Fučíkové antikomunismu, aneb O "pravdivé" negaci komunistické detektivky

4. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Švéda, J.: Mašínovský mýtus. Ideologie v české literatuře a kultuře. Pistorius & Olšanská s.r.o., Příbram 2012. 276 stran. ISBN 978-80-87053-75-1.

Josef Švéda metodou diskursivní analýzy zkoumá různá podání příběhu bratří Mašínů ve dvou vzájemně protikladných společenských a ideologických kontextech: V "reálném socialismu", kdy byl jejich příběh vyprávěn formou detektivky jako odstrašující příklad sociálně patologických jedinců bez skutečné politické motivace, a na druhé straně v českém postkomunismu, kde se bratři v rámci "represívního" antikomunismu usilujícího o radikalizaci tradice listopadu 1989 mění v mytické hrdiny bojující svatý boj za obnovení přirozeného a odvěkého společenského řádu.

Henry Kissinger "chtěl svrhnout západoněmeckou sociálnědemokratickou vládu"

4. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Americký ministr zahraničí Henry Kissinger údajně debatoval začátkem sedmdesátých let v západním Německu s nespokojenými nacisty o možnosti svrhnout západoněmeckou sociálnědemokratickou vládu. Tvrdí to britský polobulvární deník Daily Mail.

Kissinger a prezident Nixon byli znepokojeni, že vláda kancléře Willyho Brandta se údajně příliš přátelí s neostalinskou východoněmeckou vládou.

Kissinger se stal kontaktem pro tajnou špionážní síť, která se skládala ze starých nacistů a německých aristokratů, kteří chtěli ochromit plány vlády Willyho Brandta.

Koncem sedmdesátých let Kissinger poskytoval této německé síti rady ohledně toho, jak naložit se sociálnědemokratickou vládou Willyho Brandta. Tajná síť se jmenovala "Službička" a utvořila ji konzervativní strana CDU a bavorští křesťanská sociální unie.

Jeden agent citoval, že Kissinger řekl: "Svrhnout současnou vládu by mělo být možné, ale je nutno zjistit, zda by to bylo riskantní pro strany CDU a CSU."

Kissinger byl odpovědný za katastrofální kobercové bombardování Kambodže ve vietnamské válce, které vedlo k tomu, že se v Kambodži zmocnil vlády vražedný genocidní režim Rudých khmérů, připomíná britský list Daily Mail.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak Nečas doučuje svého úředníka matematice

4. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Premiér Nečas se podle deníku Insider rozhodl, že místo toho, aby vysokého vládního úředníka a jeho ministra vyhodil za neznalost základoškolské matematiky při tak citlivé věci, jako je počítání chybovosti v seznamech podpisů u kandidátů na prezidenta republiky, že ho tuto základoškolskou matematiku doučí. Upozorněme, že tak předjímá rozhodnutí soudu, který má posoudit, zda se procenta sčítají, nebo průměrují! Cituji, co Nečas prý svému úředníkovi poradil:

"V čitateli sečíst počet chybných podpisů a ve jmenovateli celkový počet podpisů v obou kontrolních vzorcích a vynásobit stem."

Deník Insider mluví o tom, že Nečas dal úředníkovi "svůj vzorec". Tento vzorec ale není Nečasův, nýbrž je to vzorec, který vyplývá ze znalosti, jak se má počítat s procenty, kterou získávají žáci na základní škole. Jednoduše řečeno: procenta se průměrují. O tom nemůže být žádný spor. Kdo o tom pochybuje, nezná základoškolské počty.

Proč se rozplývat nad nějakým těhotenstvím?

4. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Někdy znovu a znovu žasnu nad až krvelačností i "normálních" médií. Dnes třeba na Radiožurnálu stále dokola opakovali a rozplývali se nad tím, že "vévodkyně z Cambridge čeká dítě". Chvíli "vévodkyně", chvíli "Kate", je na kapačkách v nemocnici, je jí strašně zle, ale všichni jsou šťastni a Alexandr Tomský se již na pozvání Radiožurnálu vyjadřoval k možným jménům budoucího potomka. Přitom všichni musí sakra dobře vědět, jak je pro ženu v situace, ve které je Kate, těhotenství choulostivé téma a jak zdaleka není jisté, že dopadne dobře. Žádný strach, žádná empatie a modlitba, aby Kate všechno přečkala ve zdraví a aby se i dítě narodilo živé a zdravé. Všichni se zcela bohorovně chovají tak, jako by Kate nebyla v krizi, možná nejvážnější ve svém životě, jako by už bylo po porodu a všechno dopadlo dobře. To vrcholně svědčí o stupiditě, povrchnosti, nelidskosti a hlouposti médií, v tomto případě Radiožurnálu. Je třeba podotknout, že stejně pitomě se chovají zřejmě i média v Británii nebo britští politici Cameron a Miliband.

Pozn. JČ: Skotům je nepochopitelné, proč se některá anglická média mohou zbláznit nad bulvární informací, že nějaká manželka jednoho mladého parazita bude mít dítě. Stokrát nepochopitelné je, proč by se něčím takovým měla zabývat česká média. Co kdyby je třeba zaujal problém, že velká část českého národa je postižena parazitickými exekucemi.

Jak asi funguje mysl takového redaktora, který dostává orgasmus nad těhotenstvím jakési irelevantní dívky ve vzdálené zemi? Není to trapné?

Nesedněme janečkům na lep. Už bychom se totiž také nemuseli odlepit

4. 12. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Když dva dělají totéž... Žijeme v době, k níž se hledají historické paralely ve 20. a 30. letech 20. století. Na jedné straně vnímáme dlouhodobou a gradující ekonomickou a sociální krizi, která postihuje v různých obměnách celou euroatlantickou civilizaci. Citlivě reagujeme na latentní i nepokrytě zjevné znaky korupčního jednání, stávající vláda je pro nás mnohé zdiskreditovaná a nedůvěryhodná. Bohužel, pro mnohé z nás je zdiskreditován a nedůvěryhodný celý právní systém a podobně dopadá i pojem demokracie.

Ve zmatení pojmů pak nastává chaos, kdy pojem demokracie je ztotožňován s konkrétním společenským zřízením, tedy s kapitalismem, respektive s jeho neoliberální formou. Slyšíme tak na jedné straně zhoubné volání po konci "demokracie", na straně druhé potom registrujeme nepochopení systémových mechanismů a jejich proměn shrnutých do ideologické křeče, že "svoboda nemá alternativu".

Protest proti návštěvě izraelského premiéra Netanjahua, středa 5.12. od 13:00, Staroměstské náměstí, Praha

4. 12. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě pořádá ve středu 5. prosince 2012 na Staroměstském náměstí v Praze od 13:00 protestní shromáždění proti návštěvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a proti dlouhodobě trvající jednostranné politice české vlády týkající se Izraele/Palestiny.

DPP chystají spornou stavbu autobusového Terminálu Veleslavín v sousedství školy, školky a bytových domů, obyvatelé protestují

4. 12. 2012

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva o. s. Vokovice

Pražský dopravní podnik stále nemá jistou evropskou dotaci 8 mld. Kč na prodloužení metra. Brusel chtěl původně podpořit rychlé spojení centra Prahy s letištěm. Praha naplánovala kombinaci metra do Motola a rychlovlaku z Veleslavína do Ruzyně, nakonec však buduje jen metro, které se navíc pro nedostatek peněz nepodařilo dovést až k městskému okruhu na Dlouhou Míli. Nejbližší stanicí metra od letiště tak bude Veleslavín, kde má vzniknout kontroverzní projekt Terminál Veleslavín.

Víte, co můžeme zlepšit? A jak?

