Dnešní režim v ČR: Zapomeňte na současnost

17. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dnešní oslavy výročí 17. listopadu ze strany prezidenta Klause a celé dnešní politické reprezentace mi připomínají následující situaci. Představte si, že by se 17. listopadu 1989 všichni rozplývali nad tím, jak je poražen nacismus, jak je důležité podpořit komunistický režim kvůli tomu, aby se nacismus nevrátil, a jak je proto třeba přivřít oči nad chybami a nespravedlnostmi současnosti. Kdyby tomu bylo takto, nikdy by lidé nevyšli do ulic za účelem svržení tehdejšího režimu a ze vzpomínky na nacistickou tyranii a její pád by se stal fíkový list vládnoucí garnitury.

A přesně tak chápe výročí 17. listopadu 1989 současný režim: zapomeňte na současnost, oslavujte porážku komunistického režimu, zaměstnejte svou pozornost úvahami o tom, jak byl minulý režim strašný, hlavně nás ale podporujte, protože my jsme ta hráz proti návratu minulosti.

Jako se ale v roce 1989 nemohl vrátit nacismus, tak se dnes nemůže vrátit komunismus. Nacismus i následný komunismus přišly na naše území jako důsledky rozsáhlých geopolitických změn na úrovni celé Evropy a celého světa.

Poučení z nich by mělo vést k tomu, že i dnes budeme věnovat pozornost trendům na mezinárodní úrovni a reálným nebezpečím, které z nich plynou (třeba mezinárodní ekonomická krize, globální oteplování, úpadek demokracie v rámci národních států).

A jde-li o étos vzpoury proti nespravedlnosti a útlaku, pak -- pokud by na tom opravdu někomu záleželo -- bude třeba hledat útlak a nespravedlnost, které se dějí dnes a denně kolem nás.

Tento útlak vychází z povahy české nefungující pseudodemokracie a není systematicky a tvrdě odkrýván a kritizován médii, která jsou jako za normalizace prorežimní.

Oslavy boje za svobodu v situaci, kdy naše právo a naše společnost jako taková nedokážou ochránit např. Romy z ostravského přednádraží nebo obyčejné dlužníky před krvelačnou chlemtavostí různých pseudopodnikatelů, jsou směšnou fraškou, hodnou normalizačních činitelů, oslavujících pád nacismu jako ospravedlnění pro jejich režim.

Martin Škabraha: Přednádraží jako "zaviněná pohroma"

Z vymáhání půjček se stal v ČR lichvářský velkoprůmysl, jaký nemá obdoby

0
Vytisknout
12268

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2012