USA i nadále dodávají Izraeli zbraně a munici navzdory odhalením o “zónách smrti”

4. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Izraelská armáda´vytvořila v Gaze neviditelné "zóny smrti", v nichž mají vojáci rozkaz střílet na každého, kdo nepatří k izraelskému vojenskému personálu, jak uvádí nová výbušná zpráva izraelského deníku Haaretz.

Představitelé Izraelských obranných sil (IDF) tvrdí, že tyto zóny se vztahují pouze na případy, kdy se neznámá osoba blíží k izraelským vojákům, což podle Haaretzu některé izraelské velitele vede k tomu, aby svým jednotkám dali příkaz ke střelbě na tyto lidi, informuje Connor Echols.

Zpráva poskytuje zásadní kontext pro nedávné video zveřejněné televizí Al-Džazíra, ve kterém izraelští vojáci zaútočili na čtyři Palestince v civilním oblečení, kteří neměli v ruce zbraň. Na záběrech z dronu je vidět, jak izraelská bomba při prvním úderu zabila dva z nich a následný úder usmrtil zbývající dvě osoby.

Tato zpráva významně zpochybňuje izraelské tvrzení o počtu hamásovců zabitých během jeho operací v Gaze. Izrael tvrdí, že více než každý čtvrtý z více než 32 000 obyvatel Gazy zabitých od října byl členem Hamásu, ale pravidla pro takové označení jsou libovolná. "V praxi je teroristou každý, koho IDF zabily v oblastech, kde operují jejich síly," sdělil Haaretzu důstojník v záloze, který sloužil v Gaze.

Toto odhalení přichází jen několik dní poté, co američtí představitelé schválili prodej zbraní Izraeli v hodnotě přes dvě miliardy dolarů, včetně stíhaček a bomb, které se údajně používají k zabíjení velkého počtu civilistů v Gaze. Tato zpráva dále podkopává výrok USA, že izraelské síly vedou svou kampaň v Gaze v souladu s mezinárodním právem, přestože se neustále objevují důkazy, že tomu tak vůbec není.

Zpráva deníku Haaretz by měla přimět Bidenovu vládu, aby svůj postoj vůči Izraeli přehodnotila, zejména vzhledem k deklarovanému záměru Bílého domu prosazovat americké zákony zakazující transfery zbraní státům, které je pravděpodobně použijí k porušování válečného práva.

Spojené státy nejsou jediným západním státem, který diskutuje o prodeji zbraní Izraeli uprostřed války v Gaze. Nizozemsko, Itálie, Belgie, Španělsko a Kanada zastavily veškeré dodávky zbraní Izraeli a britští právníci své vládě sdělili, že Tel Aviv při svém tažení v Gaze porušuje válečné zákony - což je hodnocení, které by mělo Británii přimět k přerušení veškerého prodeje zbraní Izraeli.

V rozhodnutích o zastavení dodávek zbraní se mnoho států odvolává na probíhající řízení u Mezinárodního soudního dvora o tom, zda se akce Izraele v Gaze rovnají genocidě. Pokračováním v zasílání zbraní Izraeli vlády riskují, že se vystaví právní odpovědnosti za napomáhání údajným válečným zločinům.

Prezident Joe Biden obhajoval prodej zbraní Izraeli navzdory občasnému přiznání, že vojenské akce Tel Avivu byly "nevybíravé". Navzdory závažným důkazům o válečných zločinech Biden využil všech pravomocí, které měl k dispozici, aby podpořil dodávky zbraní Izraeli.

Podle Annelle Sheline, která nedávno na protest proti politice Washingtonu v Gaze odstoupila z úřadu ministerstva zahraničí pro lidská práva, vyvolalo odhodlání Bidenovy vlády bránit Izrael ve válce v Gaze značné znepokojení v samotné americké vládě. (Sheline dříve pracovala pro Quincyho institut, který vydává publikaci Responsible Statecraft).

"Ve federální vládě se zaměstnanci jako já snažili celé měsíce ovlivňovat politiku, a to jak interně, tak i veřejně," napsala Sheline v úvodníku zveřejněném na CNN. "Jsme zděšeni tím, že administrativa ignoruje americké zákony, které zakazují USA poskytovat pomoc zahraničním armádám, které se dopouštějí hrubého porušování lidských práv nebo které omezují poskytování humanitární pomoci."

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
1308

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2024