HLADOMOR NENÍ JEN V SOMÁLSKU

V Keni je ohroženo podvýživou 3,5 milionu lidí

1. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

385 000 dětí je tam podvyživených. 90 000 těhotných a kojících matek tam hladoví. Zatímco se svět soustřeďuje na Somálsko a na hladovějící uprchlíky, utíkající přes hranici do Keni, v Keni samotné vzniká hladomor.

Keňané jsou zapomenuté obětí nejhoršího sucha za více než půl století, které postihlo Africký roh a v celé řadě zemí, včetně Somálska, Džibuti a Ugandy, dohnalo 12 milionů lidí k hladomoru.

Do Somálska minulou středu dorazila od oficiálního vyhlášení hladomoru první zásilka potravin. OSN varuje, že není schopna poskytnout pomoc asi dvěma milionům lidí, kteří nemohou uprchnout z jihu země - který ovládá organizace al-Šabaab.

V Dadaabu, nedaleko hranice Keni se Somálskem, se snaží usadit se téměř 400 000 lidí v táboře, který je téměř čtyřnásobně přeplněn. Tisíce dalších lidí přicházejí přes hranici každý den.

Avšak ve vzdáleném okrese Turkana na severu Keni nejsou žádné konvoje OSN, žádná globální sympatie. Akutní podvýživa v Turkaně, nedaleko hranic s Etiopií, zasáhla už 38 procent obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8721

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2011