Čeljabinští vědci navrhli péct chléb z cvrčků

4. 6. 2025

čas čtení 2 minuty
Chléb s přídavkem "netradičních bílkovinných surovin", včetně cvrčků, se může objevit ve stravě Rusů, kteří nadále pociťují rychlý růst cen potravin. Vědci z Jihouralské státní univerzity (SUSU) řekli agentuře TASS o výhodách tohoto typu hlavního moučného produktu.

Univerzitní zaměstnanci vyvinuli nové druhy chleba, který pečou přidáním surovin z hmyzu Acheta domesticus (cvrček domácí) do pšeničné mouky. Podle doktora věd z Institutu sportu, cestovního ruchu a služeb SUSU, Abduvaliho Toševa, se cvrččí mouka skládá asi z 60 % bílkovin, zatímco v běžné pšeničné mouce jejich podíl nepřesahuje 10 %. Taková mouka má téměř třikrát vyšší index rozpustnosti, podíl emulgační aktivity dosahuje 55,2 % (oproti 12,3 % u běžné mouky) a pěnivost je 67,4 %, což je čtyřikrát více než u pšeničné mouky.

I nepatrná příměs surovin z cvrčků v tradiční mouce nasycuje výrobek stopovými prvky a také zlepšuje chuť a další vlastnosti, věří Tošev. Mezi nové druhy chleba podle něj může patřit i mouka s přídavkem směsi řas a hub. "Vyvinuli jsme speciální tabulku optimálního receptu pro produkty s takovými přísadami - pšeničný chléb, muffiny, sušenky, krekry, těstoviny," řekl vědec.

"Optimální" chuť a vůni získaly moučné výrobky s přídavkem 5-15 % cvrččí mouky, 2-6 % směsi spiruliny a 10-20 % prášku z mycelia hlívy ústřičné, vysvětlil Tošev.

Chléb je jedním z produktů, jehož ceny v ruských obchodech se na konci roku 2024 výrazně zvýšily a v roce 2025 dále rostly. Celková inflace potravin v zemi v roce 2024 dosáhla devítiletého rekordu (11,05 %).

Podle propočtů holdingu Romir dosáhl podíl výdajů Rusů na nákup potravin v dubnu letošního roku maxima od začátku války na Ukrajině. Průměrné výdaje na potraviny dosáhly 34,6 % spotřebitelského rozpočtu (oproti 33 % na začátku roku a 28,6 % v dubnu 2024). Číslo, které Romir zaznamenal, bylo rekordem za 5 let dostupných statistik.

Na začátku letošního roku oznámila řada výrobců chleba zvýšení prodejních cen - v průměru o 10-12 %. Jak společnosti sdělily maloobchodníkům, mezi důvody růstu cen pekařských výrobků patří zvýšení nákladů na skladovou a přepravní logistiku, zvýšení daňové zátěže, zvýšení cen surovin a další faktory.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
551

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2025