Sýrie: Vládní síly získávají převahu

15. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Síly loajální k prezidentu Asadovi začínají v občanské válce získávat převahu. Jde o následek nové strategie, podpory Íránu a Ruska a podpory bojovníků libanonského hnutí Hizballáh. Zatím došlo pouze k mírným úspěchům a nikoliv k rozhodujícímu průlomu. Avšak postup byl zaznamenán ve strategicky důležitých oblastech a ukazuje na novou energii, jakou se pravidelná armáda dosud nevyznačovala.

Pokud nyní dojde k jednáním, Asad bude mít výrazně navrch, protože povstání zjevně nepředstavuje pro režim existenční hrozbu. Zhruba šedesátitisícové nepravidelné Síly národní obrany vycvičené poradci z Íránu a Hizballáhu ke guerillovému boji ve městě postupně nahrazují opotřebovanou a vyčerpanou syrskou armádu.

Většina jejich příslušníků patří k alávitům, šíitské sektě tvořící syrskou vlánoucí vrstvu. Jsou tedy spolehlivější než armáda, kde asi 70% většinu mají sunnité. A navíc získali výcvik od Hizballáhu, který v taktice městské guerilly vyniká. Zatímco armáda bojovala s povstalci asymetricky a pomáhala si těžkou výzbrojí, milice bojují stejným způsobem jako povstalci.

Režim ale může dál spoléhat také na převahu v konvenční výzbroji, když jde o oblasti, které se povstalci snaží namísto manévrového boje staticky udržet. Pak může použít nálety, balistické rakety a dělostřelectvo. Nepřetržité dodávky zbraní a munice z Íránu a Ruska udržují syrskou armádu v provozu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10780

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013