4. 12. 2012

čas čtení 5 minut

Jak připravovali Švédové své úspěšné rozhodnutí o důchodech? Transparentně. Odborníci, strany, občané i jejich organizace od začátku spolupracovali, připomínkovali a vzájemně své varianty porovnávali. Právě když byl ve sněmovně návrh připraven k hlasování, přišly volby. Politická atmosféra se zásadně změnila. Po několika měsících byl revidovaný návrh schválen 80% hlasů. Spolupráce od začátku nejen vedla k lepšímu návrhu, ale zároveň posílila vzájemné pochopení. Byl k tomu potřeba vyzkoušený přístup, jak připravovat zásadní komplexní společenská rozhodnutí, obvykle strategie nebo zákony. Říká se mu participativní nebo skandinávský, píše Přemysl Pergler.

Adventní zamyšlení

4. 12. 2012 / Petr Novák

čas čtení 3 minuty

Tak máme za sebou první adventní neděli. Nějak jsem si vzpomněl na ty, co se nemají zrovna dobře.

Ne, že bych na ně po celý rok nemyslel, ale v době adventu se na ně má jaksi myslet více.

Mám přítele. Bývalý novinář. za dob socialismu byl jedním z těch nejvíce privilegovaných. Pamětníci by si asi vzpomněli, kdybych uviděli jeho jméno.

Už je dnes v důchodu. Jeho příběh je možná takovým téměř univerzálním příběhem části národa.

Stát a odpovědnost k občanům mizejí

4. 12. 2012 / Ivan David

čas čtení 8 minut

Humanismus, renesance a osvícenství přinášely ideu člověka, který má nárok (byť dosud nenaplněný) na slušné zacházení a vládce, který má odpovědnost. Dnes odpovědnost zmizela a nárok na slušné zacházení je hodnocen jako přežitek, který "si nemůžeme dovolit".

V dnešním nečasu na to mají nečasové a balíci své teorie a svou praxi.

V osmnáctém a v devatenáctém století byli vládci na hony vzdáleni představám o potřebě sociální spravedlnosti. Nejpozději po francouzské revoluci hleděli na lid s podezřením a obavou, ale snažili se.

Co dělat při ukradení totožnosti

3. 12. 2012

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek "Invalida s deseti exekucemi za 'jízdu načerno' ..."

Komentář od právníka, který si přeje zůstat v anonymitě:

Taková situace běžně nastává v souvislosti se ztraceným/ukradeným dokladem totožnosti, který následně asociálně zdatný spoluobčan používá k prokázání totožnosti, je-li při černé jízdě zachycen revizorem, v horším případě si na cizí totožnost sjedná nějaký úvěr či jinou placenou službu.

Bakala očistí světovou cyklistiku

4. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Tak v době, kdy světová cyklistika utržila obrovskou ránu v důvěryhodnosti tím, že Lance Armstrong přišel o všechny svoje tituly kvůli dopingu, přičemž případ Amstrongův je pouze jedna část celé sítě podvodů ze strany cyklistických stájí, pan miliardář Bakala prý buduje "líheň hvězd světové cyklistiky" -- a v názvu stáje je IHNED.cz. Informuje o tom server IHNED.cz. V dnešní cyklistice však být hvězdou znamená být podezřelý z dopingu. Jasnou a fungující cestou k vítězství je dopovat, podvádět. Možná proto se líheň světové cyklistiky přesouvá právě do českých poměrů, aby mohla pod miliardářovými křídly vzdorovat těmto pokušením. Kromě morální obrody cyklistiky tak zároveň značka IHNED získá na důvěryhodnosti. Gratuluji. Proč by měl někdo přece investovat do opravdového rozvoje společnosti, do nových vynálezů, do zlepšování zdravotnictví a do pomoci lidem v bídě a nouzi?

Seznam dopingových skandálů v cyklistice: ZDE

Bakala buduje líheň budoucích hvězd světové cyklistiky. V názvu stáje je IHNED.cz ZDE

Pět evropských zemí si pozvalo izraelského velvyslance na kobereček

3. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Izrael se v pondělí postavil vzdorně proti vážnému diplomatickému konfliktu s pěti evropskými zeměmi v důsledku jeho plánů rozšířit protizákonnou výstavbu izraelských domů a bytů na palestinském území na západním břehu Jordánu. Uvedl, že možná podnikne "další kroky" navzdory sílícímu mezinárodnímu znepokojení, že zcela likviduje jakékoliv vyhlídky na možnou budoucí mírovou dohodu s Palestinci.

