Annan: Světové mocnosti se stále dohadují na mírovém plánu pro Sýrii

30. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Světové mocnosti se dnes v Ženevě dohadovaly o plánu politického řešení syrské krize. Konec násilí by měla přinést vláda národní jednoty zahrnující členy současné vlády i opozici. Informoval o tom vyslanec OSN Kofi Annan.

Vláda národní jednoty by měla být sestavena na základě "oboustranného souhlasu" a vyloučit osoby ohrožující důvěryhodnost kabinetu. Rusko a Západ ale svádějí o plán řešení tvrdý boj.

Stále se diskutuje o tom, zda prezident Asad odsuzovaný Západem a opatrně podporovaný Moskvou bude mít v politickém řešení nějakou roli. Rusové předem oznámili, že odmítnou jakýkoliv dokument požadující Asadův odchod. Zdá se, že nakonec dosáhli přepsání původního Annanova návrhu závěřečného dokumentu konference.

Annanův plán je jediným plánem mírového řešení, který je k dispozici. Pokud by selhal (a to je vzhledem k neuspokojení požadavku syrských povstalců na odstoupení Asada dosti pravděpodobné - pozn. KD), násilí se může dále stupňovat a zasáhnout celý region.

Zatímco Moskva odmítá řešení nadiktované zvenku, USA a jejich spojenci zase odmítají setrvání Asada u moci.

Jeden z amerických představitelů vyjádřil názor, že dnešní rozhovory nemusejí dospět ke konečné dohodě. Mezitím z Ruska přišla zpráva o tom, že Kreml údajně hodlá uspořádat další mezinárodní konferenci k tématu v Moskvě, kde by se měli objevit zástupci stávajícího syrského režimu. Informovala o tom agentura Interfax. Ruský názor, že řešení nesmí být nadiktováno zvnějšku, podporuje Čína.

V Sýrii, kde se situace rychle zhoršuje, pronikla armáda po týdenním obléhání s pomocí dělostřelectva a letectva do damašského předměstí Dúma. Uprchlíci vypovídají, že v ulicích leží těla zabitých. Vedle toho podle opozice došlo k útokům armády na Dejr al-Zor, Homs, Idlíb a další předměstí Damašku.

Podle Annana krize nikdy neměla zajít tak daleko a všichni mohou pokračováním násilí pouze ztratit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5924

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2012