Nerozhodné výsledky italských všeobecných voleb vyvolaly nové obavy z krachu eura

26. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

V důsledku zřejmě nerozhodných výsledků italských všeobecných voleb je znovu ohroženo euro. Ukázalo se také, že protiestablishmentové Pětihvězdičkové hnutí, v jehož čele stojí jeden italský komik, zaznamenalo v italských všeobecných volbách velký celostátní úspěch.

Z předpovědí volebních výsledků vyplývá, že centristická levice získá malou většinou dolní komoru parlamentu, avšak že pravice, vedená Silviem Berlusconim, zřejmě získá o něco více křesel - nikoliv nutně hlasů - v horní komoře parlamentu, v senátu. V horní komoře parlamentu zřejmě nezíská většinu ani pravice, ani levice, ale moc bude v rukou Pětihvězdičkového hnutí komika Beppa Grilla. Grillo přislibil, že nebude podporovat ani pravici, ani levici, protože chce zlikvidovat existují italské politické strany i s jejich protekcí a zkorumpovaností.

Populistické pětihvězdičkové hnutí se stane zřejmě největší italskou politickou stranou. Protože ale není v žádné koalici, nemá dostatečné množství křesel jako obě velké aliance, pravicová a levicová.

Výsledky voleb naznačují, že se zřejmě volby budou muset konat znovu. V nejlepším případě vznikne slabá vláda, neschopná provést v Itálii nutné ekonomické reformy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7038

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2013