Americká kavárna Starbucks "bude platit v Británii daně"

3. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Firma Starbuck si prý vzala k srdci ostrou veřejnou kritiku, že v Británii dosud neplatila daně, a rozhodla se tuto praxi změnit, takže od nynějška prý bude v Británii platit daně. Uvedla to podle zdrojů blízkých vedení firmy společnost BBC, která poukazuje na to, že přestože firma Starbuck ovládá téměř třetinu kavárenského trhu v Británii, za posledních 15 let platila daně v Británii jen jednou.

Netanjahu se zase vzteká, Abu Mazen doma slaví, EU si není ničím jistá a Arafat je stále mrtvý

4. 12. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 14 minut

Svatá země 48. týdne roku 2012: Vznikl stát Palestina, tedy ještě nikoliv úplně, ale pomalu se rodí. V Ramalláhu vykopali tělo Jásira Arafata a nyní se tisíce lidí třesou na výsledky expertíz, z nichž vyplyne, zda byl či nebyl otráven. Během osmidenních bojů v Gaze za motorkami po ulici tahali mrtvé "kolaboranty" a pak ještě pár maličkostí, které ovlivňují lokální dění.

POZVÁNKA:

Protest proti návštěvě izraelského premiéra Netanjahua

4. 12. 2012

čas čtení 3 minuty

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě pořádá ve středu 5. prosince 2012 na Staroměstském náměstí v Praze od 13:00 protestní shromáždění proti návštěvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a proti dlouhodobě trvající jednostranné politice české vlády týkající se Izraele/Palestiny.

Moje zkušenost s Českou pojišťovnou

4. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Překvapuje mne, že s Českou pojišťovnou jsem neměl potíže jen já, píše František Hájek. Platil jsem České pojišťovně povinné ručení za starší auto (2800 Kč ročně) ve dvou splátkách. Vše probíhalo první čtyři roky v pohodě. Pak mi přišel dopis, v kterém mi poděkovali za placení převodem a upozornili mne, že nadále nebudou posílat složenky.

Napadlo mne, že při zisku, který tento podnik má, by mohli posílat i obálky se zlatou ořízkou, nicméně jsem se je mailem požádal, aby mi tuto zprávu potvrdili, že pokud je pravdivá, přejdu k jiné pojišťovně.

(Evidenci plateb si vedu tak, že na fakturu připíchnu útržek složenky, nebo potvrzení z převodu u pošty a založím, o zdlouhavé hledání ve výpisech z účtu nemám zájem.)

MLUVČÍ ČESKÉ POJIŠŤOVNY:

Budeme reagovat na všechny kritické články, pokud jejich autoři podepíší plnou moc

3. 12. 2012

čas čtení 6 minut

V pátek 30.11. se ozval Britským listům Tomáš Zavoral, tiskový mluvčí České pojišťovny, s reakcí na článek Pavla Drse. Požádali jsme pana Zavorala, aby se jménem České pojišťovny vyjádřil ke všem kritickým článkům, které jsme dosud o České pojišťovně zveřejnili, ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE. Odepsal nám, že se Česká pojišťovna bude moci vyjádřit k jednotlivým konkrétním případům pouze pod podmínkou, že autoři kritických článků vyplní plnou moc a pošlou jí České pojišťovně, viz dopis pana Zavorala níže.

Pokud si tedy někdo přeje, aby se Česká pojišťovna konkrétně vyjádřila k jeho kritickému článku (jeho nacionále ani soukromé informace o něm zveřejňovat nebudeme), dejte nám vědět a pošleme vám formulář od pana Zavorala, který mu musíte v tom případě vyplnit. JČ.

