Sprostý podezřelý

17. 5. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 3 minuty

David Rath byl údajně chycen s krabicí, která obsahovala sedm miliónů korun. To říká policie, která na tohoto zloducha české politiky nasadila 100 protikorupčních policistů. Stejná policie před časem tvrdila, že nemá lidi.

Zdroje jsou, když jsou zapotřebí. A taková situace nastala v okamžiku, kdy jdou preference ČSSD nahoru a hrozí vítězství levice ve volbách. Ve hře je zase Kubice, který před lety poměrně úspěšně odboural Paroubka prostřednictvím jinak tajné zprávy. Oslabení ČSSD je žádoucí, protože snižuje možnost, že by mohla příště vzniknout menšinová vláda s podporou komunistů. Otázka, komu případ Rath slouží, je tedy víc než patřičná.

Pokud jde o ponížení ČSSD, je třeba ještě najít něco na Zaorálka, (nyní již jediného) zbývajícího solidního řečníka ČSSD. Sobotka a Hašek se projevili jako slaboši, kteří se ze zprávy o Rathovi podělali ještě před zjištěním obsahu obálky s obviněním. Možná, že se rádi zbavili možného konkurenta v boji o vůdcovství.

Zajímavé je, že se mezi spoustou právníků a advokátů zatím nenašel jediný, který by zmateným občanům vysvětlil, co je a co není důležité. To, že někdo má u sebe několik miliónů jistě není samo o sobě trestné. Důležitější je, zda má policie právo zadržet na ulici poslance a provádět kontrolu toho, co nese.

On je samozřejmě rozdíl mezi právem a tím, co se ve skutečnosti děje. V USA před několika lety zastavila nudící se policie auto a při jeho prohlídce našla drogy. Řidič byl obžalován, ale obhajoba dokázala, že zastavení bylo nelegální, protože pro ně policie neměla žádný důvod, takže nelegálně získané důkazy nemohou být u soudu použity. Řidič byl osvobozen, protože policie na svou obranu nic neměla.

Další otázky se týkají peněz, které se jakoby volně válejí, aby mohly být nacpány do úplatkové krabice. Domníval jsem se, že pro přesuny peněz existují určitá pravidla. Ta lze obcházet přes nastrčené firmy s anonymními akciemi a nebo operující z daňových rájů. Tento systém byl prostřednictvím ODS vyfutrován tak zvaným vážným hovorem s premiérem Nečasem. Ten podstoupilo několik politiků ODS, posledně snad pánové Dlouhý a Bém. Takový rozhovor je ovšem soukromý, takže jediný veřejný výsledek je v tom, že se svinstvo přestříká bělobou nevinnosti.

Soudržnost, kterou projevuje ODS, si mohou v ČSSD jen závidět. Sobotka s Haškem podtrhli Rathovi koberec pod nohama již několik hodin poté, co se stal "sprostým podezřelým".

Celá kauza je zatím na úrovni Radia Jerevan a Járy Cimrmana. Novináři pohazují neověřitelnými zprávami ze "spolehlivých" zdrojů a kladou otázky, které detektiv Trachta již dávno zavrhl ve své knize "Zbytečné otázky v kriminalistice". Ptají se, zda Rathův případ nebyl politicky manipulován, přestože vědí, že od policie ani od politiků nedostanou jinou odpověď, že ne.

Zatím tedy máme sprostého podezřelého a nepříliš velkou naději, že se případ rozběhne dále, než by si politici mohli přát. Pokud bude mít Rath zdatného obhájce, je dosti pravděpodobné, že se celá věc ani nedostane k soudu. Narušení osobní svobody poslance, který v daném okamžiku nedělá víc, než že třímá jakousi krabici, je bezprecedentní.

0
Vytisknout
22263

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2012