Šéf jaderného dozoru OSN odsoudil útok dronu na jadernou elektrárnu v Záporoží

8. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
 

Rafael Grossi uvedl, že tři přímé zásahy proti hlavním ochranným konstrukcím reaktoru "významně zvyšují riziko závažné jaderné havárie

 

Šéf agentury OSN pro dohled nad jadernou bezpečností odsoudil útok bezpilotního letounu na jeden ze šesti jaderných reaktorů v Ruskem kontrolované Záporožské jaderné elektrárně (ZNPP) na Ukrajině a uvedl, že takové útoky "významně zvyšují riziko závažné jaderné havárie".

Rafael Grossi ve svém prohlášení na Twitteru potvrdil nejméně tři přímé zásahy proti ochranným konstrukcím hlavního reaktoru ZNPP. "To se nemůže dít," uvedl generální ředitel Mezinárodní agentury 

 
Grossi uvedl, že jde o první takový útok od listopadu 2022, kdy stanovil pět základních zásad, jak zabránit vážné jaderné havárii s radiologickými následky.

Ruští představitelé elektrárny tvrdili, že na areál v neděli zaútočily ukrajinské vojenské drony, včetně úderu na kopuli šestého energetického bloku elektrárny.

Ukrajinská zpravodajská služba odpovědnost za útok popřela. "Ruské údery, včetně imitací, na území ukrajinské jaderné elektrárny ... jsou již dlouho známou zločinnou praktikou útočníků," uvedl mluvčí pro místní média.

Podle vedení elektrárny nedošlo k žádným kritickým škodám ani obětem a úroveň radiace v elektrárně byla po úderech v normě. Později v neděli však ruská státní jaderná agentura Rosatom uvedla, že při "bezprecedentní sérii útoků dronů" byli zraněni tři lidé, konkrétně když dron zasáhl oblast v blízkosti závodní jídelny.

MAAE v neděli uvedla, že její experti byli o útoku dronu informováni a že "taková detonace je v souladu s pozorováním MAAE".

V samostatném prohlášení jaderný dozor potvrdil fyzický dopad útoků dronů na elektrárnu, včetně jednoho z jejích šesti reaktorů. Uvedl, že byla hlášena jedna oběť. "Poškození na šestém bloku neohrozilo jadernou bezpečnost, ale jedná se o závažnou událost s potenciálem narušit integritu ochranného systému reaktoru," dodala.

Elektrárna se ocitla v křížové palbě poté, co Moskva v roce 2022 vyslala na Ukrajinu vojáky a krátce poté zařízení obsadila. MAAE opakovaně vyjádřila znepokojení nad jadernou elektrárnou, která je největší v Evropě, v obavách z možné jaderné katastrofy. Ukrajina i Rusko se pravidelně obviňují z útoku na elektrárnu, která se stále nachází v blízkosti frontové linie.

Šest reaktorů elektrárny je již několik měsíců odstaveno, ale elektrárna stále potřebuje energii a kvalifikovaný personál, aby mohla obsluhovat klíčové chladicí systémy a další bezpečnostní prvky.

V neděli také zahynuli tři lidé, když jejich dům zasáhl ruský projektil ve frontovém městě Huliaipole na částečně okupovaném jihovýchodě Ukrajiny v Záporožské oblasti, uvedl regionální gubernátor Ivan Fedorov. Později v neděli byli při dalším ostřelování Huliaipole zraněni dva lidé.

Samostatně byli při ruském ostřelování v severovýchodní Charkovské oblasti na Ukrajině zraněni tři lidé, uvedl regionální gubernátor Oleh Syněhubov.

V Rusku zemřela dívka a čtyři další lidé byli zraněni, když trosky sestřeleného ukrajinského dronu dopadly na auto, v němž se vezla šestičlenná rodina v ruské Belgorodské oblasti sousedící s Ukrajinou, uvedl regionální gubernátor Vjačeslav Gladkov.

Podrobnosti v angličině ZDE

0
Vytisknout
1532

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2024