Dobrý den, vážený pane šéfredaktore,

moc děkuji za Váš email, zaslané odkazy i za nabízenou možnost vyjádření. Bohužel Vám však musím sdělit, že vzhledem k legislativním požadavkům nemohu konkrétně reagovat na všechny Vámi zmíněné články. Bez ověřeného písemného zplnomocnění klienta totiž dle platné legislativy nesmím třetím osobám (tedy ani vašemu internetovému deníku) poskytovat informace o konkrétní pojistné smlouvě či např. o pojistném plnění. Tato povinnost mlčenlivosti vyplývá ze zákona o pojišťovnictví a ze zákona o ochraně osobních údajů a je samozřejmě závazná nejen pro Českou pojišťovnu, ale i pro jakoukoli jinou pojišťovnu působící na českém pojistném trhu.

Přesto jsme však určitě ochotni Vámi zaslané konkrétní případy komentovat, a dát tak čtenářům možnost, aby si udělali objektivní názor na celou situaci. Musíme však respektovat legislativní rámec a jednat v souladu s ověřenou plnou mocí - souhlasem klienta/klientky. Proto si Vám dovoluji v příloze zaslat připravený vzor prohlášení, který je potřeba v každém konkrétním případě vyplnit, podpis ověřit a dokument poté zaslat na (v mém podpisu) níže uvedenou poštovní adresu (případně lze dokument pro urychlení naskenovat a poslat mi emailem s tím, že originál dorazí později poštou).

Návrat k jednoduchému osvícenskému racionalismu je nemožný

3. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Dovolte mi, abych se velice krátce dotkl polemiky mezi Karlem Dolejším a Janem Kellerem o postmodernismu. Já osobně jsem člověk v zásadě zakořeněný osvícensky a pokrokářsky, a tak pro mne "postmoderna" znamenala vždy spíše úpadek. Můj názor na ni se začínal měnit pod vlivem studia filozofie a dějin přírodních věd. Přírodní vědy byly a jsou vzorem osvícenců (u nich šlo o dnes primitivní newtonismus) a pokrokářů, zastánců objektivního poznání dějin a společnosti, zastánců možnosti konstrukce naší lepší budoucnosti (i když konstruktivní racionalismus, kritizovaný tvrdě von Hayekem, jsem nikdy nedokázal přijmout a mnohem bližší mi byla vždy víra v darwinistický vznik řádu z chaosu, opět po vzoru von Hayeka). Jenže právě triumfy přírodních věd nikdy nebyly produktem racionálního, metodického poznání, ale shluku náhod, historické chvíle.

Dobrý či lepší premiér ještě žije. Ne u nás, ale v Bulharsku! Aneb: gesto hodné následování. Kéž by!

3. 12. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 11 minut

Předkládám pozoruhodný výňatek (bez fota) z neidentifikovaného media, který jsem obdržel v nevyžádaném emailu a který (nejen) mne doslova šokoval ve srovnání s naší realitou. Cituji:

Ministři vrátili odměny!

Své už vyplacené prémie a odměny do státního rozpočtu vrátili všichni ministři, jejich náměstci, regionáolní guvernéři a jejich zástupci. Dohromady šlo v přepočtu o vice než osm milionů Kč. Vrácení peněz nařídil bulharský premiér Bojko Borisov pod hrozbou propuštění. Důvod? Špatné výkony státní správy a těžké ekonomické časy! Peníze půjdou do fondů, které pečují o nemocné bulharské děti. A aby těch zpráv, nad nimiž našinec kulí jen oči nebylo málo, rozhodla vláda v Sofii také o pozastevní výplat mezd a odměn nejvyšším činovníkům až do přijetí nového zákona. Ten dotyčným zaručí 70% platu, zatím co zbylých 30% dostanou jen v případě výborně odvedené práce. Mimořádné odměny, které u nás často několikanásobně převyšují základní platy činovníků, budou zcela zrušeny! Naopak se začne s vyšetřováním, osobní zodpovědnosti politiků za ekonomické průšvihy Bulharska v minulosti. Nebudou už moci říct : " Já ne, to podepsal subalterní úředník!" To kdyby se zavedlo u nás,nezbyla na politické scéně téměř ani noha...

