Barack Obama se uchyluje k diktátorským praktikám

3. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Bílý dům oficiálně potvrdil, že minulý týden byl v Jemenu zavražděn ve Spojených státech narozený radikální klerik Anvár al-Avlakí. Jemenská vláda prohlásila, že za jeho usmrcením stojí jemenské jednotky, nicméně místní zdroje tvrdí, že byl zabit při americkém náletu. Anvár al-Avlakí byl na seznamu americké vlády osob podezřelých z terorismu, které mají být dopadeny nebo eliminovány. Barack Obama má jako historicky první americký prezident možnost autorizovat CIA k usmrcení amerického občana, kterého USA považují za podezřelého z teroristických aktivit.

Podobně jako v případu cíleného usmrcení Usámy bin Ládina, ač tento nebyl americkým občanem, tedy pro tyto lidi neexistují žádné právní normy, které by ale měl šerif civilizovaného světa dodržovat především -- tedy dopadnout podezřelou osobu a postavit ji před řádný soud. Námitky, že s teroristy se přece nevyjednává, nemají dle mého soudu opodstatnění, neboť dokud nejsou tito obvinění usvědčeni, je třeba na ně pohlížet jako na potenciálně nevinné, ať se nám to líbí nebo ne. V tomto světle by pak jejich činy mohly mít v očích jejich příznivců ještě větší váhu a popularitu.

Americká vláda podezřívala americko-jemenského klerika Anvára al-Avlakího ze zapletení do masakru ve Fort Hood v Texasu, kde šílený střelec postřílel 13 lidí, ze zosnování pokusu o bombový atentát o Vánocích roku 2009, a domnívala se také, že měl prsty v nepodařeném teroristickém útoku na Times Square v následujícím roce.

Nicméně ani v jednom případě nebyl zjištěn přímý důkaz o Avlakího vině. Samotný Avlakí nebyl oficiálně obžalován ani usvědčen, jak konstatuje ústavní právník a blogger Glenn Greenwald. Greenwald argumentuje, že Avlakí byl prezidentem Obamou usmrcen, aniž by se prezident řídil Ústavou Spojených států, kde se uvádí, že nikdo nesmí být zbaven života bez řádného soudního přelíčení. "Vzpomeňme si, když G.W. Bush nařídil, aby mohli být Američané protiprávně zatýkáni, jakou bouři kontroverze toto rozhodnutí vyvolalo. Nicméně pravomoc usmrtit někoho na základě pouhého podezření, již požívá Barack Obama, je mnohem závažnější," konstatuje Greenwald. Pokud se toto děje, můžeme podle něj celou ústavu roztrhat na tisíce kousíčků. Obamova vláda Avlakího činy a samotnou jeho existenci démonizovala, aby měla v ruce pořádný klacek a mohla dál vést válku proti terorismu a dokonce ji eskalovat, dodává Greenwald.

Za poněkud odlišných okolností byla letos zlikvidována přízračná Nemesis americké vlády Usáma bin Ládin. Ani po nejpečlivějším vyšetřování FBI trvajícím osm měsíců se podle samotných vyšetřovatelů nepodařilo získat přímý důkaz, že bývalý šéf Al-Kajdy stojí za útoky z 11. září, a přesto byl usmrcen ve stylu sicilské mafie nebo japonské jakuzy.

Washington má samozřejmě dlouhou a bohatou historii týkající se vraždění svých politických oponentů či pokusů o jejich usmrcení po celém světě. Není to nic nového a s masivní vlnou hysterie po útocích z 11. září získaly tyto státně teroristické praktiky jakési morální ospravedlnění tváří v tvář nevypočitatelné asymetrické hrozbě, jež jako by stála pomalu za každým bukem. Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi. Podle této perverzní praxe však mohou být přední američtí politici včetně Baracka Obamy také legitimním terčem třeba Talibanu či Kaddáfího vyčerpaných jednotek, ovšem s přitěžující okolností -- existují přímé důkazy o státním terorismu, který Bílý dům páchá v Afghánistánu a Libyi.

Spojené státy mají ve skutečnosti obrovský potenciál vraždit po celé zeměkouli. Na konci volebního období Obamova předchůdce uskutečňoval Pentagon speciální vojenské operace v 60 zemích světa. Nicméně byla to Obamova vláda, která tento militaristický koncept vzala za svůj a rozšířila jej, když tyto "stínové války" slovy investigativního novináře Jeremy Scahilla provádí na území 75 států od Jižní Ameriky po Střední Asii. Do konce tohoto roku se seznam amerických privátních bojišť má podle mluvčího velitelství speciálních operací Tima Nyeho ustálit na 120 zemích. Vítejme tedy ve vražedném matrixu, kde je všechno dovoleno, dokonce i legální zabíjení rodilých Američanů.

0
Vytisknout
9155

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2011