Kompletní přehled hlasování o omezení imunity:

Od roku 1993 jsou nejvíce pro omezení zelení a lidovci

6. 2. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha, 6. 2. 2013 -- V Poslanecké sněmovně se nyní hlasuje již o devatenáctém pokusu omezit imunitu zákonodárců. Od roku 1993 omezení imunity nejčastěji podporovali poslanci Strany zelených a KDU-ČSL. Ze současných stran byla nejčastěji proti KSČM. Vyplývá to z analýzy všech hlasování o imunitě, kterou připravilo sdružení KohoVolit.eu.

"Od roku 1995, kdy byl podán první návrh na omezení imunity, poslanci na toto téma hlasovali celkem 31krát. Ze stran, které se účastnily alespoň tří takových hlasování, zatím nejčastěji hlasovala pro omezení Strana zelených. Za ní následuje KDU-ČSL," komentuje Kamil Gregor, analytik KohoVolit.eu.

"Poslanci ODS i ČSSD hlasovali pro omezení imunity podobně často. Ze současných sněmovních stran si vůbec nejhůře vede KSČM. Pokud jde o jednotlivé poslance, všech 31 hlasování se účastnili 'tři veteráni` Petr Nečas, Marek Benda a Hana Orgoníková. Ani jeden z nich nehlasoval pro omezení ve více než polovině případů. Nikdy nebo téměř nikdy nehlasoval proti imunitě třeba Jiří Dolejš nebo David Rath," dodává Kamil Gregor.

"Zejména v 90. letech poslanci při odmítání omezení imunity často argumentovali, že demokracie ještě není dost vyspělá, aby mohli vystavit poslance riziku policejní perzekuce. Velmi populární je i odmítnutí konkrétního návrhu pro 'nekomplexnost` nebo 'nesystémovost`. Od vzniku České republiky zákonodárci odmítli vydat už 15 poslanců nebo senátorů, senátorku Lianu Janáčkovou dokonce dvakrát. Jejich skutky proto nemohou být už nikdy vyšetřeny," uzavírá Kamil Gregor.

Analytici KohoVolit.eu vyhledali u všech dosavadních návrhů o omezení imunity všechna hlasování o schválení, o zamítnutí, o vrácení k dopracování, o vrácení výborům k novému projednání, o přijetí ve znění schváleném Senátem, o zařazení bodu na pořad jednání a o pozměňovacím návrhu k novele ústavy, který omezoval imunitu zákonodárců. Nepřítomnost poslance při hlasování je počítána jako hlasování proti omezení imunity, protože řada pokusů neuspěla kvůli absenci poslanců.

Veškerá data a graf si je můžete stáhnout ZDE

0
Vytisknout
8225

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2013