Etika v naší politice

3. 12. 2012

čas čtení 8 minut

Politika, ač chceme nebo nechceme, ovlivňuje každého z nás nejen od narození až po smrt, ale nebojím se tvrdit, že i dlouho před narozením a po smrti. Kolik lidí se asi nenarodilo díky politice, a naopak, kolik se jich díky politice narodilo? Sociální jistoty, zaměstnanost, právní řád, životní prostředí, ekonomika, bezpečnost, válka, vzdělanost, zdravotnictví, státní zřízení a mnoho dalších má vliv na natalitu i mortalitu. A v současné době se toto ovlivňování života jednotlivců neděje jen v jednotlivých státech, ale díky globalizaci a mezinárodní politice již na celém světě. Jakým směrem se bude tedy svět dále ubírat, jak budeme, žít, záleží ve velké míře na politice. Z toho vyplývá, že politika je velmi důležitá pro rozvoj a zachování světa. Politiku dělají politici, píše Jan Nytra.

Česká republika, klientský stát klientského státu

3. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Ve středu 5. prosince navštíví Prahu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Přijede osobně poděkovat svému protějšku Petru Nečasovi za to, že ČR jako jediná evropská země v OSN hlasovala proti přiznání statutu nečlenského pozorovatelského státu Palestině. Postavila se tak po bok Izraele, USA, Kanady a "obvyklých podezřelých", jejichž naprostá závislost na Washingtonu už nikoho nepřekvapuje -- Marshalových ostrovů, Mikronésie, Nauru, Palau a Panamy. Dokonce ani Rumunsko a Bulharsko, které mají s Izraelem ve vojenské oblasti opravdu nadstandardní vztahy, se takovým způsobem nepostavily po bok izraelského premiéra.

Hon na čarodějnici aneb Co smrdí v případu Vítězslavy Baborové

3. 12. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 2 minuty

V Jihočeském kraji se z iniciativy studentů Třeboňského gymnázia zvedla vlna protestů proti vedení resortu školství členkou KSČM Vítězslavou Baborovou, dříve oblíbenou učitelkou ze Strakonic, nyní úhlavním nepřítelem jihočeských studentů. Mladiství studenti své povolební protesty hájí tím, že pomýlené hlasování pošetilých Jihočechů v krajských volbách nemohli nijak ovlivnit, anžto jim ještě povětšinou nebylo 18, a tak jim nezbývá, než stávkovat proti výsledku voleb. Školství přeci nemůže vést komunista. Víte, kolik lidí zabili? Komunista, který po revoluci svižně převlekl kabátek, nám nevadí, ten si svou chybu uvědomil a zdemokratizoval (to jsem se od studentů skutečně dověděl. Také se divíte?). Ale povolat komunistku do vedení školství je nemravnost.

Řecká Syriza -- radikální, inspirativní levice

3. 12. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 11 minut

Radikální levicová strana Řecka - Syriza -- jen o fous nevyhrála v opakovaných volbách. Její program se stal nástrojem dezinterpretace, strašení (se kterým máme v ČR bohaté zkušenosti), jak v Řecku, tak v celé Evropě. "Veřejnoprávní" Česká televize se do honu na Syrizu a nebezpečí vyplývající z toho, "kdyby snad Řekové byli natolik hloupí a zvolili ji", aktivně zapojila. Koneckonců, se lžemi a manipulacemi má bohaté zkušenosti z voleb roku 2010.

Výtah o lichvě z Wikipedie

3. 12. 2012 / Jan Molič

čas čtení 1 minuta

"V některých západoevropských státech je hranice lichvy stanovena jako procentuální odchylka od průměrných tržních úroků, v některých státech je stanovena pevně, například ve Švýcarsku je maximální hranice u spotřebních úvěrů stanovena na 15%. V Česku takováto hranice stanovena není. RPSN spotřebních půjček renomovaných společností jako Česká spořitelna nebo Home Credit tak běžně přesahují 30%, u jiných společností např. Ferratum může dosahovat 3000%. Roční úroková sazba přitom může být výrazně nižší, nebo i nulová, takže velkou část zátěže pro dlužníka nemusí tvořit úroky, ale různé poplatky."

