UNRWA na pokraji sil

4. 4. 2024

čas čtení 5 minut

Zatímco na severu Gazy hrozí hladomor, agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) se řítí ke kolapsu.

"Dnes mohu říci, že můžeme provozovat naši operaci až do konce května, zatímco před měsícem to vypadalo jen na týden nebo dva," konstatoval šéf palestinské agentury OSN pro uprchlíky (UNRWA) Philippe Lazzarini jen několik dní poté, co mu Izrael odepřel vstup do Gazy. "To ale také ukazuje, jak špatná je finanční situace organizace."

Nedostatek peněz částečně pramení z osudového rozhodnutí Spojených států. Když Izrael obvinil tucet z 13 000 zaměstnanců UNRWA v Gaze z napomáhání útokům ze 7. října, američtí představitelé okamžitě pozastavili financování organizace až do vyšetření celého případu. Mnoho dalších významných dárců následovalo jejich příkladu a UNRWA se snažila udržet nad vodou, informuje na webu Responsible Statecraft (RS) Connor Echols.

Od té doby se ukázalo, že obvinění Izraele se neopírá o přesné důkazy. Toto odhalení vedlo většinu sponzorů k tomu, že financování obnovili. Ale USA, které nemají hluboko do kapsy, své rozhodnutí nezměnily.

Před necelými dvěma týdny Kongres schválil zákon, který blokuje veškeré financování UNRWA až do března 2025. Podle bývalého mluvčího UNRWA Christophera Gunnesse není načasování tohoto rozhodnutí ničím jiným než katastrofou. "Masové hladovění už nastalo a bez UNRWA jej není možné zpomalit," řekl Gunness.

Navzdory izraelským tvrzením neexistuje způsob, jak nahradit roli UNRWA v Gaze, zejména v době největší palestinské humanitární krize od války o nezávislost Izraele, tvrdí odborníci na humanitární pomoc a historii UNRWA. Analytici se rovněž obávají, že případné přerušení činnosti agentury na celém Blízkém východě - včetně válkou zmítané Sýrie a krizí zmítaného Libanonu - by mohlo dále narušit regionální stabilitu.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí řekl RS, že dostat pomoc pro Palestince v Gaze je "týmové úsilí". "Pokud bude naše financování pozastaveno, budeme i nadále poskytovat finanční prostředky organizacím, jako je Světový potravinový program (WFP), a budeme hledat další dárce, kteří by pokračovali v poskytování důležitých finančních prostředků pro UNRWA," uvedl mluvčí v prohlášení.

Podle humanitárního pracovníka, který se snaží dostat pomoc do Gazy a který si přál zůstat v anonymitě, však skupiny jako WFP jednoduše nemají kapacity na to, aby zaplnily mezeru vzniklou zrušením financování UNRWA.

"Zákaz Bidenovy administrativy finančně přispívat UNRWA vytváří velkou mezeru v ročním provozním rozpočtu agentury," řekl William Deere, vedoucí washingtonské kanceláře UNRWA. Tento výpadek "ztíží pomoc hladovějícím obyvatelům Gazy a potenciálně dále oslabí regionální stabilitu," argumentoval Deere.

UNRWA samozřejmě nejsou krize cizí. Když Saddám Husajn v roce 1990 napadl Kuvajt, Izrael zavedl na Západním břehu Jordánu a v Gaze všeobecný zákaz vycházení, takže mnoho Palestinců mělo omezený přístup k potravinám. Rychlá mobilizace UNRWA zabránila tomu, aby se špatná situace ještě zhoršila.

V bouřlivém období, které následovalo, se UNRWA podařilo udržet nad vodou a poskytovat pomoc v celé Levantě navzdory válkám a blokádě v Gaze, brutálnímu konfliktu v Sýrii a vleklé hospodářské krizi v Libanonu.

Když prezident Donald Trump v roce 2018 zastavil financování UNRWA, byl to šok. Dokonce i izraelský premiér Benjamin Netanjahu údajně podpořil snahu odvrátit "katastrofu" v Gaze.

Všechny tyto krize však blednou ve srovnání se zkouškou, které organizace čelí dnes. Dárci z Perského zálivu zatím nedokázali zaplnit mezeru, která vznikla po rozhodnutí USA přerušit financování. Od 7. října bylo zabito nejméně 154 zaměstnanců UNRWA a mnoho jejích zařízení bylo zničeno bombardováním. Tyto přímé útoky byly spojeny s bezprecedentním izraelským PR úsilím o diskreditaci organizace, a to vše s výraznou podporou demokratického prezidenta USA.

Někteří izraelští aktivisté již dlouho tvrdí, že UNRWA je v jistém zásadním smyslu nelegitimní a udržuje bláhový sen o tom, že se Palestinci nakonec vrátí domů. Její existence podle nich podporuje falešnou naději a brání ukončení konfliktu. S tím, jak se izraelská politická scéna posunula doprava, se tento názor stal populárnějším. Nyní se několik členů Netanjahuova kabinetu veřejně staví proti samotné existenci UNRWA.

Izrael nyní aktivně pracuje na oslabení UNRWA. V lednu ministr financí Bezalel Smotrič zablokoval velkou zásilku americké pomoci pro UNRWA. OSN tvrdí, že izraelští úředníci zadržují víza pro humanitární pracovníky spojené s agenturou.

UNRWA i celá Gaza se ocitly na pokraji zhroucení. Izrael a jeho západní podporovatelé budou pravděpodobně litovat své role v tom, že krizi dovedli až do tohoto bodu, tvrdí Gunness. "Všechny dárcovské vlády, zejména ty, které jsou přáteli Izraele a které si myslí, že je v bezpečnostním zájmu Izraele, aby miliony rozzlobených, hladových, radikalizovaných, truchlících a zarmoucených lidí žily v otřesných uprchlických táborech, by se měly zamyslet nad tím, na jaké planetě žijí," konstatuje Gunness.

 

Celý text v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
1341

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2024