Evropská krize zrychlí integraci EU, britští euroskeptikové chtějí vystoupit

14. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Britský premiér David Cameron je pod sílícím tlakem, aby uspořádal v Británii referendum o tom, zda Britové dál chtějí být členy Evropské unie.

Četní poslanci Dolní sněmovny jsou přesvědčeni, že jestliže eurozóna přijme jednotný daňový systém - to je projekt, který prosazuje i britský konzervativní ministr financí George Osborne! - Evropská unie se stane radikálně odlišnou organizací, než jakou byla r. 1973, kdy Británie do ní vstoupila. Mnoho lidí se také obává, že Británie se stane terčem intenzivního nátlaku, aby pozměnila svou daňovou a regulační politiku a přivedla ji do souladu s předpisy eurozóny, přestože Británie do eurozóny nevstoupí. Totéž se zjevně - ještě ve větší míře - týká České republiky.

Steve Baker, konzervativní poslanec za Wycombe a člen ostře eurospektické kohorty nových konzervativních poslanců, kteří se dostali do parlamentu r. 2010, se vyjádřil: "Je zjevné, že EU se řítí plnou rychlostí k vytvoření jediného jednotného státu. Absolutně není pochyb, že by Britové měli mít možnost hlasovat o tom, zda si přejí být toho součástí."

Výbor Dolní sněmovny pro zkoumání záležitostí Evropské unie zahájí vyšetřování s cílem zjistit, do jaké míry bude fiskální unie v eurozóně mít dopad na ekonomickou nezávislost Británie.

Po dlouhá desetiletí tvrdily britská ministerstva zahraničí a financí, že Británie bude vždy vetovat jakékoliv pokusy o vytvoření "dvojrychlostní" Evropy.

Avšak eurozóna se nyní dostala do krize a Osborne a Cameron se vzdali tohoto odporu. Nyní jsou přesvědčeni, že euro může přežít pouze tehdy, pokud Evropská unie zavede silnější koordinaci daňové i výdajové politiky. Ministr financí Osborne řekl v rozhlase BBC: "Musíme tohle přijmout. Je v našem zájmu, aby se to přijalo, protože nestabilní euro je pro nás velmi špatnou zprávou."

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy se sejdou v úterý v Paříži a budou jednat o tom, jak posílit uprostřed obav o budoucnost eura "hospodářský dohled" nad 17 členskými zeměmi eurozóny.

Jean-Claude Trichet, odcházející šéf frankfurtské Evropské centrální banky, požaduje vytvoření celoevropského ministerstva financí. Je to podle něho jediný způsob jak zabránit vzniku dalších takových dluhových krizí, jaké postihly Řecko, Portugalsko a Irsko.

Evropská centrální banka byla donucena minulý týden zachránit Itálii a Španělsko a koupit jejich vládní obligace, poté, co úroky těchto obligací dosáhly astronomické výše. Avšak oplátkou za to ECB požaduje radikální hospodářské reformy a další tvrdé škrty. Italský premiér Silvio Berlusconi zveřejnil kontroverzní balík zvýšení daní a vládních škrtů.

Guvernér Anglické banky Sir Mervyn King varoval minulou středu, že události v eurozóně vážně ohrožují britskou ekonomiku a požadoval od evropských politiků radikální činy.

Jedním radikálním řešením - které podporuje sám Osborne - je vydat "euroobligace" s tím, že všech 17 členských zemí eurozóny by sdílelo odpovědnost, že je splatí. Tento návrh je považován v Německu za kontroverzní, protože se Němci obávají, že nakonec ty dluhy zaplatí jen Německo.

Merkelová chce požadovat přísnou kontrolu nad daňovou a výdajovou politikou slabších zemí EU a Francie také podporuje silnější ekonomickou koordinaci, ale analytikové poukazují že taková "fiskální integrace" by zásadně změnila charakter Evropské unie. V důsledku toho by zřejmě bylo daleko obtížnější pro země mimo eurozónu, jako je Británie, ovlivňovat politiku EU, aniž by se stala přímým členem eurozóny.

Vydávání euroobligací by vyžadovalo změnu v zakladatelské smlouvě EU, kterou by musely schválit všechny členské země, včetně Británie. Mnoho britských euroskeptiků doufá, že by to poskytlo Británii příležitost vyjednat nový vztah vůči Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8917

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2011