ZDE

Dodávám, že ty poplatky jsou zřejmě nejčastějším způsobem, jak z lidí dostat peníze navíc. Mám k dispozici například smlouvu s ČEC (alternativní a, dovolím si tvrdit i podvodný dodavatel el. energie), v níž slovo "pojištění" není zmíněno, přesto klientka toto pojištění platila a činilo víc než cena za spotřebovanou energii.

Pokud člověk není právník, těžko si uvědomí všechny kličky. Snad by stačilo, kdyby firmy byly nuceny uvádět před podpisem smluv výslednou částku, kterou bude klient platit.

Exekuce jsou zločin:

Invalida s deseti exekucemi za "jízdu načerno"...

3. 12. 2012

čas čtení 3 minuty

Sleduji na Britských listech téma exekuce po česku. Můj životní partner s tímto problémem má svoji nepříjemnou zkušenost, ale dosud nepovažoval za nutné přispět s něčím, co se téměř každý den na stránkách Britských listů řeší. Musím nejdříve předeslat, že nepatří k lidem, kteří by se chtěli prezentovat jmenovitě. Alespoň prozatím. Proto, prosím, promiňte částečnou anonymitu, píše čtenář, jehož totožnost je redakci známa.

Co dělat

3. 12. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 5 minut

Britské listy jsou v poslední době plné kvalitních rozborů současné ekonomické a sociální situace, která je velmi špatná. Zkusme si v bodech shrnout, co by bylo možné udělat pro zlepšení.

Asiatské manýry Saši Vondry

1. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

Proč se nikdo nepozastavil nad tím, že jim ministr otevřeně líčí, jak vláda vyhodila několik set milionů oknem? Copak takhle vypadá péče řádného hospodáře o státní finance? Vyklidit národní kulturní památku a pak ji uvádět zpět do původního stavu jenom proto, aby pan ministr zahraničí mohl pronést vtipný bonmot? Vždyť mohli konferenci uspořádat za zlomek ceny v Praze nebo Mariánských Lázních.

Václav Žák, Poslední Mohykán

Mašínovský mýtus

2. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

Pozvánka

Křest knihy Mašínovský mýtus

  jménem autora i našeho nakladatelství vás zveme na křest knihy Josefa Švédy Mašínovský mýtus. Ideologie v české literatuře a kultuře

který se uskuteční v úterý dne 4. prosince 2012 v 18:00 v baru Krásný ztráty (Náprstkova 10, Praha 1).

Kniha bude nejdříve krátce představena a poté pokřtěna prof. Petrem A. Bílkem. Součástí programu bude i malé občerstvení a krátké hudební vystoupení.  

Nakladatelství Pistorius & Olšanská

Příliš levné vítězství

1. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Středověcí filosofové-realisté zastávali pro moderního člověka kuriózní názor, že podstaty lze poznávat intuitivním zřením bez jakéhokoliv vztahu ke konkrétním jednotlivinám. Tak prý můžete například zjistit, co je "koňovitost", aniž byste se podrobně zabývali studiem byť jen jediného živého koně. Stačí, když pochopíte, jakou myšlenku koně pojal kdysi stvořitel, no a je vymalováno. Idea se podle realistů dotykem s ošklivou hmotou stejně jen zbytečně znečišťuje, takže nazírat přímo podstaty je to vůbec nejlepší, co můžete udělat. Studiem empiricky se vyskytujících koní by se pak člověk jen zbytečně zdržoval.

