Způsobí Romneyho hlasovací strojky v Ohiu volební podvody?

25. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Kampaň Mitta Romneyho byla zasažena jeho vazbami na firmu, která vyrábí hlasovací strojky, které se budou používat ke sčítání hlasů ve státě Ohio. Vznikají obavy, vzhledem k tomu, jak těsné budou zřejmě výsledky amerických prezidentských voleb, že výsledky mohou ovlivnit podvody při sčítání hlasů.

Ohio je tradičně považováno za nejtěsnější a nejdůležitější stát při prezidentských volbách. Těsné soupeření Obamy a Romneyho se zřejmě rozhodne počítáním hlasů v Ohiu a na Floridě - Florida byla r. 2000 scénou ostrého boje mezi Demokratem Alem Gorem a Georgem W. Bushem. Obama podle průzkumů veřejného mínění v Ohiu stále ještě mírně vede, kdežto na Floridě vede Romney.

Časopis Salon v úterý informoval o "rozsáhlých podnikatelských vazbách tábora Mitta Romneyho" na Haart InterCivic, na firmu, která vyrábí volební strojky, které se budou používat při sčítání hlasů v Ohiu a v dalších nerozhodných státech Colorado a Virginie. Zprávy v médiích spojují tuto firmu s dárci pro Romneyho kampaň.

Deník Washington Post varoval, že důsledkem toho může být, že "Romney bude mít nějakou ničivou moc nad sčítáním hlasů v Ohiu". Firma Hart InterCivic se proti tomu ohradila.

Už nyní dochází k pokusům o volební podvody. Voliči na Floridě, ve Virginii a v Indianě byli informováni telefonem, chybně, že mohou hlasovat telefonicky.

Na Floridě také voličům někdo rozesílá falešné dopisy, varující je, že jejich americké občanství není jisté. Dopis varuje, že pokud se pokusí jít k volbám, budou zatčeni a uvězněni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6556

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2012