Clintonová pokrytecky varovala v Africe před čínským vykořisťováním

8. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Hillary Clintonová během nynější cesty do Afriky varovala africké politiky, aby nespolupracovali se zeměmi, které chtějí vykořisťovat africké zdroje. Zdůraznila, že Spojené státy podporují demokracii a všeobecná lidská práva - "ne každý partner má takový postoj, ale my vždycky ano".

Oficiální čínská tisková kancelář uvedla, že cílem výroků Clintonové bylo "zdiskreditovat čínské angažmá na africkém kontinentu a omezit tamější vliv Číny".

I neoficiální a nečínští pozorovatelé pohlížejí na projevy Clintonové v Africe se značnou mírou skepse. Clintonová reprezentuje zemi, která systematicky vykořisťuje globální zdroje už skoro století a podporuje při tom nejrůznější diktátory, píše indická ekonomka Jayati Ghosh.

I v současné době jsou vztahy Spojených států a Evropské unie s většinou rozvojových zemí nerovné. Diskurs v západních médiích a nyní i projevy politiků, jako je Clintonová, vyjadřují obavy, jak Čína (a do menší míry i Indie) chtějí nyní spotřebovat přírodní zdroje jiných zemí a jak jsou ochotny pro to udělat cokoliv, včetně spolupráce s odpornými režimy. Tito politikové jsou nyní tak znepokojeni ohledně ochrany přírodních zdrojů, které už dvě století plundrují, že varují africké politiky před jejími novými přáteli.

Samozřejmě obsahují tato varování prvek pravdy. Ale Spojené státy a Evropská unie vykořisťují tyto země stejnou měrou, ne-li větší. Jsou nyní znepokojeny, že konkurence z Číny a Indie (a také Brazílie a Malajsie) je donutí nabídnout za svou těžbu zdrojů vyšší cenu. Jak o tom hovoří někteří Afričané, je lepší, když spolu imperialisté soupeří. Pro severní kapitál, který je zvyklý si z rozvojových zemí brát, co chce, za cenu, kterou si určoval sám, je toto obrovský šok.

Hospodářská pomoc ze Západu pro Afriku je dnes jen zlomkem hospodářské pomoci, kterou Africe poskytuje Čína. A nová hospodářská pomoc ze Severu přichází s tolika podmínkami, že je téměř nepoužitelná, neboť Západ tím vnucuje africkým zemím hospodářskou politiku, která je výhodná jen pro severní země.

I jiné strategie jsou důkazem sobecké západní politiky. Americká vláda pod tlakem farmaceutické lobby zavádí restriktivní patentové zákony v zemích, jako je Keňa, které omezí jejímu chudému obyvatelstvu přístup k levným lékům. V takzvaných "dohodách o volném obchodu" Spojené státy a Evropská unie pokaždé požadují otevření afrických trhů a rozsáhlou ochranu autorských práv. To všechno dává přednost zájmům velkých západních koncernů na úkor chudých občanů afrických zemí. Většina "technické pomoci" financuje stejně jen severní poradce a nijak nepřispívá hospodářské diverzifikaci a šíření znalostí na Jihu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8232

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2012