Karzai: Ve válce Pákistánu s USA bude Afghánistán "bojovat na straně našich pákistánských bratrů"

23. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Afghánský prezident Hamid Karzai uvedl, že Afghánci "nikdy nezradí své pákistánské bratry". Řekl to v televizním rozhovoru poté, co Clintonová navštívila Kábul.

"Pokud by došlo k válce mezi Pákistánem a Amerikou, podpoříme Pákistán," řekl Karzai. Položil ruku na srdce a řekl, že Pákistán je "bratrská" země.

Karzaiův výrok se interpretuje jako řečnické cvičení. Navzdory nynějšímu napětí mezi USA a Pákistánem je otevřená válka mezi oběma zeměmi nepravděpodobná.

Karzai se snaží zajistit svou politickou budoucnost po odchodu amerických vojáků z Afghánistánu r. 2014. Potřebuje Pákistán, aby přiměl Taliban jednat s jeho vlídou. V případě konfliktu by afghánská armáda, která je plně závislá na amerických penězích i na americkém výcviku, nebyla schopna podpořit Pákistán.

Nicméně Karzaiův televizní rozhovor pro největší pákistánskou televizi Geo byl v ostrém konfliktu s tónem návštěvy Hilary Clintonové, americké ministryně zahraničí, a Davida Petraeuse, šéfa CIA.

Clintonová v Kábulu otevřeně varovala Pákistán, že USA podniknou na jeho území jednostranné vojenské akce, pokud Islamabád nezlikviduje síť Haqqani, kterou v severním Waziristanu provozuje Taliban.

Clintonová požadovala v Islamabádu od nejvyšších pákistánských generálů, aby donutli příslušníky hnutí Haqqani vyjednávat, anebo aby je usmrtili, anebo aby umožnili USA je zabít.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
8981

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2011