžko dohledatelné "temné peníze" na pravici i levici.

Na jedné straně stojí agenti, jako je Leo, který po desetiletí tlačil americké soudy doprava a nyní shromažďuje miliony pro skupiny zaměřené proti právu na potrat, iniciativám zaměřeným na změnu klimatu a tomu, co konzervativci považují za "liberály"  (což v podstatě znamená to, čemu v České republice říkáme havlista nebo pražská kavárenská kultura), korporace a školy.

Na druhé straně stojí vlivní dárci, jako je Wyss, který dlouhodobě podporuje aktivity související s životním prostředím a zdravotní péčí.

“Nikdo nezpochybňuje, že Wyss, švýcarský občan, který žije ve Wyomingu, věnoval v USA hodně peněz. Rozhodně má spoustu peněz na rozdávání. V roce 2012 Wyss prodal společnost Synthes Holdings firmě Johnson & Johnson za 19,7 miliardy dolarů v hotovosti,” informuje agentura Bloomberg. 

“Podle analýzy daňových přiznání, kterou provedla agentura Bloomberg News, věnovala Wyssova filantropická nadace se sídlem ve Washingtonu od roku 2016 v USA více než 807 milionů dolarů, převážně na ekologické účely. Ve stejném období věnovala pobočka nadace pro advokacii a lobbing, Berger Action Fund, více než 343 milionů dolarů liberálním skupinám, mimo jiné těm, které bojují proti republikánským snahám o neférové překreslení hranic volebních obvodů a financují demokratické super PAC.”

“Obě skupiny Wyss tvrdí, že omezují použití darů k přímému ovlivňování politických kampaní v USA nebo k získání výhod pro konkrétní kandidáty. Federální zákony zakazují cizím státním příslušníkům přímo nebo nepřímo poskytovat příspěvky nebo dary v souvislosti s jakýmikoli federálními, státními nebo místními volbami nebo reklamami propagujícími politické kandidáty USA.”

“Wyss se zároveň nachází v blízkosti středu soustředných kruhů vlivu. Je členem správní rady Centra pro americký pokrok, think tanku s úzkými vazbami na demokratický establishment. Zveřejnil, že poskytl více než 208 milionů dolarů fondu Sixteen Thirty Fund, což je clearingové centrum pro levici, které nezveřejňuje své sponzory.”

Ještě předtím, než Soros loni oznámil, že se stáhne ze své politické sítě, lovili konzervativci údajného padoucha, který by ho nahradil.

"Nový George Soros," označila Wysse v roce 2022 další konzervativní watchdogová skupina Capital Research Center.

“Organizace Americans for Public Trust podala v roce 2021 stížnost k Federální volební komisi, v níž tvrdila, že Wyssovy skupiny porušují americké předpisy o financování volebních kampaní, které zakazují příspěvky od cizích státních příslušníků.”

Mluvčí Wyssových skupin uvedla, že "zájmy temných peněz" šíří o Wyssovi dezinformace a znevažují jeho filantropické úsilí v oblastech, jako je ochrana přírody a zdravotní péče. Jeho neziskové organizace jsou podle ní plně v souladu s americkými zákony.

Wyssova prohlášení neodradila konzervativní skupiny od toho, aby po něm šly.

“Po Wyssovi jdou i republikáni na Kapitolu. Několik výborů Sněmovny reprezentantů oznámilo, že se zabývají švýcarským miliardářem a jeho vlivem. Výbor Sněmovny reprezentantů pro způsoby a prostředky zvažuje, zda by zákon neměl bránit cizím státním příslušníkům ve vytváření skupin propagujících zájmy osvobozených od daní. Návrh zákona o volební reformě, jehož spoluautory je 127 republikánů ze Sněmovny reprezentantů, by měl zakázat všem subjektům osvobozeným od daní vydávat peníze od cizích státních příslušníků na americké volby. Takové návrhy mají jen malou šanci projít Senátem ovládaným demokraty.”

“Mary Zieglerová, profesorka práva na Kalifornské univerzitě v Davisu, která se zabývá studiem peněz v politice, říká, že konzervativci museli Sorose léta očerňovat, než z něj mohli udělat strašáka pro tvrdou pravici. Dnes republikáni "testují" Wysse a další, aby zjistili, kdo by se mohl stát jejich dalším Sorosem”, dokončil článek.

Taktika krajní pravice spočívá v šíření strachu. Jejich voliči jsou závislí na pocitu, že jsou všude podváděni. Krajní pravice využívá tohoto základního lidského instinktu a rozdmýchává ho v lidech, jejichž míra stresu ze změn, které společnost za posledních několik desetiletí zažila, vykolejila jejich jistoty.

USA
2
Vytisknout
2699

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2024