Putin obvinil Clintonovou, že záměrně v Rusku vyvolává nepokoje

9. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

Ruský premiér Vladimir Putin obvinil americkou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou, že záměrně podporuje sílící opoziční hnutí v Rusku. Je to poté, co ruská média po dobu mnoha měsíců připisovala vznik lidových povstání v arabských zemích manipulacím ze Západu. Washington a Moskva mají také celou řadu sporů, od postoji k protiraketové obraně až po postoj k situaci v Sýrii.

Putin obvinil Clintonovou, že "vydala signál" šéfům ruské opozice, která připravuje na sobotu demonstrace desetitisíců lidí. Odmítl kritiku Clintonové, že parlamentní volby v Rusku minulou neděli byly neférové.

"Jsme tady všichni dospělí. Všichni rozumíme, že organizátoři pracují podle známého scénáře a ve vlastním finančním a politickém zájmu," řekl Putin.

Představitelé ruské opozice vyjadřují silné znepokojení nad tím, jak bude Kreml reagovat na sobotní protesty, které vyvolalo rostoucí rozhořčení nad volebními podvody minulou neděli. Téměř 30 000 lidí uvedlo na facebooku, že se v sobotu účastní protestů na Revolučním náměstí v Moskvě. Protesty se mají konat v 80 městech Ruské federace.

Kreml rozmístil v Moskvě více než 50 000 policistů a 2000 příslušníků vojsk ministerstva vnitra. Připraveny jsou také vrtulníky a vodní děla.

"Nikdo si nepřeje chaos," zdůraznil Putin a dodal, že většina Rusů si nepřeje svržení vlády tak, jak k tomu došlo v sousedním Kyrgyzstánu a na Ukrajině.

Putin obvinil Západ ze zasahování do záležitostí Ruska, což je vyzkoušená taktika jak odvádět pozornost od vnitropolitických problémů země. "Musíme chránit svou suverenitu," řekl. "Budeme muset posílit zákon a pohnat k odpovědnosti ty, kdy vykonávají úkoly zahraničních vlád a ovlivňují vnitropolitické procesy."

Putin poprvé přiznal, že proti jeho vládě existuje liberální opozice. "Musíme vést dialog s opozicí a dát jim možnost využívat jejich ústavního práva na demonstrace." Varoval ale, že protizákonné protesty budou potrestány.

Liberální opozice vede už dlouho kampaň za právo demonstrovat a téměř ve všech případech je jí toto právo odpíráno. Moskevské úřady sobotní demonstraci povolily, ale varovaly, že se smí shromáždit pouze 300 osob.

Ruský prezident Medveděv se také zmínil o rostoucím opozičním hnutí ve čtvrtek během své návštěvy v Praze. "Lidé musejí mít právo vyjádřit své názor, to je normální," řekl. "Nejdůležitější je zachovat klid a dovolit parlamentu, aby začal pracovat."

Aktivisté, kteří se organizují prostřednictvím internetu, šíří informace, jak se chovat během sobotních demonstrací a co dělat v případě zatčení. Mluvčí sociální sítě V kontaktě, ruské verze Facebooku, informoval, že firma obdržela žádost od Federální bezpečnostní služby, aby zlikvidovala skupiny organizující protesty, ale odmítla to učinit.

Přestože Putin hájí nedělní volební výsledky, zdá se, že se distancuje od strany Jednotné Rusko, která je hlavním terčem hněvu demonstrantů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7308

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2011