Mezinárodní soudní dvůr nařídil Izraeli zabránit genocidě v Gaze

26. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
 

Soudkyně Donoghueová uvedla, že soud rozhodl, že Izrael musí "přijmout veškerá opatření, která jsou v jeho pravomoci", aby zabránil všem činům spadajícím do působnosti úmluvy o genocidě.

Konstatovala, že Izrael musí "s okamžitou platností" zajistit, aby se jeho síly nedopustily žádného z činů, na které se vztahuje úmluva.

Musí také přijmout okamžitá opatření ke zlepšení humanitární situace v Gaze.

Mezinárodní soudní dvůr také nařídil Izraeli přijmout opatření k zabránění a potrestání přímého podněcování ke genocidě

Soudkyně Donoghueová  nařídila Izraeli, aby přijal opatření k zabránění a potrestání přímého podněcování ke genocidě. Z rozhodnutí vyplývají pro Izrael mezinárodněprávní povinnosti. Podle ní jsou všechny strany v pásmu Gazy vázány mezinárodním právem.

Soud zdůraznilt, že Izrael musí zajistit uchování důkazů o údajné genocidě. Soudkyně  Donoghueová  nařídila Izraeli, aby do měsíce podal soudu zprávu o svých protigenocidních opatřeních.

Soudkyně  Donoghueová  uvedal, že soud rozhodl, že Izrael musí "přijmout veškerá opatření, která jsou v jeho moci", aby zabránil všem činům spadajícím do působnosti úmluvy o genocidě.

Říká, že musí "s okamžitou platností" zajistit, aby se jeho síly nedopustily žádného z činů, na které se vztahuje úmluva.

Musí také přijmout okamžitá opatření ke zlepšení humanitární situace v Gaze.

 
 
Soud uznal právo Palestinců v Gaze na ochranu před akty genocidy

Soudkyně Donoghueová, která vystoupila na půdě Mezinárodního soudního dvora, uvedla, že přinejmenším některá kritika, kterou citovala  Jihoafrická republika v případu genocidy proti izraelské válce v Gaze,je věrohodná. Řekla: "Existuje souvislost mezi právy požadovanými Jihoafrickou republikou, která soud shledal věrohodnými, a alespoň některými požadovanými předběžnými opatřeními."

Soud uvedl, že uznává právo Palestinců v Gaze na ochranu před akty genocidy. Palestinci se jeví jako chráněná skupina podle úmluvy o genocidě, uvedl soud.

Páteční rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (ICJ) se nezabývá hlavním obviněním případu - zda došlo ke genocidě -, ale zaměřilo se na naléhavá opatření proti genocide, o která  žádá Jihoafrická republika.

1
Vytisknout
2250

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2024