Izrael znovu otevře přechod Erez do Gazy poté, co Biden varoval ohledně ochrany civilistů

5. 4. 2024

čas čtení 4 minuty
 

Kroky schválené v Izraeli ke zvýšení přílivu  humanitární pomoci do Gazy zahrnují dočasné znovuotevření přechodu na severu země


Úřad Benjamina Netanjahua uvedl, že jeho bezpečnostní kabinet schválil řadu kroků ke zvýšení humanitární pomoci do Gazy, včetně dočasného znovuotevření klíčového přechodu, který byl zničen při útoku Hamásu 7. října.

Oznámení bylo učiněno několik hodin po varování amerického prezidenta Joea Bidena, že budoucí podpora Izraele ze strany USA bude záviset na tom, zda přijme konkrétní opatření na ochranu civilistů a humanitárních pracovníků.

 
Úřad izraelského premiéra v pátek brzy ráno uvedl, že přechod Erez, který leží na severu Gazy a po léta sloužil jako jediný terminál pro pohyb osob na území a z něj, bude dočasně znovu otevřen.

Podle prohlášení bude větší množství pomoci povoleno také přes přístav Ašdod, který leží asi 40 km severně od Gazy, a úřady také umožní "větší množství jordánské pomoci přes Kerem Šalom", hraniční přechod na jihu Izraele.

"Izrael umožní dočasné dodávky humanitární pomoci přes Ašdod a kontrolní stanoviště Erez," uvádí se v izraelském prohlášení. "Tato zvýšená pomoc zabrání humanitární krizi a je nezbytná pro zajištění pokračování bojů a dosažení válečných cílů," dodalo prohlášení.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu Adrienne Watsonová oznámení uvítala a dodala, že plán "musí být nyní plně a rychle realizován".

"Jak dnes prezident řekl v telefonátu, politika USA vůči Gaze bude záviset na našem hodnocení okamžitých kroků Izraele v těchto a dalších oblastech, včetně kroků na ochranu nevinných civilistů a bezpečnosti humanitárních pracovníků," uvedla Watsonová.

Mezinárodní tlak na Izrael sílí poté, co převzal odpovědnost za úder, při němž zahynulo sedm zaměstnanců charitativní organizace World Central Kitchen (WCK) se sídlem v USA.

Ve čtvrtek Biden vyzval k "okamžitému příměří" v Gaze po telefonátu mezi americkým prezidentem a Netanjahuem, který byl jejich prvním od chvíle, kdy izraelské letectvo zabilo sedm zaměstnanců WCK.

Ve čtvrtečním hovoru, který trval necelých 30 minut, vyslovil americký prezident nejostřejší výtku USA vůči Izraeli od začátku konfliktu. "Jasně vyjádřil potřebu, aby Izrael oznámil a provedl řadu specifických, konkrétních a měřitelných kroků k řešení civilních škod, humanitárního utrpení a bezpečnosti humanitárních pracovníků", uvedl Bílý dům v prohlášení.

"Dal jasně najevo, že politika USA ve vztahu ke Gaze bude záviset na našem hodnocení okamžitých kroků Izraele v souvislosti s těmito kroky."

Biden uvedl, že "okamžité příměří je nezbytné", a vyzval Izrael, aby "neprodleně" dosáhl dohody s Hamásem, uvedl Bílý dům.

Toto prohlášení znamenalo prudkou změnu v Bidenově rétorice a poprvé zřejmě naznačilo, že by další podpora USA mohla být spojena s určitými podmínkami.

Bidenovy výroky zopakoval i jeho státní tajemník Antony Blinken, který uvedl, že podpora USA bude omezena, pokud Izrael nezmění své chování. "Pokud neuvidíme změny, které potřebujeme vidět, dojde ke změnám v naší politice," řekl novinářům v Bruselu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"V tuto chvíli není v Gaze vyšší priorita než ochrana civilistů, nárazová humanitární pomoc a zajištění bezpečnosti těch, kteří ji poskytují. Izrael musí tomuto okamžiku vyhovět," dodal.

USA poskytly Izraeli klíčovou vojenskou pomoc a diplomatickou podporu pro téměř šestiměsíční ofenzívu, která byla zahájena v reakci na útok Hamásu 7. října v jižním Izraeli.

WCK vyzval Austrálii, Kanadu, Polsko, USA a Spojené království, jejichž občané byli při útoku zabiti, aby se připojily k nezávislému vyšetřování incidentu.

"Jednalo se o vojenský útok, který zahrnoval několik úderů a jehož cílem byla tři vozidla WCK," uvedla charitativní organizace v prohlášení. "Všechna tři vozidla převážela civilisty, byla označena jako vozidla WCK a jejich pohyb byl plně v souladu s izraelskými orgány, které věděly o jejich trase, cestě a humanitárním poslání.

"Nezávislé vyšetřování je jediným způsobem, jak zjistit pravdu o tom, co se stalo, zajistit transparentnost a odpovědnost odpovědných osob a zabránit budoucím útokům na humanitární pracovníky."

Rodiče jednoho ze zaměstnanců kuchyně WCK, Jacoba Flickingera s dvojím občanstvím USA a Kanady, ve čtvrtek pro BBC uvedli, že nepřijímají omluvu Izraele za jeho smrt a odmítají Netanjahuův popis útoku jako "tragické nehody".

0
Vytisknout
1311

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2024