Co si o výtržnostech v Londýně myslí tamější primátor Boris Johnson

15. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Někteří komentátoři na pravici i na levici si myslí, že vytržníci byli jaksi k výtržnostem motivováni pocitem, že jednají stejně jako poslanci, kteří vyplňují podvodně formuláře na diety a podvodní bankéři s jejich prémiemi. Nesouhlasím ale prostě, že to, že poslanec Gerald Kaufman zažádal za vyplacení diet za televizi Bang and Olufsen, vyvolalo ty výtržnosti. Obávám se, že vysvětlení bude složitější a rozrůzněnější. Někteří - a bylo jich dost - jednali prostě z chtivosti po majetku. Někteří jednali, protože jim to dalo pocit moci, chtěli, aby si jich lidé "povšimli". Někteří, zejména příslušníci gangů, to asi dělali, protože se to dělalo i v jiných čtvrtích a nechtěli zůstat pozadu. Někteří to dělali pro vzrušení nebo proto, že se chtěli pomstít policistům. Někteří byli skutečně relativně bohatí a sdělovací prostředky se právem podrobně věnovali milionářské dcerce a učitelům, kteří byli obžalováni z rabování.

Drtivá většina ovšem pocházela z nižších socioekonomických skupin, z těch vrstev lidí, kteří zůstali pozadu a z nejnovějších údajů je zjevné, že 69 procent z těch, kteří byli postaveni před soud, už dostali předtím soudní tresty. Říká se o těchto mladých lidech - a říkají to sami - že nemají práci, nemají naději a nemají budoucnost. Pokud je to pravda, můžeme se pokusit proti tomu něco dělat. Můžeme investovat, můžeme "vytvářet" pracovní příležitosti, můžeme posílit náš program učebních poměrů, na němž se už tak účastní 30 000 lidí.

Ale ono to prostě není pravda, že nejsou žádné pracovní příležitosti. Londýnská ekonomika služeb v podstatě závisí na práci přistěhovalců, většina z nich je z východní Evropy, a zaměstnavatelé potvrzují, že tito lidé mají kvalifikaci a pracovní etiku, jaké nenacházejí u mnoha rodilých Londýňanů. Ano, tito mladí lidé byli zrazeni - ale zradily je školský systém a rodinné zázemí, které jim neposkytlo disciplínu, naději, ambice, či prostě obyčejnou schopnost rozlišovat, co je správné od toho, co je špatné. Pořád je každý čtvrtý jedenáctiletý v Londýně negramotný. Není divu, že jsou rozhněvaní a mají pocit odcizení. Potřebují tvrdou lásku, potřebují učitele, potřebují, aby je někdo naučil číst a aby si uvědomili, že je to důležité. Potřebují, aby někdo rozbil jejich gangy a dal jim lepší alternativy. A my na radnici spolu s příštím velitelem londýnské policie se o tom budeme snažit. A pokud se pokusí udělat toto znovu, musejí vědět, že budou zatčeni a potrestáni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5991

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2011