V Paříži odhalili novou sochu Carly Bruni v hávu dělnice

8. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Podle listu Guardian je to rekord ješitnosti a zkorumpovanosti francouzské politické třídy, který hned tak někdo nepřekoná. Nová socha Carly Bruni, která právě byla instalována na pařížském předměstí Nogent-sur-Marne je zvlášť trapná - nejen proto, že je přehnaně veliká a drahá, ale protože zobrazuje multimilionářskou dědičku jako dělnici.

Jacques Martin, starosta čtvrti Nogent, si vymyslel tento monumentální podvod, když manžel Carly Bruni, Nicolas Sarkozy, byl francouzským prezidentem. Martin chtěl, aby náklady na výrobu sochy (2 miliony Kč) uhradili daňoví poplatníci, ale jeho snaha zavděčit se prezidentu byla k ničemu, když Sarkozy v květnu prohrál volby a hned se stal terčem vyšetřování v celé řadě korupčních kauz. Jakmile přišel o prezidentskou imunitu, francouzská policie provedla prohlídky v jeho a Bruniové pařížském sídle a ve dvou kancelářích, v nichž pracoval Sarkozy.

Dvojice zmizela večer před policejními prohlídkami a déle než měsíc o nich nebyly žádné zprávy. Prý nalezli útočiště u svých miliardářských přátel, včetně monackého krále a jednoho kanadského multimilionáře, kterému dal Sarkozy státní vyznamenání. Sarkozy je především obviňován, že přijímal obálky s penězi od Liliane Bettencourtové, dědičky impéria L'Oréal a nejbohatší Francouzky. Za to jí poskytl Sarkozy obrovské daňové úlevy a možnost skrýt si většinu svého bohatství ve Švýcarsku.

Když byli Sarkozy a Bruniová v Elysejském paláci, obrovským způsobem plýtvali penězi. Posílali si soukromá letadla pro specielně pečený chléb, denně se kupovaly čerstvé květiny za 20 000 Kč a miliardářský styl vládnoucí prezidentské dvojice tolik naštval francouzské voliče, že hlasovali pro nejl evicovějšího prezidenta za dlouhá desetiletí.

Za novou sochu Carly Bruni nyní zaplatila soukromá realitní firma a socha se stala dokonalým symbolem chtivosti po penězích a necitlivosti, jaká charakterizovala Sarkozyho vládu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7760

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2012