Americká kavárna Starbucks "bude platit v Británii daně"

3. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Firma Starbuck si prý vzala k srdci ostrou veřejnou kritiku, že v Británii dosud neplatila daně, a rozhodla se tuto praxi změnit, takže od nynějška prý bude v Británii platit daně. Uvedla to podle zdrojů blízkých vedení firmy společnost BBC, která poukazuje na to, že přestože firma Starbuck ovládá téměř třetinu kavárenského trhu v Británii, za posledních 15 let platila daně v Británii jen jednou.

Ve zprávě parlamentního výboru pro veřejné finance, publikované v pondělí, konstatovala jeho předsedkyně Margaret Hodgeová, že se britský daňový úřad bude muse chovat "agresivněji a asertivněji při řešení problémů s vyhýbáním se placení daní, jehož se dopouštějí mezinárodní korporace." Poslanci ve své zprávě ostře kritizovali internetové knihkupectví Amazon, vyhledávač Google i kavárnu Starbucks, že "nemorálně" zneužívají tajných jurisdikcí, možnosti placení honorářů do zahraničí a složitých firemních struktur, aby nemuseli v Británii platit daně.

Hodgeová uvedla, že míra daní, které v Británii platí mezinárodní firmy je "šokující a je urážkou britským podnikům i jednotlivcům, kteří daně platí."

Firma Starbucks například prodala v Británii loni zboží v hodnotě 400 milionů liber (cca 12 miliard Kč), ale neplatila z toho žádné daně, protože převedla část těchto peněz sesterské společnosti v Holandsku formou honorářů, kávové boby nakupovala ve Švýcarsku a platila za úvěry pro další části svého koncernu vysoké úroky.

Britský ministr pro podnikání Vince Cable řekl v pondělí, že se firma Starbucks záměrně vyhýbá placení daní, a dodal, že chápe veřejnost, která kavárny Starbucks bojkotuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
7505

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2012