Vykupitelé, aneb Transformace zkrachovalé nelegitimní politiky v krizový management

3. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Je mi líto, ale dlouho jsem se tak hořce nenasmál jako při četbě posledního článku pana Vladimíra Hejnice. Hejnic bere vážně proslov, který ministr financí Miroslav Kalousek přednesl na čtvrtečním setkání se středočeskými starosty, kde hovořil o českých vyhlídkách v případě pádu eura. A Hejnic se obrací na Kalouska s výzvou, aby tedy do debaty o vhodných opatřeních zapojil brblající občany. Jenže projev ke starostům je samozřejmě součástí Kalouskovy strategie politického přežití - a v jejím rámci postupné proměny tradiční demokratické politiky v elitní krizový management, jak ji zahájila už kauza "složenka". Když se blýská na horší časy, lidé závislí na moci zapřou třeba vlastní babičku a přistoupí i na ty nejdalekosáhlejší změny ve slovníku a ideologii - za podmínky ovšem, že zůstanou nadále bezpečně sedět u volantu a "ulice" nebude mít na skutečně důležitá rozhodnutí sebemenší vliv.

Tuto zimu se kromě kozaček s kopyty "nosí" rovněž technokratické vlády - nejnovější modely pak představuje Monti-Papademův létající cirkus. To co Kalousek dělá je příprava pozice pro podobný podnik v ČR. V jeho rámci má být rychle erodující demokratická legitimita nejen evropských vlád, ale celých politických tříd vytahujících svorně z kapes občanů další a další peníze mizící v bezedném chřtánu finančního průmyslu nahrazena uměle zúženým vnímáním reality, ze kterého definitivně zmizí i všechny zbytkové makety rozprav o podobě veřejného zájmu. Elity se sejdou, domluví se na nás, a naservírují nám to bez možnosti výběru jako to co je jedině možné a správné. A tím to také má celé skončit.

Pro ulici není určena žádná rozprava. Veřejnost má dostat telenovelu o svornosti, odpovědnosti, o vlasteneckých citech. Očekává se, že se u ní sdostatek dojme a zabaví přinejmenším po tu dobu, než se nové poměry ustálí. To jest, než bude technokratická postdemokracie konečně naplno zavedena i u nás.

Je tedy nutné odmítnout už první krok. Sám Kalousek je ve vrcholné politice příliš dlouho na to, než aby se mohl tvářit, že nenese zodpovědnost za problémy které nás v důsledku jednostranné zahraničněobchodní orientace zřejmě postihnou. Jestli padnou předpoklady polistopadové politiky, jak naznačuje, musí být právě on mezi prvními, kdo bude ze Strakovky vyexpedován. To je první a nezbytný předpoklad jakékoliv rozumné veřejné debaty o tom, co dál.

Doprošovat se, aby byl tak nekonečně laskav a milostivě připustil občany do rozhodování o tom, ve které omáčce budou uvařeni, svědčí myslím buď o obrovských iluzích, nebo o nedostatku sebeúcty, případně o obojím.

0
Vytisknout
8060

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2011