Poznámka k monitoru Jana Paula

29. 6. 2012 / Leopold Kyslinger

čas čtení 2 minuty

Pan Milan Valach ve svém článku Církevní restituce. Útok na svobodu a demokracii zpochybňuje mandát současné politické reprezentace k takovému kroku. Zpochybňuje i morální nárok církví, hlavně však katolické ve světle výroku Marka Bendy v pořadu Máte slovo ze dne 7.6. 2012 - "Ano, chceme to dotáhnout až do stavu před Josefem II."

Že jde o skutečně kontroverzní téma je myslím jasné každému, kdo vnímá frekvenci s jakou se církevní restituce v médiích objevují. Ať už jsou stanoviska stran této kontroverze jakkoliv různá, pracují vždy s nějakým souborem fakt a spor není veden o tato fakta, ale o jejich interpretaci. Proto mě zarazilo, že v monitoru Jana Paula  Když se dojmologie stane názorem, aneb když účel světí prostředky se objevil nebývalý soubor nálepek. Místo skutečných argumentů autor chrlí:

... něco tak zbaběle povrchního, demagogického a manipulativního jsem už dlouho nečetl, už jen název článku a názvy kapitol mluví samy za sebe.

Autor textu stále účelově žije ve středověku, naprosto vyřadil věřícího moderního člověka obohaceného zkušeností s protestantstvím, který sám nalézá cestu k Bohu, který ví, že katolická církev už nemá moc proměňovat Kristovo tělo v oplatku, a nemá žádnou moc nad tím, aby určovala život člověka a jeho orientaci.

Je to snůška nesmyslů, propagační text na podporu demonstrace proti církevním restitucím... ... Čeho všeho se dá využít, a za co všechno se dá schovat, i za Husa, který jako katolík vůbec nebojoval proti katolické církvi.

A otázka pravdy je dnes otázka filozofická, otázka moderní, nikoliv náboženská, jakkoliv je universální pravdou pouze Bůh připustíme-li, že jsme smrtelní, a s námi zmizí i to, co jsme o pravdě svědčili, a co jsme o ní zaznamenali...

Nalézáte snad jediný argument, jakoukoliv drobnost, která by svědčila pro platnost alespoň jedné z těch nálepek?

 Ale nálepky nestačí. Za koho ten chlap vůbec mluví?

... Nemám sílu vzdorovat ubíjejícím populistickým slovům pana Valacha, protože vlastně nevím, za koho mluví (zdá se že za všechny ateisty)...

Groteskní skutečnost umocňuje to, že nadpis monitoru Jana Paula "Když se dojmologie..." je vlastně contradictio in adjecto.   

0
Vytisknout
8944

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012