Ruský magnát hodlá kandidovat proti Putinovi

12. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Jeden z nejbohatších ruských magnátů Michail Prochorov chce v březnových prezidentských volbách kandidovat proti Putinovi. Oznámil to dnes na tiskové konferenci v Moskvě.

Prochorov, jehož bohatství Forbes odhaduje na 18 miliard dolarů (část v USA), se minulost starostlivě vyvaroval toho, aby Putinovi zkřížil cestu. Nyní ale, po relativním neúspěchu premiérovy strany v prosincových parlamentních volbách (v nichž získala zhruba 50% hlasů oproti 64% ve volbách předchozích), se Prochorov odvážil vystoupit proti bývalému budoucímu prezidentovi.

Zprávy o údajném rozsáhlém falšování volebních výsledků vyvolaly největší protivládní protesty od roku 1991 a Prochorov zjevně doufá, že mu nespokojenost umožní uspět.

Prezident Medveděv v neděli oznámil, že zprávy o volbních podvodech budou prošetřeny. Avšak Putinův mluvčí Dmitrij Peskov dnes řekl, že vyšetřování nepotvrdí zprávy o podvodech, nebo jen velmi málo z nich, a každopádně neovlivní výsledek voleb. Podle něj se spor týká asi 1% hlasů a to ani u soudu nemůže sloužit jako podklad ke zpochybnění legitimity voleb.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9069

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2011