Doživotí pro Romana Smetanu?

21. 12. 2012 / Ivan Větvička

čas čtení 1 minuta

Podle soudu spáchal Roman Smetana trestný čin a byl odsouzen k trestu odnětí svobody. K výkonu trestu se nedostavil v určený den, a to dokonce opakovaně, za což bude brzy souzen. Ve vězení měl kázeňský problém, odmítá se podřídit režimu věznice, neprojevuje lítost, nehodlá se napravit a vyhrožuje, že se bude případným dalším trestům vyhýbat. Je to nenapravitelný recidivista, který představuje trvalou hrozbu pro ego úředního šimla. Opráší režim lidovecké předvolební heslo: Třikrát a dost? Je vůbec možné, aby Roman Smetana odešel od blížících se stání nepotrestán?

Žij jako všichni

Právě pro případ takovéhoto vykolejení justice je dobře, že má prezident republiky právo zachránit život člověka i čest státu a nesmyslně odsouzeného osvobodit. Václav Klaus však k udělení milosti panu Smetanovi nevidí důvod -- možná mu je blízké uvažování, které názorně popsal jeden z nejvýznamnějších ruských disidentů Anatolij Marčenko na rozhovoru s rodiči (otištěn v knize Žij jako všichni):

Rodiče ode mne slyšeli štvavé řeči..., které podle nich vedou do kriminálu. A hned mi to začínají vymlouvat: Nežije se ti slušně? Co bys vod sovětský vlády chtěl?
- Třeba to, aby mě ostatní nemlátili po hlavě!
- A proč nikdo nemlátí nás? Prožili sme celej život a kriminálu sme se nebáli!
- Mami, vždyť ani Hitler nemlátil po hlavách všechny. Když budeš žít podle zákonů, křičet s ostatními Heil Hitler, můžeš klidně spát.
- Každá vláda, když jsi proti ní, tě bude mlátit po hlavě i po prdeli.

Naše země je šťastná kotlina, žijeme v nejskvělejším režimu a s posměváčky tvrdě zatočíme!

0
Vytisknout
17345

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2012