NATO varuje před pokusy Ruska destabilizovat Bosnu, Moldavsko a Gruzii, nejslabší články v Evropě

5. 4. 2024

čas čtení 5 minut
Aliance analyzuje své budoucí vztahy s Kremlem v souvislosti s obavami ohledně jeho aktivit v severní Africe a Sahelu, píše María R. Sahuquillo.

NATO považuje Rusko za svou "nejvýznamnější a nejpřímější hrozbu". Ale nyní, když je válka Kremlu na Ukrajině v patové situaci a uprostřed turbulentního globálního geopolitického kontextu, Severoatlantická aliance analyzuje, zda ke své Strategické koncepci a krokům, které musí učinit ve svých budoucích vztazích s Moskvou, přidat ještě něco dalšího. NATO nechce omezit svou analýzu a akce týkající se Ruska na Ukrajinu, protože je také vážně znepokojeno rostoucím vlivem Kremlu a destabilizačními operacemi v Bosně, Moldavsku a Gruzii – třech nejslabších článcích v Evropě – a v severní Africe a v oblasti Sahelu v Africe, kde mají rostoucí zastoupení polovojenské organizace napojené na Moskvu. V důvěrné zprávě NATO varuje před akcemi Kremlu v těchto oblastech a otevírá debatu o tom, jak na tuto hrozbu reagovat.

Dokument, který ve středu prostudovali ministři zahraničí 32 členských zemí NATO, podle několika spojeneckých zdrojů obeznámených s analýzou nenavrhuje operační řešení, ale nastoluje některé myšlenky a hodnotí destabilizující aktivitu Moskvy ve velmi napjatém globálním scénáři, ve kterém někteří spojenci jako je Polsko varovali, že Evropa se nachází v předválečné éře. Rostoucí hrozba války v Evropě však není na stole, zdůrazňuje velvyslankyně Spojených států při NATO Julianne Smithová. Ve Strategické koncepci NATO se diskutuje o tom, že Moskva zvyšuje své úsilí v takzvané hybridní válce. "Nevidíme bezprostřední hrozbu pro území NATO [...] ale zůstává to hlavním problémem," řekla Smithová v úterý.

V týdnech před totální invazí Ruska na Ukrajinu 24. února 2022 se objevilo mnoho známek toho, že se Rusko připravuje na boj (i když rozsah nebyl znám). Scénář je nyní jiný, zdůraznila Smithová: Žádné takové náznaky neexistují. Rusko však stupňuje své dezinformační a propagandistické kampaně nejen u spojenců NATO a na Ukrajině, ale také – a ve značném měřítku – v Bosně a Hercegovině, Gruzii a Moldavsku, které NATO považuje za "partnery v ohrožení", protože tyto země usilují o vstup do Evropské unie, což je sblížení, které chce Rusko zvrátit.

Kosovo a Srbsko, problémová místa

Moskva se zaměřuje na Kosovo a Srbsko (země tradičně blízká Kremlu, který se ho snaží využít jako páku) a nyní se snaží využít politické nestability Bosny a Hercegoviny, strategické země na Balkáně, která byla schválena k zahájení přístupových rozhovorů s EU, i když s podmínkami. Podle zdrojů NATO Rusko zahájilo kampaně v Bosně a Hercegovině s cílem podkopat demokratickou důvěru v Západ a podkopat vztahy s NATO i cestu ke členství v EU.

Rusko také zahájilo kampaně v Gruzii a Moldavsku, dvou zvláště zranitelných zemích, protože část jejich území je okupována ruskými jednotkami, připomíná Natia Seskuriová z Royal United Services Institute (RUSI), která je expertkou na region a ruské aktivity. Moskva se snaží využít okupované území – Jižní Osetie a Abcházie v případě Gruzie a Podněstří v případě Moldavska – k destabilizaci těchto zemí. "Zaznamenali jsme nárůst operací zaměřených na budování veřejného mínění, které více sympatizuje s Ruskem a také je ostražitější vůči NATO a EU; a snahu podkopat takzvanou 'neutralitu'," řekla Seskuriová deníku El País.

Experti jako Seskuriová varují, jak je uvedeno ve zprávě NATO, že Rusko tvrdě pracuje na tom, aby nakrmilo podobně smýšlející strany a nacionalistické politiky, a zároveň se snaží zajistit, aby tyto země nepřerušily své ekonomické vazby s Moskvou, které mohou být stále využívány k vyvíjení nátlaku. Mezi další možnosti, které NATO zvažuje, aby čelilo ruským krokům, patří například pomoc Bosně a Hercegovině při zdokonalování její armády a posílení role NATO mezi třemi ohroženými partnery prostřednictvím většího počtu informačních kampaní a určité formy ekonomické spolupráce prostřednictvím programů Aliance.

Válka Ruska proti Ukrajině vstoupila do třetího roku a NATO se přizpůsobuje nové realitě, v níž Kreml také posiluje své pozice v Sahelu – kde má EU stále se zmenšující vojenskou přítomnost – a buduje diplomatičtější vztahy v zemích, jako je Niger, Mali a Čad. To vše se odehrává v nestabilním regionu, kde jsou stále více přítomni žoldáci, jako je ruská Wagnerova skupina. Aliance, která ve čtvrtek oslavila 75. narozeniny, nyní analyzuje svou roli v této oblasti a způsoby, jak posílit své vztahy s partnery v regionu.

A v této debatě o tom, jak pohlížet na Rusko, chce NATO přezkoumat, co se dělá pro řešení této hrozby. Tato analýza položí základy budoucích vztahů NATO se zemí, kterou je nemožné předvídat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1410

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2024