Jak jsou potravinové preference spojeny s kognitivními funkcemi a zdravím mozku a proč je vyvážená strava lepší

5. 4. 2024

čas čtení 7 minut
Od křupání čerstvé zeleniny až po krémový požitek z dekadentních dezertů, všichni máme různé potravinové preference. Naše chuťové buňky se vyvíjejí jedinečně, formovány genetikou, kulturou a osobními zkušenostmi, píšou Barbara Jacquelyn Sahakian, Christelle Langley, Jianfeng Feng a Wei Cheng.

Potravinové preference hrají významnou roli při utváření našich stravovacích návyků. Vysoce chutné potraviny bohaté na cukry, tuky a soli často oslovují chuťové pohárky lidí a poskytují okamžité uspokojení. Tyto potraviny však mají obvykle vysoký obsah kalorií a nízký obsah základních živin, což vede k přibývání na váze a vyššímu riziku fyzických a duševních zdravotních problémů.

Nyní jsme zjistili, že jídlo, které se rozhodnete jíst, není spojeno pouze s vaším fyzickým a duševním zdravím, ale také s vašimi kognitivními funkcemi, strukturou mozku a genetikou.

Rozšířená preference rychlého občerstvení pravděpodobně přispívá k nárůstu obezity na celém světě. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) byl v roce 2022 každý osmý člověk na světě obézní. Tato míra se od roku 1990 zdvojnásobila.

Obezita není spojena pouze se zvýšeným rizikem onemocnění, včetně cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění, ale také s o 30–70 % vyšším rizikem poruch duševního zdraví.

Výhody zdravé a vyvážené stravy

Naše nová společná studie z Fudan University v Číně a University of Cambridge ve Velké Británii, publikovaná v časopise Nature Mental Health, použila velký vzorek 181 990 účastníků z UK Biobank, aby prozkoumala, jak je výběr potravin spojen s kognitivními funkcemi, duševním zdravím, metabolismem, zobrazováním mozku a genetikou.

Zkoumali jsme spotřebu zeleniny, ovoce, ryb, masa, sýrů, obilovin, červeného vína, lihovin a chleba. Zjistili jsme, že 57 % účastníků mělo potravinové preference pro zdravou a vyváženou stravu. To zahrnovalo vyváženou směs všech potravin, které jsme zkoumali, bez nadměrného množství v žádné kategorii.

Dále jsme ukázali, že ti, kteří měli zdravou a vyváženou stravu, měli lepší zdraví mozku, kognitivní funkce a duševní zdraví než ostatní. Vyváženou stravu jsme porovnávali se třemi dalšími skupinami diet – nízkosacharidovou (18 %), vegetariánskou (6 %) a s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem vlákniny (19 %).

Zjistili jsme, že lidé, kteří jedli vyváženější stravu, měli lepší fluidní inteligenci (schopnost řešit nové problémy), rychlost zpracování, paměť a exekutivní funkce (soubor mentálních dovedností, které zahrnují flexibilní myšlení a sebekontrolu) než ostatní diety. To také korespondovalo s lepším zdravím mozku – s vyšším objemem šedé hmoty (nejvzdálenější vrstva mozku) a lépe strukturovanými neurony (mozkovými buňkami), které jsou klíčovými ukazateli zdraví mozku.

Možná překvapivě se vegetariánské stravě nedařilo tak dobře jako vyvážené stravě. Jedním z důvodů může být to, že mnoho vegetariánů nemá dostatek bílkovin. Dvě zdravé, vyvážené diety pro mozek jsou středomořská dieta a dieta mysli (středomořská intervence pro neurodegenerativní zpomalení).

Ty podporují ryby (zejména tučné ryby), tmavou listovou zeleninu a čerstvé ovoce, obiloviny, ořechy, semena a také některé maso, například kuře. Tyto diety však také omezují červené maso, tuky a cukry.

