Pil bych vínečko se Schwarzenbergem a vůbec mi nevadí, že schvaluje korupci

25. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:

"Já bych u svého stolu vždy raději přivítal Karla sklenkou dobrého vína, než Miloše frťanem zelené a cigárem," píše čtenář Antony Tun.

Výše zmíněna reakce potvrzuje argumentaci Patrika Zandla, že se mediálnímu týmu Karla Schwarzenberga podařilo vytvořit image sympatického intelektuála z vyšších vrstev proti "buranskému" kandidátu socek Miloši Zemanovi.

Uvažoval jsem nad článkem Patrika Zandla, který interpretuje oba kandidáty jako symboly dvou nyní nesmiřitelných základních složek české společnosti. Fascinuje mě, že někteří Pražáci jako Antony Tun skutečně podlehli sugesci, že Schwarzenberg je milý aristokratický intelektuál.

Ono tomu ale tak vůbec není. Je to rozmazlený nedostudovaný hajný bez výraznějších politických názorů a politické strategie, jíž by mohl zastupovat Českou republiku. Absenci jakékoliv originální myšlenky mi připomíná normalizační kolaboranty, kteří také udělali cokoliv, aby byli zadobro s establishmentem, ve věci svého materiálního prospěchu. Velmi obdobným způsobem kolaboruje Karel Schwarzenberg se západními mocenskými a majetkovými strukturami a prosazuje jejich zájmy podle mého nikoliv z přesvědčení, ale protože se to hodí k ochraně jeho majetku - Schwarzenberg je v první řadě hajný!

Bylo by opravdu krásné, kdyby byl Schwarzenberg inteligentním, středostavovským intelektuálem, ale ono tomu tak není. Jak je vidno z každého osobního rozhovoru, kdy se konkrétním tématům Schwarzenberg vždycky vyhne, obyčejně vtípkem, anebo konec konců i z televizních debat, Schwarzenberg nemá na věci žádný konkrétní názor a často se chová zmateně - prostě dělá, co mu připraví jeho loutkovodiči.

Stejně umělé jsou pokusy vytvořit z Miloše Zemana obraz burana. Paradoxní je, že Zeman je ekonom, pracoval v Prognostickém ústavu a je vzdělanější než Schwarzenberg. Je ovšem pravda, že se zřejmě Zeman dnes do "muže lidu" stylizuje, aby byl volitelný oněmi "sockami", jimiž pražská údajně "střední třída" pohrdá. Mnohokrát jsem tu psal, že obraz Miloše Zemana je realističtější než naprosté simulakrum Karla Schwarzenberga, ale ani u Zemana vlastně nevíme, co je skutečný člověk, jak bude reagovat a jak by se choval na Hradě. Jsou jeho tvrdě rasistické výroky jen snahou zalíbit se lidovému publiku? Jsou jeho četné věcné chyby v televizních debatách úmyslným lhaním (s předpokladem, že zapůsobí a lidi si to stejně nebudou ověřovat, nebo na to, že je to nepravda, zapomenou) anebo jsou známkou kandidátovy senility či špatné práce jeho volebního týmu? Jinými slovy: do jaké míry Miloš Zeman své volební publikum taky manipuluje?

Navzdory všem těm debatám je vlastně obtížné číst oba kandidáty, ale způsob, jímž si zejména středostavovští Pražáci zamilovali neexistující obraz Schwarzenberga, je k popukání.

Zajímavé je, že pan Tun by si popil vínečko se Schwarzenbergem a vůbec mu nevadí, že by na Hradě zasedl kandidát, který přehlíží a schvaluje korupci. Co to ovšem říká o inteligenci pražských středních vrstev?

0
Vytisknout
16618

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2013