V Rusku se konají parlamentní volby

4. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Rusové v neděli hlasují ve volbách, které rozhodnou o rozložení moci v ruském parlamentu na příštích pět let.

Přicházejí obvinění, že dochází k porušování volebního zákona. Nezávislá monitorovací organizace Golos, financovaná z EU a z USA, zaznamenala 5300 stížností. Ředitelka asociace Golos Lilija Šibanova byla zadržena na dvanáct hodin na moskevském letišti, protože odmítla policii předat svůj laptop. Policie tvrdila, že má na laptopu ilegální software. "To je provokace, zaměřená proti mně," řekla Šibanova a dodala, že se jí ruské úřady snaží zabránit, aby příští týden cestovala do Evropského parlamentu.

V pátek dostala organizace Golos od moskevského soudu pokutu 1000 dolarů za to, že porušila zákon, který zakazuje zveřejňování výsledků průzkumu veřejného mínění pět dní před volbami. Premiér Vladimír Putin, šéf vládnoucí strany Jednotné Rusko, obvinil zahraniční mocnosti, že se snaží do voleb zasahovat. Poslanci ruského parlamentu zpochybňují, proč má organizace, financovaná ze zahraničí, mít právo dohlížet na ruské volby.

Sedm stran kandiduje do ruského parlamentu. V roce 2007 to bylo jedenáct stran. V dosavadním ruském parlamentu vládne Putinova strana. Dále tam měla křesla ruská komunistická strana, nacionalističtí liberální demokraté a sociální demokraté Spravedlivé Rusko.

V televizním projevu k národu tvrdil prezident Dmitrij Medveděv v pátek, že ruské politické strany fungují v atmosféře "svobodné a rovné konkurence". Nejmenoval stranu Jednotné Rusko, ale naléhal na voliče, aby zvolili "odpovědné politiky", kteří dokáží prakticky zlepšit životní úroveň našeho lidu a budou motivování zájmy voličů a národními zájmy."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7659

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2011