Magická (ne)vyváženost médií v České republice

6. 2. 2013

čas čtení 2 minuty

K svému článku jsem našel inspiraci v nedávno zveřejněném zajímavém článku na Britských listech, v kterém Martin Suchý, shodou okolností syn mého kamaráda, se zamýšlí nad tím, že i určitá "lehce předstíraná" nepolitičnost dvou vítězných kandidátů byla výrazným rozhodovacím faktorem v prvním kole presidentských voleb. Tento aspekt v rozhodování voličů nazval "Magický realismus českého voliče". Co se týče magického realismu českého voličů ve druhém kole voleb, stačí se zamyslet nad tím, že i odpůrci současné vlády bez mrknutí oka klidně volili místopředsedu této vlády Karla Schwarzenberga a naopak někteří zapálení pravičáci (např. i Václav Klaus) chtěli raději vidět na hradě levicového Miloše Zemana, píše Rudolf Kostka.

Přímá presidentská volba je za námi, emoce s tím spojené z veřejnosti zatím nevyprchaly a z médií už vůbec ne. Většina médií schytala kritiku za nevyváženost v souvislosti s presidentskou volbou, někdy oprávněně, někdy možná nespravedlivě. Přiznám se, že ani mě nenechala určitá vyhraněnost některých médií klidným a trochu ukvapeně ruším sobotní předplatné jednoho celostátního deníku.

Na druhou stranu, sebekriticky konstatuji, že není vážný důvod, proč by soukromá média nemohla stranit jednomu z kandidátů a každý čtenář to stejně posuzuje více či méně subjektivním pohledem. Určitě vždy záleží, do jaké míry se média zapojí do předvolební kampaně, zda nezveřejňují demagogické či přímo lživé názory a zda naoko nedeklarují svojí nezávislost.

Mám kamarády, kteří zastávají diametrálně odlišný politický názor od mého, a přesto jsme pořád přátelé. Jde jen o míru tolerance a nadhledu. Pochopitelně, ať již u kamarádů či médií, nemůže nám být jiný názor násilně vnucován, kdy náš oponent nás chce za jiný názor (volbu) zesměšňovat a hrubě urážet. V takovém případě se nabízí asi jediné řešení, že daná média přestaneme číst, kupovat a s kamarády se bohužel přestaneme vídat. Doufám však, že to řešení je až to poslední a většina z nás si zachová zdravý rozum, hlavně, co se týče těch kamarádů.

Popravdě, ten deník, kdy ruším sobotní předplatné, mě štve už několik let, navíc celé léto jsem od pátku do neděle na chatě a v pondělí jsou stejně sobotní noviny dobré tak na rozdělání ohně.

0
Vytisknout
9402

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2013