Jan Keller v Salonu Práva v textu nazvaném Přínos postmoderny pro růst HDP právě zúčtoval s postmodernou. Bohužel, udělal to způsobem, který velmi nápadně připomíná právě postup středověkých realistů. Nezabývá se totiž ani jediným konkrétním postmoderním myslitelem, zato však autoritativně stanovuje, co je prý postmodernismus an sich zač a jaké má prý neodstranitelné vady. Bylo by zajisté namístě postmodernisty kritizovat, třeba i velice tvrdě, o to nic -- ovšem vyrobit si slaměného panáka, kterého následně rozcupuji na kousky, to je myslím opravdu příliš levné vítězství nehodné profesora.

Neuvěřitelná lehkost postmoderny

2. 12. 2012 / Jan Keller

čas čtení 8 minut

Žijeme ve vyloženě postmoderní době. Ve stejném týdnu, ve kterém si mne podal v Haló novinách jeden z ideologů toho pravého marxismu, který mne považuje za žalostně málo marxistického, naznačuje Karel Dolejší na Britských listech, že jsem prolezlý dogmatickou verzí tohoto učení, a proto nechápu emancipační náboj postmoderny. Každý z těch dvou si mne prostě pěkně postmoderně přečetl po svém. Ne proto, aby pochopil, co píšu, ale proto, aby zvážil, ze které strany si do mne kopnout.

V očích Karla Dolejšího jsem se provinil tím, že jsem se pokusil upozornit na některé paralely mezi postmoderním myšlením a neoliberální ideologií. Dolejší stejně jako můj kritik z Haló novin naznačují, že jsem pisálek, nečtu klasiky a napadám něco, o čem vlastně pořádně nic nevím.

Polemizovat s takzvaně postmoderním myšlením je věc obtížná a nebezpečná.

Spojené státy a Británie ostře kritizovaly rozhodnutí Izraele stavět další protizákonné osady na okupovaných územích

1. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a britský ministr zahraničí William Hague zaútočili na izraelské rozhodnutí začít stavět další izraelské osady na okupovaných územích na západním břehu Jordánu. Rozhodnutí izraelského premiéra Netanyahua schválit výstavbu dalších 3000 izraelských příbytků na palestinských územích je považováno za reakci na rozhodnutí OSN uznat Palestince za "nečlenský pozorovatelský stát". USA a Izrael proti tomuto rozhodnutí hlasovaly a Británie se zdržela hlasování. Nyní však USA i Británie kritizují Netanyahuovo rozhodnutí stavět další izraelské příbytky na palestinských územích. Poukazují na to, že to poškozuje šance na řešení dvou států i úsilí o mír v regionu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jenom festival bezradnosti a nic dál?

1. 12. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 4 minuty

Dovoluji si reagovat na opožděnou zprávu o festivalu bezradnosti, od Ivana Davida. Jeho nelichotivé vyhodnocení listopadové demonstrace, shrnuté výstižným názvem "festival bezradnosti", bude zřejmě na místě. Kategorické prohlášení ústředního hesla demonstrace: "Demokracie vypadá jinak!", nevím jak koho, ale mě osobně rozhodně nijak moc neoslovuje. Při nejlepší vůli určitě nevím, ani vědět nemohu, zdali a jak jinak, ta demokracie vypadá. Při skutečně dobré vůli si dokážu nějakou tu představu vysnít.

Když se ale o to pokusím, pak se do této představy vehementně protlačuje řád bez bezdomovců, systém bez legálního podvádění, systém bez ožebračování seniorů.

17. listopad: Opožděná zpráva o festivalu bezradnosti

1. 12. 2012 / Ivan David

čas čtení 4 minuty

To, co se dělo letos 17. listopadu, možná bylo demonstrací, ale demonstrací slabosti. Ústředním heslem bylo kategorické prohlášení, že: "Demokracie vypadá jinak!". Vztaženo na neoliberální režim vládnoucí v ČR je to banální pravda. Vztaženo k akci na "Václaváku" to platí rovněž. Lidovláda z definice nemůže být bezvládná, rozpačitá, beztvará a bezradná.

Nepočítám-li osoby řečnící na pódiích, pak se sešlost skládala ze dvou typů: z lidí čekajících na záchranu a z čumilů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36733