Boris Johnson: Britové jsou líní a nemají dlouhodobou strategii

13. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Odchod z EU nevyřeší britské hospodářské problémy, varuje londýnský primátor

Ve srovnání se zahraniční konkurencí má Británie velký problém, protože Britové jsou líní a ve srovnání se zahraničními soupeři prostě nepracují, konstatoval britský konzervativní primátor Boris Johnson. V deníku Daily Telegraph napsal, že kdyby Británie odešla z EU, "museli bychom uznat, že většinu našich problémů nevyvolal Brusel".

Johnson to uvedl poté, co se o víkendu přiznali dva ministři Cameronovy konzervativní vlády, ministr školství Michael Gove a ministr obrany Philip Hammond, že by hlasovali pro odchod Británie z Evropské unie.

Boris Johnson však ve svém článku argumentuje, že o členství v EU nejde. Hlavním problémem Británie je podle něho to, že britští zaměstnanci trpí leností a ve firmách existuje kultura "snadného nadměrného odměňování na úkor investic", dále je velkým problémem chronická britská neschopnost dlouhodoběji plánovat a vytvářet delší strategii, nekompetentní management podniků, špatná kvalifikace zaměstnanců a nedostatek investic do lidského i hmotného kapitálu a infrastruktury."

"Proč jsme pořád, když srovnáme jednotlivou osobu po osobě, o tolik méně produktivní než Němci? To je nyní otázka, která je starší už více než sto let, a odpověď nemá naprosto nic společného s Evropskou unií. Ať v Evropské unii budeme nebo nebudeme, musíme mít jasnou vizi, jak dosáhneme konkurenceschopnosti v globální ekonomice."

Postoje Michaela Govea a Philipa Hammonda také ostře kritizoval bývalý britský ministr zahraničí Malcom Rifkind. V rozhlase v pondělí uvedl: "Oba ministři uvedli pana premiéra do nemožné situace. Pan premiér nemůže hlasovat pro parlamentní dodatek [k aktuálnímu politickému programu Konzervativní strany], aby se konalo referendum o odchodu Británie z EU, protože by to úplně rozštěpilo vládní koalici. Zároveň ale tento dodatek nedokáže vyhrát, protože pro něj není v parlamentu většina. Ten dodatek o referendu nebude přijat. Jediné, čeho dosáhnou, je rozštěpení vlastní strany, oslabení premiérovy autority a posílení vyhlídek Labouristické strany na vítězství v příštích volbách. To není jen pošetilé, to je naprosto v rozporu s veškerými politickými instinkty odpovědné politické strany, která si chce uchovat po příštích volbách moc."

Načasování výroků ministrů Govea a Hammonda o tom, že by měla Británie opustit Evropskou unii, zjevně muselo konsternovat premiéra Camerona, který se účastní v Bílém domě rozhovorů s Barackem Obamou a usiluje o uzavření obchodní dohody mezi EU a USA, která by, podle jeho argumentace, přinesla Británii roční prospěch v hodnotě 10 miliard liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7761

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2013