Výbor Senátu USA podpořil návrh zákona o převodu zmrazených ruských aktiv na Ukrajinu

26. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Výbor pro zahraniční vztahy amerického Senátu schválil návrh zákona o konfiskaci zmrazených ruských aktiv a jejich převodu na Ukrajinu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na výsledky hlasování.

Iniciativu podpořilo 20 senátorů a Rand Paul, republikán z Kentucky, byl proti. Dříve byl dokument podpořen Výborem pro zahraniční věci Sněmovny reprezentantů.

Návrh zákona předpokládá, že americké úřady budou moci poskytnout Ukrajině dodatečnou pomoc s využitím zkonfiskovaných státních aktiv Ruské federace, včetně zmrazených aktiv ruské centrální banky.

Návrh zákona nyní musí schválit celý Senát a Sněmovna reprezentantů, poté bude odeslán k podpisu americkému prezidentovi Joe Bidenovi.

Jak poznamenává Reuters, pokud bude zákon schválen, bude to poprvé v historii, kdy Washington bude moci konfiskovat aktiva centrální banky státu, se kterým není ve válce.

Podle ruských úřadů bylo po zahájení totální invaze na Ukrajinu v západních zemích zmrazeno asi 300 miliard dolarů Centrální banky Ruské federace. Většina těchto fondů se nachází v Evropě. Orgány EU a USA jednají o plánech na využití ruských aktiv od roku 2022.

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell 22. ledna uvedl, že ministři zahraničí EU dosáhli politické dohody o použití výnosů ze zmrazených ruských aktiv na pomoc Ukrajině.

Bílý dům zase podpořil návrh zákona o převodu ruských aktiv uprostřed neshod mezi republikány a demokraty v Kongresu, kteří se nemohou dohodnout na přidělení více než 60 miliard dolarů na vojenskou pomoc Ukrajině.

Agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje uvedla, že ruské úřady se připravují na konfiskaci zmrazeného majetku Západem a chystají se toto rozhodnutí napadnout u soudu.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2022

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2024