Válka v Gaze: Soud v USA projedná žalobu obviňující Bidena, že nezastavil genocidu v Gaze

26. 1. 2024

čas čtení 5 minut
 
Páteční slyšení, které se časově shoduje s očekávaným rozhodnutím ve věci genocidy v Jihoafrické republice proti Izraeli, považují Palestinci za "obrovské vítězství"

V pátek se u federálního soudu v kalifornském Oaklandu uskuteční slyšení v případu, v němž skupina Palestinců v USA i mimo ně obviňuje Bidenovu administrativu, že nedokázala zabránit probíhající genocidě v Gaze ze strany izraelské armády.

Žalobu původně podalo mnoho žalobců jako poslední pokus zastavit smrt svých rodinných příslušníků v Gaze.


V měsících, které uplynuly od prvního podání žaloby, se počet rodinných příslušníků žalobců, kteří byli buď zabiti, nebo čelí izraelskému obléhání, zvýšil. Nyní však soud navzdory několikanásobným pokusům Bidenovy administrativy o zamítnutí případu umožnil jeho veřejné projednání.

Díky tomu, že žalobci dostali možnost veřejně obhájit svůj případ, získala skupina Palestinců povzbuzení morálky a naději, že pro sebe a své rodiny v Gaze dosáhnou alespoň zdání spravedlnosti.

"Znamená to, že genocidu - nebo spoluúčast na genocidě - nelze tak snadno odmítnout. Považujeme to za obrovské vítězství a znamení, že naše úsilí něco mění," řekla  Laila el-Haddadová, palestinská Američanka a žalobkyně v tomto případu.
 
Z Haagu do Oaklandu


Pro některé palestinské žalobce v americkém soudním procesu byl tento případ posledním pokusem zastavit izraelské krveprolití v Gaze. Kromě toho, že případ pokračuje v Kalifornii, se však právní bitva za označení izraelské vojenské kampaně v Gaze za genocidu rozrostla.

V prosinci předložila Jihoafrická republika u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) žalobu proti Izraeli a obvinila zemi z genocidy v Gaze.

Někteří z palestinských žalobců v případu v Oaklandu byli v týdnu během jednání u soudu  v Haagu, kde projevili podporu tomuto případu a zdůraznili jeho propojení s jejich právní bitvou uvnitř USA - největšího podporovatele Izraele a jeho armády.

Propojení obou případů se znovu projeví v pátek, kdy se očekává, že haagský soud zveřejní rozhodnutí o jihoafrickém případu a kalifornský soud uspořádá první slyšení o žalobě obviňující Bidena ze spoluúčasti na izraelských akcích v Gaze.

"Zatímco svět s hrůzou sleduje decimování Gazy, od Haagu po Kalifornii, soudy mají povinnost dodržovat právo a zastavit genocidu," uvedlo Centrum pro ústavní práva ve svém prohlášení.

Obvinění z genocidy našlo odezvu i ve Spojených státech a ovlivnilo americké veřejné mínění.

Podle nového průzkumu veřejného mínění zveřejněného tento týden se každý třetí Američan domnívá, že Izrael páchá v Gaze genocidu. V případě Bidenových voličů je to každý druhý člověk.

Rozvíjející se genocida

Případ v USA vznikl měsíc před tím, než Jihoafrická republika zažalovala Izrael v Haagu. Dne 13. listopadu podala skupina Palestinců žalobu na Bidenovu administrativu za pomoci Centra pro ústavní práva a advokátní kanceláře Van Der Hout, LLP.

Podání obviňuje administrativu z toho, že nedokázala "zabránit rozvíjející se genocidě" Palestinců v Gaze v době izraelského vojenského útoku na obléhanou enklávu. V době podání žaloby Izrael zabil přibližně 11 000 Palestinců, většinou žen a dětí.

Před pátečním slyšením je počet mrtvých Palestinců téměř 26 000, přičemž většinu z nich tvoří ženy a děti.

Žaloba podaná na amerického prezidenta Joea Bidena, ministra zahraničí Antonyho Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina požaduje, aby USA učinily vše, co je v jejich silách, a zastavily izraelské zabíjení Palestinců v Gaze. Rovněž usiluje o zastavení amerických dodávek zbraní do Izraele.

Bidenova administrativa se snažila případ v USA zamítnout, když soudu v Oaklandu sdělila, že žaloba by měla být zamítnuta, protože by převážila nad zahraničněpolitickými rozhodnutími výkonné moci, a tudíž by byla "v rozporu s ústavní dělbou moci".

Bidenův právní tým rovněž uvedl, že případ nemá opodstatnění, vzhledem k tomu, že Izrael je nezávislou suverénní zemí, která přijímá vlastní rozhodnutí, včetně rozhodnutí o způsobu vedení války v Gaze.

Právníci palestinských žalobců tvrdili opak. Washington vyslal do Izraele vojenské poradce obeznámené s boji ve městech a urychleně do země dodal zbraně.

Před slyšením, které se uskuteční tento pátek, se Bidenova administrativa pokusila ještě o jeden pokus o zamítnutí žaloby.

Nicméně i přes pokusy o zastavení řízení v případu bude soud v pátek pokračovat v prvním slyšení, které bude kromě toho, že bude veřejné, také živě přenášeno.

Místní komunitní skupiny se kolem pátečního slyšení organizují již několik týdnů a plánují zaplnit soudní síň Palestinci. Plánují také solidární shromáždění před soudní síní.

"Jako Palestinka z Gazy a Američanka, který platí za izraelské vyvražďování své vlastní rodiny, jsem povinna udělat vše, co je v mých silách, abych zastavila pokračující poskytování zbraní, peněz a diplomatického krytí Izraeli pro jeho genocidu v Gaze, a to včetně žádosti o zásah soudu," řekla Haddadová.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2132

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2024