Ve skutečnosti výzkum ukázal, že středomořská strava může změnit náš mozek a poznávání. Jedna studie ukázala, že lidé vykazovali zlepšení kognitivních funkcí již po 10 týdnech této diety.

Jiná studie ukázala, že dodržování středomořské stravy bylo spojeno s nižšími hladinami škodlivého peptidu známého jako beta-amyloid v mozku. Beta-amyloid spolu s tau proteinem jsou měřítkem poškození mozku, ke kterému dochází při Alzheimerově chorobě.

Předchozí studie také ukázaly, že japonská strava, včetně rýže, ryb a korýšů, misa, nakládané zeleniny a ovoce, chrání před zmenšením mozku.

Zjistili jsme také, že existují některé geny, které mohou přispívat ke spojení mezi stravovacími návyky a zdravím mozku, kognitivními funkcemi a duševním zdravím. To může znamenat, že naše geny částečně určují, co rádi jíme, což zase určuje funkci našeho mozku.

Naše priority při výběru potravin jsou však také ovlivněny řadou faktorů, včetně ceny, alergií, pohodlí a toho, co jedí naši přátelé a rodina.

Někteří lidé se rozhodnou držet dietu, která může vést ke snížení hmotnosti, ale zahrnuje vyřazení celých skupin potravin, které jsou důležité pro mozek. I když existují určité důkazy, že například ketogenní diety (s nízkým obsahem sacharidů) mají příznivý vliv na imunitní systém a duševní zdraví, zdá se, že vyvážená strava, jako je středomořská strava, je nejlepší pro celkové zdraví mozku a poznávání.

Další postup

Je jasné, že přijetí zdravé vyvážené stravy a cvičení může být dobré pro náš mozek. Ale pro mnoho lidí se to snadněji řekne, než udělá, zvláště pokud jejich současné potravinové preference jsou velmi sladká nebo vysoce tučná jídla.

Potravinové preference však nejsou osudem. Pokud například pomalu snižujete příjem cukru a tuků a udržujete jej na velmi nízké úrovni po dobu několika měsíců, začnete tento typ jídla skutečně preferovat.

Vytvoření zdravých potravinových preferencí a aktivního životního stylu v raném dětství je životně důležité. Dalšími důležitými technikami jsou jíst pomalu, věnovat pozornost tomu, co jíte, a užívat si to, spíše než dojídat sendvič na cestách nebo při pohledu na obrazovku mobilu.

Chvíli trvá, než váš mozek zaregistruje, že jste sytí. Ukázalo se například, že spotřebitelé obecně jedí více, když se dívají na televizi, poslouchají hudbu nebo v přítomnosti ostatních, protože rozptýlení snižuje naši závislost na vnitřních signálech sytosti.

Bylo také prokázáno, že sociální podpora od přátel podporuje dodržování zdravých stravovacích návyků, stejně jako kognitivně behaviorální terapie. Rozptýlení je další vynikající technikou – doslova cokoli, co rádi děláte (tedy nejíte), vám může pomoci.

Jedna zajímavá průzkumná studie zjistila, že to, jak si stanovíte priority, ovlivňuje váš výběr potravin. Pokud chcete zůstat zdraví a mít fyzicky fit vzhled, budete si vybírat zdravé potraviny.

Žijeme v těžkých ekonomických časech. Socioekonomický status by neměl omezovat výběr stravy, i když se zdá, že tomu tak v současné době je. Je zřejmé, že vlády mají důležitou povinnost upřednostňovat cenově dostupné možnosti zdravého stravování. To mnohým z nás pomůže vybrat si zdravou stravu buď ze zdravotních důvodů, kvůli sníženým cenám potravin, nebo kvůli obojímu.

Nyní, když víme, že jídlo, které jíme, může skutečně ovlivnit náš mozek a to, jak dobře si vedeme kognitivně, je zdravá vyvážená strava důležitější než kdy jindy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2342

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2024